Sosnowa pustynia_ część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sosnowa pustynia_ część 3

Post »

Aguś cieszę się ,że zajrzałaś :)
Lilaki (najbliżej są 2) w bliskiej przyszłości na pewno zostaną wcielone w rabatę ponieważ docelowo ma ona być od ogródka warzywnego aż do frontowego ogrodzenia. Co do brzozy to zobaczę jak to będzie wyglądać jak stanie huśtawka i ile będzie miejsca by psiaki mogły sobie biegać nie niszcząc rabaty. Masz jakiś pomysł co posadzić pod brzozą ? Rośliny skalne? Pod lilakami myślałam o hostach ale nie wiem czy póki są małe nie będą zbyt ażurowe by funkie pod nimi zdrowo rosły.

Mimo nieciekawej pogody udało mi się dojrzeć ,że nasza mała, ubiegłoroczna magnolia rustica rubra ma sporo pąków. Patrząc na aktualnie kwitnące magnolie martwiłam się ,że nie zakwitnie w tym roku a dopiero doczytałam ,że ona kwitnie IV-V :oops:
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ale kawał roboty odwaliłaś i to tak przepisowo od początku do końca. Wykorowane rabatki od razu są takie eleganckie. Chyba zbierasz zasługi żeby potem się na huśtawce polenić :wink:
Bzy, forsycje, magnolie to moje ulubione ;:167
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Anuś u mnie biały bez rósł sobie spokojnie na trawniczku i małż przy okazji koszenia zielska wycinał również odrosty tak ,że nie widziałam problemu :roll: przedłużyłam rabatkę i bez znalazł się na niej ;:223 walka z odrostami mnie wykończy :twisted: już po jednym sezonie mam dość a roślinki na razie są małe :twisted: krótko mówiąc porażka ;:223
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania no w końcu jesteś :wit teraz wiem co Ci tak czas zajmowało robienie nowych rabat w ogrodzie..tez myślałam o takich zakolach u siebie na ogrodzie pod płotem.. :wink:
cudnie będziesz mieć.. ;:167

ta mała artystka śliczna ;:167
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A może od razu działać i nie odkładać tego na później chociażby dlatego aby psiaki przyzwyczaiły się do aktualnego stanu ich wolnego miejsca, nawet gdyby na chwilę obecną nic nie miało w tym wolnych miejscach rosnąć.
Brzozy wysysają wszelką wodę z ziemi a więc może trawy? piaskownicę masz w tym miejscu też?
Wg mnie pod lilakami hosty i żurawki będę odpowiednią kompozycją...u mnie rosną zdrowo w tym zestawieniu.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Kochana brzozy są cudowne 8-) U mnie dwie brzozy rosną na różance i nie widzę żeby się zwalczały ;:215 W lasku też bergenie pod nimi wręcz szaleją ;:333 Nad oczkiem dzwonkowo ...dzwoni aż miło ;:333
Rób tak jak Ci serce podpowiada i tak jak Tobie się podoba !!
Zmiany piękne ,ale moja synowa ;:167 Constancjo musisz szukać innej kandydatki ;:306
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Daria ;:196 dziękuję za ciepłe słowa ;:167

Bejka toś mnie przestraszyła. Jeden ma nowy odrost ale ciachnę go ,bo jak ma być rabata pod nimi to muszą iść w drzewka.

Aga no to poszerzamy rabaty :wink: Pod brzozą będą jakieś skalne + może kostrzewa?
A pod bzami chciałabym z 3 gatunki host + liliowiec stella d'oro ,który mam obiecany a nie miałam na niego pomysłu. Może być ?

Danusiu mam nadzieję ,że i u nas będą żyły w symbiozie, bo przez Twoje brzozy zachorowałam na swoje :wink:
Dziękuję za miłe słowa o M.

Jakie gatunki host polecacie na średnie słońce pod bzy? Dalej za bzami mam rosnącego wicikrzewa z obsadzoną w jego nogach kocimiętką. Co można do nich ciekawego dosadzić, bo chciałabym rabatę rozszerzyć i o to miejsce?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cieszę się, że pomysł Ci się spodobał i doczeka się realizacji. Skalne i kostrzewa jakoś tego nie widzę ;:224 a może kostrzewy i żurawki naprzemiennie?
Hosty i liliowiec jak najbardziej tylko pamiętaj że wiosną nie ma nic a jesienią nie atrakcyjne zestawienie.
U mnie hosty rosną na każdym stanowisku bezproblemowo nie zależnie od odmiany.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

aage pisze: Hosty i liliowiec jak najbardziej tylko pamiętaj że wiosną nie ma nic a jesienią nie atrakcyjne zestawienie.
O tym nie pomyślałam , że faktycznie wszystko zniknie !! To co dać pod bzy?
No i dalej nie wiem co dać przed wiciokrzewy i kocimiętkę - może róże okrywowe w albo jakieś niskie trawy by kontynuować akcenty trawiaste?
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Oglądałam dziś bzy. I chyba biały wyleci z tego miejsca. Piękne ma kwiatostany ale w tym roku obdarzy nas jednym. Rok temu były może z 3. To już jego 3 sezon u nas a on ciągle taki chuderlak bez przekonania do życia. W sumie mi to pasuje ,bo łatwiej mi będzie zaplanować kształt rabaty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ułatwiasz sobie życie widzę z ta agro...Ja popełniłam dużo błedów....Teraz nie obrabiam całego terenu :roll:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chcesz biały bez co kwitnie to służę uprzejmie :wink: I melduję, że na razie ukorzeniana Dorotka wyglada na żywą i zbierającą siły do podróży do Małopolski :wink:
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewa długo się przed nią broniłam ale rabat ma być coraz więcej i polegliśmy. Zroundapowana jesienią rabata w tym momencie ma w sobie więcej chwastów niż roślin. Pewnie zajmie mi cały dzień wydłubywanie ich spomiędzy kamieni.

Pat póki co przeniosę go w inne miejsce, bo żal mi go wyrzucić i damy mu jeszcze szanse. Może nowe miejsce bardziej mu się spodoba?
Co do róży to bardzo mnie ucieszyłaś ;:196 ;:167 Zaczynam myśleć nad miejscem dla niej :wink:

Chciałam się pochwalić ,że mam za sobą pierwsze bujanie. Huśtawka co prawda ma jeszcze niepomalowane zastrzały i brak jej półeczek ale nie wytrzymaliśmy i musieliśmy ją przetestować . Najmłodsze najchętniej by z niej nie schodziło :lol:

Obrazek

i takietamy :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wcale jej się nie dziwie. Sama myślę, gdzie by to postawić huśtawkę i dzięki Twojej chyba już wiem ;:224
Takie tam bardzo ładne. Nie masz co narzekać :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Aniu dziękuję za miłe słowa ;:196 Huśtawka bardzo wygodna już widzę siebie na niej z książką :wink:
Takichtamów u mnie póki co niewiele. Leśna działka ma swoje uroki ale wszystko dojrzewa u nas później.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”