Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123
Fajna kolekcja
Będzie dobrze, jeszcze chwila i wiosna 
Wczoraj utworzyli u mnie LM, więc już je "obczaiłem"
Kupiłem Mammillaria (Mammillaria microhelia?) która zaciekawiła mnie ciemnymi cierniami oraz tym, że każda sztuka ma inny kolor kwiatów
(bardzo jasny zielony, różowy na zewnątrz/jasny w środku oraz ciemniejszy róż)

Ale jako iż mammillarie to nie moja bajka, to bardziej jestem dumny z tego: Parodia chrysacanthion z tym rzadszym kolorkiem kwiatów

Zadecydowałem, że w tym roku ten foliak będzie miejscówką kaktusów:

Dzisiaj już wyniosłem do niego kaktusy i okryłem je dwuwarstwowym ręcznikiem papierowym. Niestety, oprócz tych pokazanych wyżej u mnie jeszcze ani widu ani słychu kwiatów czy nawet pąków. Teraz mają być 2 zimniejsze dni, więc pod koniec tygodnia zacznę je spryskiwać. I takie pytanie - lepiej najpierw przesadzić, czy wybudzić

Ale jako iż mammillarie to nie moja bajka, to bardziej jestem dumny z tego: Parodia chrysacanthion z tym rzadszym kolorkiem kwiatów

Zadecydowałem, że w tym roku ten foliak będzie miejscówką kaktusów:

Dzisiaj już wyniosłem do niego kaktusy i okryłem je dwuwarstwowym ręcznikiem papierowym. Niestety, oprócz tych pokazanych wyżej u mnie jeszcze ani widu ani słychu kwiatów czy nawet pąków. Teraz mają być 2 zimniejsze dni, więc pod koniec tygodnia zacznę je spryskiwać. I takie pytanie - lepiej najpierw przesadzić, czy wybudzić
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ja najpierw przesadzam,robię to nawet zimą jak śpią.
Miejscówka wypasiona tam będzie im dobrze...
Mammillarki śliczne też na takie poluję
Miejscówka wypasiona tam będzie im dobrze...
Mammillarki śliczne też na takie poluję
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ale kwiatek u parodii zarąbisty 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Parodia fenomenalna!!
A miejscówka
Cała dla kaktusów? 
A miejscówka
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ta parodia to raczej jakiś mieszaniec. Nie przypominam sobie by rośliny z gat. P. chrysacanthion kwitły w innym kolorze niż żółty
Może Henryk coś więcej wie
Niemniej trzeba przyznać, że kwiaty niecodzienne 
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz to dopiero będzie raj dla kaktusów,foliaczek piękny a co do Parodi,to też nie widziałem innej tylko żółtą,
może to jakaś hybryda
może to jakaś hybryda
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Małgosiu, Robercie, Lucy, Arturze, Leszku dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Co do foliaka - on jest przeznaczony głównie na warzywa, cały dla kaktusów (na razie
) nie będzie. Na drugim zdjęciu widać taką deskę położoną na rurkach - to właśnie na niej na razie kaktusy zajęły miejsce. Jednak będzie jakaś przeróbka, bo teraz one są na wysokości ok. 2m, a wykombinuje się coś, żeby były nie wyżej niż 1,5m.
A co do parodii. Przyznam się szczerze, że tylko raz widziałem taką (chyba to było nawet tutaj na forum) i była właśnie podpisana jako P. chrysacanthion. A to jest trochę jak głuchy telefon - niepoprawiony błąd jest powielany i idzie dalej. Teraz poszperałem trochę w necie i znalazłem też ją jako "P. chrysacanthion v. rubra" . Dodam, że porównując ją z standardową przedstawicielką tego gatunku, którą mam u siebie nie zauważyłem różnic. (Ale też zbytnio się nie przyglądałem). Wiedząc, że zależnie od stanowiska niektóre kaktusy różnią się kolorem kwiatu podsumowałem to i wyszło mi to, co mi wyszło (i co zapewne okaże się błędem). Nie miej jak mógłbym cofnąć czas to i tak bym ją przygarnął
A co do parodii. Przyznam się szczerze, że tylko raz widziałem taką (chyba to było nawet tutaj na forum) i była właśnie podpisana jako P. chrysacanthion. A to jest trochę jak głuchy telefon - niepoprawiony błąd jest powielany i idzie dalej. Teraz poszperałem trochę w necie i znalazłem też ją jako "P. chrysacanthion v. rubra" . Dodam, że porównując ją z standardową przedstawicielką tego gatunku, którą mam u siebie nie zauważyłem różnic. (Ale też zbytnio się nie przyglądałem). Wiedząc, że zależnie od stanowiska niektóre kaktusy różnią się kolorem kwiatu podsumowałem to i wyszło mi to, co mi wyszło (i co zapewne okaże się błędem). Nie miej jak mógłbym cofnąć czas to i tak bym ją przygarnął
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ta f. rubra jest powielana i pochodzi prawdopodobnie z jednego źródła - tak przynajmniej wywnioskowałem z wujkiem Google 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tyle, że nie ma nic takiego jak Parodia chrysacanthion v. rubra. To może być tylko jakiś klon hybryd hodowlany i powielany przez hodowcę (firmę) przez szereg lat.
Równie dobrze może to być też krzyżówka z Parodia nivosa.
Równie dobrze może to być też krzyżówka z Parodia nivosa.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Piękna perełka z tej parodii 
Dzisiaj po raz pierwszy spryskałem kaktusy i zrobiłem dokładniejszy przegląd pączków (bo mniej dokładny to robię prawie codziennie
) Cyknąłem też fotki. Generalnie najchętniej "coś" (bo nie jestem na 100% pewien czy to pąki czy odrosty) wytwarzają Chamaecereus, ale jest też kilka innych:

Moja ulubiona Rebutia - naliczyłem u niej już 17 pąków
Poza tym dalej kwitną Mammilaria i Parodia (nie wiem jak tam u mammillarki, ale u parodii to są te same kwiaty, co 2 tygodnie temu
)

I jeszcze widok ogólny:

Nie straciłem wielu roślin, wczoraj zauważyłem że Melocactus mi spleśniał i go wywaliłem. Przypiekłem też bardzo innego kaktusa (z tych niekwitnących) no i też mu się zeszło. A poza tym przez pierwsze dni je chyba trochę za słabo cieniowałem i niektóre chamaecereusy zrobiły się w połowie lekko filetowe/żółte (zależnie od egzemplarzu) i echinopsisy się trochę zarumieniły, ale nie widzę by im coś poważnego zagrażało

Moja ulubiona Rebutia - naliczyłem u niej już 17 pąków
Poza tym dalej kwitną Mammilaria i Parodia (nie wiem jak tam u mammillarki, ale u parodii to są te same kwiaty, co 2 tygodnie temu

I jeszcze widok ogólny:

Nie straciłem wielu roślin, wczoraj zauważyłem że Melocactus mi spleśniał i go wywaliłem. Przypiekłem też bardzo innego kaktusa (z tych niekwitnących) no i też mu się zeszło. A poza tym przez pierwsze dni je chyba trochę za słabo cieniowałem i niektóre chamaecereusy zrobiły się w połowie lekko filetowe/żółte (zależnie od egzemplarzu) i echinopsisy się trochę zarumieniły, ale nie widzę by im coś poważnego zagrażało
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Super zapowiedzi! Będzie fajnie
To Ty je tam na pięterku trzymasz??
To Ty je tam na pięterku trzymasz??
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję. Tak Lucy, one stoją tam na górze. Niestety, to nie jest mój foliak, a mojego dziadka i tam rosną pomidory, papryka, fasolka itp. Ale trzeba będzie sklecić jakiś stolik, zobaczyć, gdzie po wsadzeniu wszystkiego do gruntu zostanie w foliaku miejsce i tam przestawić kaktusy. Bo nie uśmiecha mi się przez cały sezon wchodzić na taboret, żeby ich doglądać
(Co jest konieczne nawet pomimo mojego ponad 1,90m.)
Ja też skorzystałem z oferty Kauflandu "mammillaria mix" i taką oto "mammillarkę" udającą notocactusa
sobie sprawiłem. Niestety, nie było u mnie kwitnących na różowo, a szkoda. Ten kwiat ma kolor... hmmm... jasnej limonki wchodzącej w biel z perłowym połyskiem
Lepiej tego chyba nawet w salonie z farbami nie określili
(Przepraszam za bardzo robocze tło zdjęcia - pozostałości po cieniowaniu)

Poza tym stare pąki rosną, na razie wygląda na to, że mój sezon otworzą rebucje (nie liczę kaktusów które już kwitną, ale zostały kupione w tym sezonie).
Ja też skorzystałem z oferty Kauflandu "mammillaria mix" i taką oto "mammillarkę" udającą notocactusa

Poza tym stare pąki rosną, na razie wygląda na to, że mój sezon otworzą rebucje (nie liczę kaktusów które już kwitną, ale zostały kupione w tym sezonie).
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Początek doskonały - jak zakwitną rebucjowate to doskonale uzupełnią Ci gamę kolorów kwiatów. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10