Gdzieś tam na końcu świata...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzieś tam na końcu świata...

Post »

Ewuś Na razie gałązki azalii stoją w wodzie z ukorzeniaczem, jedną wsadziłam obok roślinki matecznej w kwaśnej ziemi, ale nie wiem czy cokolwiek się uda. Nie wiem jak długo te gałązki były odłamane bo wszystko było pod śniegiem. Szkoda mi tej azalii strasznie bo nawet nie widziałam jak kwitnie, kupiłam ją na jesieni. No nic-odrośnie, w końcu kilka gałązek zostało :) A perowskię strasznie bym chciała, ale właśnie obawiam się jej kaprysów. Lawendę też bym chciała, ale przeczucie mi mówi, że nie wytrzyma mojej ciężkiej ziemi i zimy:) Może kupię jeden krzaczek i posadzę pod oknem, tam zmieszałam ziemię z piaskiem, plus południowa strona i pod domem, więc może warunki są lepsze. Perowskię też bym tam posadziła,ale nie mogę bo spadający z dachu śnieg mógłby ją połamać. Może kiedyś ją sobie sprawię, bo na razie muszę liczyć każdy grosz i szkoda mi wydawać na rośliny, do których nie mam pewności czy nie wymarzną. Chociaż jeśli zobaczę ją na swoim targu to :;230 Piękna jest :) Twoja na pewno przetrwa bo taka 2-tygodniowa zima raczej nie powinna sprawić szkód :) Trzymam kciuki, żeby nie wróciła i jestem dobrej myśli bo widziałam już klucz żurawii-myślę że one wiedzą co robią wracając :)

Martuś
Dziękuję za wszystkie miłe słowa i rady ;:168 Ja myślałam, ze Twój piękny ogród ma ze 30 lat, a tu 'tylko' 9. Coś wspaniałego :) Też o deskach myślałam bo sporo mi ich zostało-na pewno zrobię jedną taką rabatę-bo dalie uwielbiam :) Ale będę też sadziła rośliny, którym wilgoć tak strasznie nie przeszkadza. Zrezygnuję z pustynników, które strasznie mi się podobają, na pewno żadnych egzotycznych cudeniek mieć nie będę, postawię na pewną ilość brzóz i wierzb-bo je bardzo lubię, a one świetnie ściągają wodę. Już pierwsze kroki poczyniłam :D Zresztą u mnie część wody ściągają dreny,ale są miejsca gdzie woda stoi. Wszelkie dołki-nie widać ich gdy jest sucho, ale tak jak piszesz-kilka dni deszczu, lub roztopy i wszystko po kolana jest w wodzie :( W przypadku mojej działki najlepiej byłoby nadać jej pewien spadek. Troszkę tak zrobiliśmy z przywiezioną ziemią,ale to za mało. Musiałabym teraz część podwórka przekopać i jeszcze raz wszystko siać i sadzić. Brr...to już zdecydowanie ponad moje możliwości :D Teraz śnieg już prawie zniknął, wody nie ma w newralgicznych miejscach, cebulowe budzą się do życia-i widzę nic im się nie stało, hibiscus-trudno jeszcze powiedzieć cokolwiek, ale chyba jest dobrze, więc jestem dobrej myślI :) Ps. ja jak wszystkie osoby w gorącej wodzie kąpane chciałabym mieć wszystko już i teraz, ale masz rację-ogród trzeba robić wolniej, a porządnie-postaram się tego trzymać, a jak będę przyspieszać to mój M przedstawiając mi naszą sytuację ekonomiczną :;230 skutecznie spowolni moje zapędy ;:131
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu nie ma co się poddawać, czasem droga do upragnionego, wymarzonego celu i realizacja marzeń wydaje się być trudniejsza niż zakladaliśmy, w przecież jesteśmy świadomi faktu, że nie od razu Kraków zbudowano. Każdy cel czasem musi być okupiony walką.
Trzymam kciuki za realizację marzeń i nieustannie kibicuję ;:196
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Esme U mnie przyroda bardzo skutecznie dąży do równowagi. Skutecznie wybija mi z głowy co wrażliwsze rośliny, które sadzę :D Może to i dobrze.

Małgosiu-Fajnie, że jesteś:) Zaglądaj kochana, kiedy tylko chcesz-obiecuję wstawiać więcej zdjęć, coby zrównoważyć poziom pięknych fotek innych forumowiczów-swoimi-które jeszcze zbyt piękne nie są. Jeszcze. Bo jak ja się zawezmę to...za kilka lat i ja będę mieć taki wspaniały ogród. Teraz pocieszam się tym, że jest jednym z lepszych na mojej wsi :;230

Sylwuś- Chyba przygoniłaś swoim wpisem słońce i wiatr do mnie bo śniegu została jeszcze kapka, a wody w roślinach już nie ma :tan U mnie generalnie są trzy koła-największe na środku podwórka jest położone w najniższym punkcie działki. Wyłożyłam je polnymi kamieniami bo to ma być placyk ze stolikiem i ławką i kwiatami w donicach. Posadziłam przy nim dwie wierzby mandżurskie, a wokół rosną hosty, krwawnica i liliowiec. Bałam się, że hosty nie poradzą sobie w pełnym słońcu, dopóki wierzby nie urosną na tyle żeby dawać chociaż trochę cienia. Widzę jednak, że rosną super mimo południowej wystawy. Wilgoć w ziemi najwidoczniej im służy :) Ale kamienie muszę ułożyć jeszcze raz-porządnie. Bo za pierwszym razem ułożyłam je na szybko bo wieczorem miałam gości. Nie chciałam ich witać z górą kamieni na środku podwórka i teraz mam głupiego robotę. Jeszcze jak mi Kuba zacznie pomagać to będę miała kwadrat zamiast koła ;:222
W drugim kole rosną jałowce płożące i tawuła wczesna-taka malownicza o przewieszających się gałązkach, kwitnących na biało wczesną wiosną. To mój ulubiony krzew ;:167 Szkoda, że tak krótko kwitnie,ale za to jak malowniczo :) W trzecim kole mam mahonię, pięciornika czerwonego i tawułę japońską o złotawych listkach :) Tak sobie myślę, ze u mnie w ogóle jet dużo drzewek i krzewów liściastych, lubię jak wiosną wszystko wybucha zielenią i robi się całkiem inaczej niż zimą :) Ale na iglaki też mam plan-muszę ich sporo dokupić w tym roku. Uwielbiam modrzewie-w zeszłym roku nie mogłam dostać odmiany diana z poskręcanymi gałązkami-może w tym roku się uda :)

Sylwuniu-ja na razie z kostką poczekam do swojego powrotu do pracy z urlopu wychowawczego. Na razie musimy pilnować się i większość kasy przeznaczać na kredyt hipoteczny ;:145 Ale już sobie planuję jaką kostkę będę mieć, jaki taras....i zamiast zbierać na te rzeczy, każdą mini nadwyżkę finansową wydaję na rośliny, tłumacząc sobie że to też inwestycja bo drzewka też potrzebują czasu żeby urosnąć :;230
Buziaczki dla Ciebie Kochana. ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu Twoje tłumaczenie odnośnie inwestycji w roślinki jest absolutnie zrozumiałe :) Niestety czasy mamy takie że musimy wybierać. W tym miesiącu to, w przyszłym tamto, a jeszcze tamto może za rok się zrobi. Skąd ja to znam?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wspaniale jest u Ciebie,jesteś bardzo dzielna:) Synuś przecudowny ;:333
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj bardzo zmęczona i zmarznięta, ale szczęśliwa uchwyciłam parę fotek z ogródka :) Miło mi się malowało ogrodzenie słuchając sikorek i ze świadomością że biały, okropny śnieg już u mnie zniknął. Dodatkowo przeleciał bardzo nisko jakiś zaginiony z klucza żuraw i z radością obwieścił nam swoim skrzekiem obecność całego stada. Wiosna kochani-to musi już być wiosna :)) I trawa jakby zieleńsza się zrobiła. Muszę ją szybko wygrabić z suchych źdźbeł-ale to już jutro :)
Dodatkowo weekendowy wypad do kina i dzisiejsze wolne mojego eMa nastroiły mnie bardzo optymistycznie. Och-chwilo trwaj :))

Moje pierwsze tegoroczne kwiatki - ulubione prymulki :)
Obrazek
Obrazek

Pojawiły się kotki :)
Obrazek
i pączki kaliny
Obrazek

Narcyzy wychylają dzióbki
Obrazek
Liliowce, piwonie i floksy też startują :)

Kuba też dzisiaj cały dzień się śmiał, a najbardziej do żuczka-też pierwszego w tym roku:)
Obrazek

I cudne, wkopane kilka dni temu brzózkI :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tymi drzewami święta racja-muszą mieć czas, żeby urosnąć, dlatego należy je sadzić niezwłocznie :D Kostka może poczekać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Nic tak nie uszczęśliwia jak ogrodowe prace.
Mina synka cudowna ;:138
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniały dzień więc za Tobą. Tyle się dzieje, że martwię się że u mnie wszystko w lesie z pracami ogrodowymi i pielęgnacyjnymi. I nie widzę czasu na przyspieszenie tego. Na opryski działka musi poczekać - zapowiadają opady w tych dniach w których mogłabym jechać. Trawnikiem też wypadałoby się zająć. Uśmiech Kuby -cudowny.
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, że Twój ogród będzie cudowny, nikt w to nie wątpi ;:215 Brzózki kupowałaś czy zdobyczne?
Małgoś
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aniu w chwilach zwątpienia zerknij sobie na te pierwsze zdjęcia z placu budowy-mnie takie porównania podnoszą na duchu,bo wtedy widzisz jak wiele już zrobiłaś :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Annes :wit Bardzo się cieszę, że zajrzałaś. Zapraszam zawsze, gdy tylko będziesz miała chęć :) A dzielna to ja nie jestem-raczej uparta jak osioł i jak coś sobie ubzduram to to mam. tylko milion w totolotka jeszcze się nie trafił, ale pracuję i nad tym :lol: Chociaż nie-wczoraj pokonał mnie perz za ogrodzeniem-chciałam trochę przekopać i usunąć rozłogi, żeby nie wchodziły na moją działkę, ale niestety x-letni perz zmutowany poprzez wylewane przez dziesięciolecia odpady z pobliskiej niedziałającej już gorzelni nie dał się pokonać. Zbyt dużo musiałabym wyrzucić, co obniżyłoby dodatkowo i tak niski teren. Na wiosnę czeka mnie, a raczej jego roundap .Ot i tyle mojej dzielności :;230 Ale zerkam w ten kątek z perzem i zerkam...
A Kuba rzeczywiście jest cudowny, to moje najbardziej udane dzieło, a nie jakiś tam dom z ogrodem ;:131 Tylko żeby jeszcze od czasu do czasu usiedział na tyłku i pobawił się grzecznie-to nie-musi biegać i skakać jak postrzelony. Jakby mu dynamo doczepić to na energii elektrycznej byśmy zaoszczędzili :)

Ewuś Ja też myślę, że drzewka to podstawa bo one długo rosną, a kostka to bach-i ułożona. Szkoda że mój M tego nie pojmuje i każe mi cement i płytki na taras kupować zamiast krzaczków Ja natomiast widzę jaka jest różnica między drzewkami wkopanymi 3 lata temu, a tymi tegorocznymi. Żałuję że podczas budowy więcej krzaczków nie posadziłam, no ale to się nadrobi.
Ps. Przez to FO już mam wkopane dwie brzózki, a trzecia-szczepiona czeka na zamówienie. A zapierałam się, że nie posadzę ani jednej bo to śmieciuchy (chociaż zawsze je lubiłam). No ale patrząc na niektóre ogrody-zmieniłam zdanie. I teraz-przez Ciebie (a może dzięki Tobie) chcęęęę kota, a nie mogę go trzymać w domu bo zaraz płaczę, kicham i mam wysypkę ;:145 Kombinuję już że latem i wiosną będzie mieszkać w garażu, tudzież baraczku, a zimą ja będę brała tabletki.Tylko coś muszę zrobić z kanapą w salonie z obiciem z ekoskóry. Bo jak nie ja to kocio załatwi sprawę ;:124

Aguś Żebyś wiedziała-prace w ogrodzie wyzwalają ogromną ilość endorfin i nawet czekolada odpada w przedbiegach, gdy startuje ogródek :) Ta mina Kuby to taki standard, a drugi-to cwaniaczkowaty uśmieszek kącikiem ust i słówko 'niee' wypowiadane długo i stanowczo ze wschodnim zaśpiewem (to ostatnie to ponoć po mnie :lol:

Madziu
- Ja też przez to FO mam wrażenie że jestem w tyle, ale co poradzisz jak tu sami maniacy :wink: , którzy zakrzywiają nam małym, młodym żuczkom obraz rzeczywistości :lol: (to pozytywne oczywiście bo mobilizuje). Ja oprysków jeszcze żadnych nie robię. Ten promanal brzmi obiecująco, ale 34 zł za buteleczkę to dla mnie za dużo. Kupię ciekłą parafinę w aptece i sama zrobię preparat-jeśli nie w tym to w przyszłym roku. Przędziorków nie miałam więc może dlatego tak spokojnie do tego podchodzę. Chociaż pojawiły się w czerwcu na wierzbie mandżurskiej, ale jeden oprysk owadobójczy wystarczył. A na grzybole w zeszłym roku działałam doraźnie, bo u mnie jest bardzo wilgotno i dla grzybów to świetne miejsce do rozmnażania. Miałam i mączniaka na bylinach i rdzę na wierzbie. Wszystko uratowałam stosując na zmianę topsin, amistar i coś jeszcze.

Małgosiu
Brzózki są zza ogrodzenia, samosiejki z pola ;:224 Oby się tylko przyjęły bo się naszarpałam z tą większą. Podlewam je wodą z ukorzeniaczem, a resztą to one muszą się zająć :) A z tym ogrodem to on musi być cudowny-powtarzam to sobie co dzień, bo patrząc na ogrody na FO śmiem czasami wątpić :lol:

Beatko
Mnie te pierwsze zdjęcia to aż przerażają i sama nie mogę uwierzyć ile zrobiliśmy 'temi ręcami' :) Chyba drugi raz takiej akcji bym się nie podjęła. Zresztą po porodzie, też twierdziłam, że nigdy więcej żadnych dzieci i porodów, a teraz to nawet bym i dziecko mogła i poród ;:224 Ale faktem jest że kawał dobrej roboty zrobiłam. Jeszcze dużo zostało, ale najgorsze zdecydowanie za nami.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha no to masz z tym dobrze. U mnie zauważyłam trochę robali.. i dobrze by było prysnąć. Mimo wszystko nie wiem czy i kiedy się uda. Przydałby mi się jakiś urlop krótki. Mnie by się udało załatwić ale eMowi nie bardzo :( Eh.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Podoba mi się twoje podejście do kolejnego porodu :D
Z kotem nie musi być aż tak źle-zacznij się odczulać :D A do domu kup drapak, żeby miał się gdzie wyżyć, może nie będzie się rzucał na meble. Moje dziecko wzięło kota ze schroniska, już był wysterylizowany. Bardzo porządne zwierzę :D
A brzozę muszę koniecznie kupić w tym roku, już pracuję nad opinią M :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Andziu za taki uśmiech bobasa wszystko bym oddała,na pewno wynagradza Ci wszystkie bolączki dnia codziennego
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”