Mój ogród, moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród, moja pasja.

Post »

Witaj Kasiu,masz naprawdę dużo cieplej ,ale jak u Ciebie roślinki przekwitną to będą u nas ,chciałam zapytać o Gunnerę ,bo pisałaś u mnie ,żeby była nie oszukana ,a jest jakaś inna ,że mogli przysłać w zastępstwie i nie będzie ta prawdziwa?i jeszcze zapytam ,czy Ty w tej chwili masz ją odkrytą ,czy trzeba przykryć,pozdrawiam :wit ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jeszcze forsycje się nie otworzyły ale to kwestia tygodnia, teraz pada więc czekają na słoneczko. :wit
Dziękuje kochani za miłe komentarze i zapraszam częściej. ;:138

Martuś co do Gunnery to tak nakrywam ją, mam ją przed nosem więc jak nie pada i świeci słoneczko to ją odkrywam.Ona się bardzo boi wiosennych przymrozków, jak ma liście już to trzeba ją nakrywać nawet jak jest -1 :evil: inaczej to czarniną i będzie trzeba je ściąć.
Co do oryginalności to wiem ze oszukują i moja siostra i wiele koleżanek trafiło na te właśnie mini, czyli mniejsze okazy inaczej Gunnera tinctoria, jest mniejszą siostrą ale tak ze zdjęcia ciężko określić jak gatunek kupiłaś.Jeżeli w ciągu 2 lat jej liście nie osiągną 150 cm to masz tą mniejsza. ;:131
Liliowce już spore
Obrazek

Obrazek
Od rana nie miałam prądu tak wieje. ;:222
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś nadal pada ale kwiatkom to nie przeszkadza tylko mi bo zdjęcia wychodzą nie wyraźne. ;:14
Przepraszam za jakość. :oops:
Obrazek
Różowe szafirki.
Obrazek
Kolejna miodunka
Obrazek
mini mini
Obrazek
Kokorycz paprociolistna
Obrazek
sasanki już się również gramolą
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KASIA,jak na 2 lata,to nazbierałaś trochę ciekawych roślin :!:
Ja szachownicę perską męczyłem wiele lat i nigdy mi nie zakwitła.Ta Twoja wygląda,że zakwitnie...
Będe podglądał te Twoje rarytaski :!:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Widzę Kasiu że masz dużo bardzo ciekawych bylin , na pewno nie jedna osoba się skusi na Twoje rarytasy ogródkowe ;:180
Bożena
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku korony czy jak to mówią szachownice, bo to ta sama rodzina lubią nawozy, właśnie dzisiaj jej dałam dawkę a co niech kwitnie.Zobaczymy czy pomoże. ;:196
Bożenko, dziękuje..Co do bylin to mam słabość ale ogólnie ogród prowadzę od 6 lat a od 2 to pasja kolekcjonowanie, tylko że portfel skąpy na nowości, po prostu czasami są za drogie. :oops:
Ale próbuje jak mogę aby kasę zdobyć. :;230
Następne dzisiejsze zdjęcia to
Juka, tu ma 2 latka od maleńkiej sadzonki :uszy
Obrazek
Kolejne szafirki je również pokochałam i zbieram, mam kilka kolorów.
Obrazek

Obrazek
Głodek się ukazuje, śliczna mini roślinka na skalniak.
Obrazek
Korona cesarska, strasznie mi gniją mam do nich pecha bo mokry teren.
Obrazek
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Cudowne oznaki cudownej wiosny ;:138
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Kasiu moja kumpela jak sadziła korony to dawała drenaż..i cebule układała po skosie..to niby ma pomagać.. ;:333
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kochana sadze je po ukosie by środek nie mókł ale one mi gniją po przekwitnięciu, teraz mam na nie sposób ze jak zasychają wykopuje susze i sadze tak około połowy września z powrotem.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Kasiu,zmartwiłaś mnie trochę ,bo nie chcę zastępstwa ,ale co poradzę ,będę Cię molestować ;:306 ;:306 ;:306 ,był ukrojony taki lity kawałek kostki ,a na wierzchu dwie bułki liściowe,pozdrawiam :wit ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś one tak wyglądają jak je się przetnie. :wit

Dziś brak słoneczka ale ciepło, trochę po plewiłam ;:138 ..
Obrazek
Dąbrówka tricolor.
Obrazek
Storczyk kukułka również już wychodzi.
Obrazek
Berberys
Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Zajrzałam do Ciebie z ogrodu Marty, aby zobaczyć jak zabezpieczasz gunerę. Ja dwa razy sadziłam i za każdym razem nie przetrwała zimy.Zabezpieczałam tak ja i Ty. Myślę że problem polegał na czymś innym tylko nie wiem na czym? Może zbyt szczelnie folię ułożyłam ?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
To może być główna przyczyna, bez powietrza gnije.
Czy możesz napisać co zostawała po niej po zimie gdy ją odkryłaś.
Wiem też że gdy jest za mocno nakryta a mrozów jeszcze nie ma to zaczyna puszczać liście, one się nie rozwiną pod folią.Potem albo gniją albo ciągnie mróz do serca rośliny po liściach i je rozsadza i zastajemy czarny pień bez życia. Wszystko co nakryjesz szczelni zaczyna pleśnieć.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Dokładnie tak jak napisałaś został czarny pień bardzo malutki :( i zawieszka
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja robię to tak ;, gdy przychodzą jesienne przymrozki, a dla niej nawet -1 jeden jest wrażliwy, to jej liście robią się czarne i poskręcane, po prostu ścinam je ale nie całkiem, tylko zostawiam jej tak 10-15 cm od jej kopuły,( bo potem nakrywając ją jej liśćmi, ma przestrzeń świeżego powietrza i nie pleśnieje).
Gdy są małe przymrozki znaczy do -5, wystarczy tylko jedna warstwa liści, oczywiście piszę o jej liściach, tak by szadź nie osiadała na niej. Resztę jej liści ściętych odkładam z boku by sobie schły i czekały na swoją kolej, jak również zostawiam jej trzony od liści okładam ją do około, nic się nie zmarnuje :lol:
Powstaje naturalny nawóz, wiosną mało co potem zostaje, przecież w naturze jej nikt nie oczyszcza prawda. Pilnując pogody zerkam czy będzie deszcz, jak tak to nakrywam ją folią by nie mokła, potem gdy nadchodzą temperatury do -10, nakrywam go resztą liści i dodatkowo zbieram liście z innych drzew i zostaje tak do wiosny ,,Jeszcze jedna sprawa, mianowicie zima teraz bywa rożna i jest temperatura dodatnia nic jej nie grozi, a gdy nadejdą duże mrozy a jest śnieg zostawiam ją jak opisałam powyżej same liście i folia, a gdy śniegu brakuje a temperatura spada poniżej -20, -25 stopni na minusie dodatkowo dodaje jej grubą agrowłóknine znajoma daje koce :D i na to folia. Uwaga ja trochę za bardzo chciałam zadbać o nią pewnej zimy i była tak zabezpieczona, że miała za ciepło tak jak na silne mrozy a temperatura była do końca stycznia na plusie i wiosną mnie zaskoczyła. W czasie zimowych dni zaczęła puszczać młode liście pod zabezpieczeniem, które po nadejściu mrozów, czyli początek lutego -27 i to bez śniegu zmarzły i dokuczliwie naruszyły ją, obumarły duże kopuły, ale odbiła jako młode boczne przyrosty. :D . Więc moja rada, gdy posiadasz lub chcesz posiadać tą oto bylinę na zimę zabezpieczaj ją zerkając na temperaturę. Nie od razu na jesień schować ją szczelnie aż do wiosny, oczywiście to moja rada. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”