Fytoftoroza cisa - problemy w uprawie ,zamieranie, usychanie pędów, porażony
Re: Cis mała ilość pąków oraz ich opadanie
Dziekuje. Czyli szybkość rozwoju zależy od tego czy roślina zasiana czy zasadzona ?
Nie mam zdjęć na potwierdzenie, ale jestem całkiem przekonany że jak je sadziłem to ich pokrój był bardzo podobny. To dopiero można rozpoznać po pewnym czasie ?
Nie mam zdjęć na potwierdzenie, ale jestem całkiem przekonany że jak je sadziłem to ich pokrój był bardzo podobny. To dopiero można rozpoznać po pewnym czasie ?
CISY - rok po przesadzeniu tracą kolor
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc.
Rok temu, na początku kwietnia przesadziłam 6 3-metrowych cisów (duża bryła, przygotowany dół itd.) pomiędzy inne już rosnące, by stworzyć żywopłot (odległość pomiędzy nimi to teraz 1 metr).
Jakiś miesiąc temu zauważyłam, że wszystkie 6 zaczęły płowieć, nie mają też nowych przyrostów. Wstawiam zdjęcie rosnącego tam już wcześniej (piękna zieleń, nowe przyrosty) i przesadzonego. Cisy były podlewane, nawiezione miesiąc temu nawozem do iglaków.

Prosimy o wstawianie zdjęć we wskazanych w regulaminie rozmiarach.
Posty umieszczamy w istniejących już wątkach tematycznych korzystając ze spisu viewtopic.php?t=10193 lub wyszukiwarki search.php .
/Karo
Rok temu, na początku kwietnia przesadziłam 6 3-metrowych cisów (duża bryła, przygotowany dół itd.) pomiędzy inne już rosnące, by stworzyć żywopłot (odległość pomiędzy nimi to teraz 1 metr).
Jakiś miesiąc temu zauważyłam, że wszystkie 6 zaczęły płowieć, nie mają też nowych przyrostów. Wstawiam zdjęcie rosnącego tam już wcześniej (piękna zieleń, nowe przyrosty) i przesadzonego. Cisy były podlewane, nawiezione miesiąc temu nawozem do iglaków.

Prosimy o wstawianie zdjęć we wskazanych w regulaminie rozmiarach.
Posty umieszczamy w istniejących już wątkach tematycznych korzystając ze spisu viewtopic.php?t=10193 lub wyszukiwarki search.php .
/Karo
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fytoftoroza cisa - problemy w uprawie ,zamieranie, usychanie pędów, porażony
Bledną tylko te przesadzone?
Obejrzyj igły i pędy czy nie ulokował się tam jakiś szkodnik np misecznik i wyssysa soki tych osłabionych krzewów.
Opryskaj je też siarczanem magnezu viewtopic.php?f=8&t=10037
Tutaj temat dot. wymagań cisów viewtopic.php?f=33&t=97317
Obejrzyj igły i pędy czy nie ulokował się tam jakiś szkodnik np misecznik i wyssysa soki tych osłabionych krzewów.
Opryskaj je też siarczanem magnezu viewtopic.php?f=8&t=10037
Tutaj temat dot. wymagań cisów viewtopic.php?f=33&t=97317
Re: Fytoftoroza cisa - problemy w uprawie ,zamieranie, usychanie pędów, porażony
Czy w razie braku szkodników oprysk nie zaszkodzi bardziej cisom?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie , nie zaszkodzi to jest oprysk..wzmacniający. Podałam Ci link byś dowiedziała się nieco więcej czyli jak go zastosować i co daje roślinom.
Bo to jest nawóz działający przeciw brązowieniu igieł.
W sytuacjach awaryjnych lepiej jest zastosować go jako oprysk - działa szybciej , natomiast na spokojnie - w sezonie - można go dostarczać roślinom również posypowo na ziemię. To nawóz eliminujący niedobory magnezu i siarki.
Rozpuszczamy dużą łyżkę stołową nawozu w 10 l wody czyli w typowej konewce i tym opryskujemy rośliny co 5-7 dni.
Bo to jest nawóz działający przeciw brązowieniu igieł.
W sytuacjach awaryjnych lepiej jest zastosować go jako oprysk - działa szybciej , natomiast na spokojnie - w sezonie - można go dostarczać roślinom również posypowo na ziemię. To nawóz eliminujący niedobory magnezu i siarki.
Rozpuszczamy dużą łyżkę stołową nawozu w 10 l wody czyli w typowej konewce i tym opryskujemy rośliny co 5-7 dni.
Bardzo dziękuję za pomoc:)