Co do samej skarpy, to jest ona za domem, zwrócona w kierunku zachodnim. Do tej pory była mocno zaniedbana i zostawiona sama sobie, gdyż było mnóstwo innej pracy. W efekcie makabrycznie zarosła pokrzywami (a jeszcze 7 lat temu była pięknie wyczyszczona z wszystkich chwastów). Ziemia na niej jest sucha i jest tam generalnie mało słońca (latem góra 2, 3 godzinki wczesnym popołudniem; wcześniej i później cień).
Teraz chciałbym aby wyglądała lepiej a przede wszystkim żeby rośliny na niej rosnące ją wzmocniły. W odległości 4 do 5 metrów stoi dom. Na dole skarpy jest z kolei teren bardzo mokry - jest tam po prostu błoto (za jakiś czas również z tym chciałbym powalczyć - ale po kolei
 ). W tym błocie pięknie sobie rosną duże olchy (dlatego jest ona ciągle zacieniona), które się dość mocno rozsiewają dookoła.
 ). W tym błocie pięknie sobie rosną duże olchy (dlatego jest ona ciągle zacieniona), które się dość mocno rozsiewają dookoła.Pomysł na obsadzenie pasami różnych gatunków jest świetny! Dzięki.
Podsumowując, cel tej akcji to:
1) Uporządkowanie terenu (żeby lepiej wyglądało)
2) Wzmocnienie
3) Zrobienie tego w taki sposób aby w przyszłości ograniczyć tam prace ogrodnicze do minimum.

i jest zimozielony i ładnie kwitnie
  i jest zimozielony i ładnie kwitnie 

Mój nowy raj.....
 Mój nowy raj..... jak coś pisz może trochę rozjaśniłem temat
  jak coś pisz może trochę rozjaśniłem temat