Ewciu dziękuję - takie spotkania lubię.
Jeże zapraszam cały czas ale niestety - nie wszystko można mieć. W tym roku wszystkie 4 budki lęgowe były zajęte ( 2 gatunki sikorek - modra i bogatka, rudzik i mazurek) wszystkie miały jajeczka, wysiedziały, wykarmiły a potem wyprowadziły swoje młode ...
Pusto się zrobiło i jakoś cicho choć przez kilka dni słychać je było na sąsiednich krzewach i drzewach.
Zaczęłam temat wiciokrzewów ( poprzednia strona) od japońskiego i małej niespodzianki w doniczce wiec wypada dokończyć moją małą kolekcję.
Wiciokrzew japoński 'Aureoreticulata' przedstawiłam wyżej a teraz kolejne.
Trzy lata temu zlikwidowaliśmy tunel foliowy zostawiając pręty. Zimą zdecydowałam,że posadzimy wiciokrzewy ( myśli były rożne ale trzeba brać pod uwagę nasz chłodniejszy klimat , warunki glebowe itd)
Kupiłam po 2 sztuki każdej odmiany sadząc tak po kolei zgodnie z ich kolejnością zakwitania.
Pierwszy zakwita Wiciokrzew Browna 'Dropmore Scarlet'
Kolejny to Wiciokrzew Heckrotta 'Goldflame'
Wiciokrzew pomorski 'Serotina'
Na samym końcu rośnie Wiciokrzew zaostrzony z dziwnymi jak na wiciokrzewy liśćmi .Są ładnie wybarwione - ciemnozielone i co ciekawe gęsto pokryte włoskami. Zimą liście pozostają na pnączu bo sa zimozielone , przy dużych mrozach zwijają się w rurki.
Miejsce pod wiciokrzewami dopiero urządzam ale nadal mam dylemat co zrobić z tąściana z przodu ? Po zdjęciu folii zdecydowałam aby zostawić od strony alei 3 okna trzorzące szczyt bo chcę aby to miejsce wypoczynkowe było zasłonięte od spacerujących i wiatru. W tej chwili wici cienka geowłóknina a na niej siatka ogrodnicza i co dalej ???
Kupiłam 9 doniczek trawy Calamagrostis acutiflora Karl Foerster - (Trzcinnik ostrokwiatowy) i posadziłąm w 3 kępach ale efekt będzie dopiero w następnym sezonie. Opinie o tej trawie mam od Ewci (ewamaj66) i bardzo ją chwali - zobaczymy.