Przyłapana na gorącym uczynku...

Kotka sieje spustoszenie...

Gdzieś mi "się obiło o oczy", że na forum grasuje Alf, więc z chęcią oddam materiał do grillowania

A na koniec stare, szkaradne, ale niezawodne Epiphyllum hybr.

- przędziorki "przerabiam" w tym sezonie na moich Adenium, coś potwornego do wytępienia najgorzej, że nie wiem skąd się pojawiłyPrzyłapana na gorącym uczynku...Szkodnik gorszy niż wełnowce i przędziorki razem wzięte...
- w początkowym stadium rozwoju lub "przybycia" tych "gadów" jest to bardzo trudne. Są to małe pajęczaki żerujące na spodniej części liści. Tak jak ich polska nazwa wskazuje - przędziorki - przędą bardzo delikatny oprzęd miedzy listkami. Ja właśnie zignorowałem ten oprzęd, zwalałem winę na kurz, osadzający się miedzy liśćmi i zbyt późno podjąłem oprysk chemią. Zignorowałem dlatego, ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z tym bardzo uciążliwym intruzem. Pajęczaki są koloru czerwonego lub jak u mnie czarnego - jeszcze nie wiem od czego zależy ich kolor. W moim przypadku najprawdopodobniej, sok z Adenium tak ich wybarwiał. Dostrzec je można pod szkłem powiększającym, jak maszerują po spodniej stronie liści, są dość ruchliwe. Liście na których żerują przędziorki stają się "anemiczne", tak jakby "podziurkowane" - z powygryzanymi od spodu śladami. Z czasem liście żółkną i opadają. Pod światło na liściach widać liczne jaśniejsze miejsca - przebarwienia. Larwy są w kolorze białym, jajeczka nie wiem, bo nawet pod szkłem powiększającym nie mogłem ich dostrzec, a na 100% wiem że były. To są moje spostrzeżenia w temacie przędziorków, które zaatakowały moje Adenium, mimo że sok roślin należy do trujących, na te pajęczaki ta trucizna nie działa/ ... / jak rozpoznajecie przędziorki?
- zgadzam się w 100 procentach!Akwelan_2009 pisze:(...) czego nie można powiedzieć o wełnowcach i przędziorkach - jak się pojawią to tragedia - trzeba wypowiedzieć im "globalną wojnę".
piasek pustyni pisze:Ale pytanie z innej beczki: jak rozpoznajecie przędziorki?
- czyli tzw. 100% "pewniak" - i niech tak zostanie, bo ładne produkuje kwiatyEpiphyllum hybr. - roślina, która nigdy nie zawodz![]()