Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10
Dzień dobry Wandziu, od poniedziałku podobno ma być lepiej, więc to już tylko kilka dni i będziemy mogły ruszyć do ogrodów. Faktem jest, że przez te opóźnienie dużo pracy się nagromadziło i trzeba będzie ustalać priorytety. Ale za to może pogoda nie będzie szaleć i tak od razu nie zafunduje nam jakiś wysokich temperatur, to w takich przyjemnych +15 stopniach wszystko sobie dogonimy. Dobrze będzie, oby do końca tygodnia.
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też myślę, że liatry spokojnie przenieś do gruntu, nawet, jeśli zaczną rosnąć. Może trzeba będzie je chwilę hartować, jeśli ruszy zielone, ale nic im się nie stanie.
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Liatry w każdej chwili będziesz mogła przesadzić z donic na rabatę. Ja tak w zeszłym roku wiozłam już duże lilie w donicach na działkę i nic im nie zaszkodziło przesadzanie. W ogóle nie zauważyły zmiany. Jeżeli, to na lepsze 

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jolu, a dlaczego tak wcześnie dostałaś te swoje sadzoneczki? Ja napisałam do wszystkich dostawców, żeby dopiero po świętach przysyłali, ale widzę, że nawet teraz to by było za wcześnie. U mnie w garażu jest dość ciemno, więc nie za bardzo mam warunki na przechowywanie bylinek.
April, no ale jak ja mam przesadzić te listry do gruntu? Grzebać w donicach i szukać w ziemi cebulek? Jak się pokaże zielone na powierzchni, to co innego, ale tak to chyba zostawię, żeby w tych donicach kwitły. Też będzie ładnie
Małgocha, chyba faktycznie wszyscy jakoś dużo nasiali w domu. A może to wpływ FO, że tak sobie chodzimy nawzajem po swoich wątkach i coraz to kupujemy coś innego, żeby mieć. Ja na przykład nigdy nie siałam lewkonii, ale zobaczyłam u kogoś i też posiałam.
Bogulenko, jakoś nie mogę uwierzyć w te +15 stopni. Niby z czego miałoby to się wziąć? Zresztą, popatrz, już koniec tygodnia, a nic się nie zmienia. Ale za optymizm bardzo ci dziękuję. Troszkę jakby i mnie się udzielił.
iwonka, nie mamy innego wyjścia
ewamaj, wiesz co? Chyba jednak zostawię w donicach te moje liatry. Zobaczę, jak będą w nich wyglądać. Widziałąm w necie liatry w starym wiadrze i niezłe to było.
Mufko, tak jak pisałam wyżej Ewie, postanowiłam zostawić liatry w donicach. Może wysadzę do gruntu dopiero jesienią. Zresztą trochę cebulek mi jeszcze zostało. Powtykam przed liliowcami i porównam, czy lepiej rosną w gruncie, czy w doniczkach.
Dziwna rzecz, ale ta osobliwa pogoda jakoś przypadła do gustu KAKTUSOM. Przymierzają się do kwitnienia nawet takie, które w ogóle nigdy u mnie nie kwitły. Rozumiecie coś z tego?

Czyżby wiosna znalazła sobie schronienie choćby na parapetach i skoncentrowała tu swoje siły jakby podwójnie?

April, no ale jak ja mam przesadzić te listry do gruntu? Grzebać w donicach i szukać w ziemi cebulek? Jak się pokaże zielone na powierzchni, to co innego, ale tak to chyba zostawię, żeby w tych donicach kwitły. Też będzie ładnie

Małgocha, chyba faktycznie wszyscy jakoś dużo nasiali w domu. A może to wpływ FO, że tak sobie chodzimy nawzajem po swoich wątkach i coraz to kupujemy coś innego, żeby mieć. Ja na przykład nigdy nie siałam lewkonii, ale zobaczyłam u kogoś i też posiałam.
Bogulenko, jakoś nie mogę uwierzyć w te +15 stopni. Niby z czego miałoby to się wziąć? Zresztą, popatrz, już koniec tygodnia, a nic się nie zmienia. Ale za optymizm bardzo ci dziękuję. Troszkę jakby i mnie się udzielił.

iwonka, nie mamy innego wyjścia

ewamaj, wiesz co? Chyba jednak zostawię w donicach te moje liatry. Zobaczę, jak będą w nich wyglądać. Widziałąm w necie liatry w starym wiadrze i niezłe to było.
Mufko, tak jak pisałam wyżej Ewie, postanowiłam zostawić liatry w donicach. Może wysadzę do gruntu dopiero jesienią. Zresztą trochę cebulek mi jeszcze zostało. Powtykam przed liliowcami i porównam, czy lepiej rosną w gruncie, czy w doniczkach.
Dziwna rzecz, ale ta osobliwa pogoda jakoś przypadła do gustu KAKTUSOM. Przymierzają się do kwitnienia nawet takie, które w ogóle nigdy u mnie nie kwitły. Rozumiecie coś z tego?

Czyżby wiosna znalazła sobie schronienie choćby na parapetach i skoncentrowała tu swoje siły jakby podwójnie?

- BOGULENKA
- 500p
Wandziu, kochana moja. Ja liatry w zeszłym roku kupowałam w B jak tylko się pokazały. Na drugi dzień wsadziłam każdą osobno do takich małych doniczek po wrzosach. I tak jak było ciepło to wystawiałam je na taras, a jak zapowiadali przymrozki nocą to zabierałam do domu. I one cały czas były w tych niewielkich doniczuszkach, ale każda osobno i sobie rosły, jak minęły przymrozki majowe one już były dość duże, myślę że około 5 cm nad ziemią i wtedy przesadziłam je do gruntu i kwitły mi i to bardzo obficie. Zresztą ja ich w zeszłym roku kupiłam sporo, bo myślałam, że to takie byle co i co 5 mi się uda. A tu naokoło 25 sztuk, może tylko 3 się nie udały. Bardzo dużo oddałam nawet Marzenie, bo nie miałam z nimi co zrobić. Dziś też kupiłam te kapersy w B i też dam do doniczki. W zeszłym roku jeden kapers poszedł na próbę do gruntu i nie urósł, a reszta super. Pomijam, że łubin nie był łubinem tylko orlikiem. Ja zawsze tak robię z kapersami, zresztą jak roślina zaczyna mi chorować to czym prędzej ją wsadzam do dniczki i idzie do roślinnego szpitala. W ten sposób prawie wszystko ratuję.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Wandziu...kochane roslinki zrobia wszystko aby cię pocieszyc 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu,dziewczyny jak były u mnie we wrześniu mówiły,ze kwiatostan z liatrii mozna cały zakopać i będą siewki na drugi rok.Zrobiłam tak z jednym i jestem bardzo ciekawa czy coś wyjdzie z tego.
- BOGULENKA
- 500p
Wandziu odpowiem Ci u Ciebie, to szybciej tą odpowiedź znajdziesz. Otóż, aby uzyskać dorodną kępe liatrii, trzeba kilkanaście cebulek raze posadzić, nie ma sensu sadzić np. po 3 bo wygląda to źle. Im więcej posadzisz, tym ta kępa będzie bardziej dorodna. Myślę, że u Ciebie w takim dojrzałym ogrodzie to mus po 10 do jednej kępy. A czy te kępy się rozrastają, to odpowiem Ci po tym sezonie. 

- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Wando, to ja już wiem, czemu czujesz się przeze mnie niedopieszczona! Zniknęłaś mi, ot co! Ale jestem, jestem
Odganiam stagnację i marazm forumowy! Aura niezadowolenia rozlewa się wywiewając użytkowników ... A ja wesoło wczoraj zaczęłam wysiewać
Tak, dopiero teraz ;> mimo nieprzeliczonych ilości nasion, które leżakują w piknikowym koszyku. A może chcesz trochę nasion na pocieszenie? Muszę Cię jakoś rozruszać ;)
Miałam pytać o cyklamena, ale doczytałam dalej. A powiedz mi, mówisz, że dokarmiasz ptaszęta. A masz jakieś krzewy z jagódkami, które także mogłyby podjeść?

Odganiam stagnację i marazm forumowy! Aura niezadowolenia rozlewa się wywiewając użytkowników ... A ja wesoło wczoraj zaczęłam wysiewać

Miałam pytać o cyklamena, ale doczytałam dalej. A powiedz mi, mówisz, że dokarmiasz ptaszęta. A masz jakieś krzewy z jagódkami, które także mogłyby podjeść?
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Wandziu...i ja Cię chyba zgubiłam! Czytam o liatrach ...ja wysiałam sobie z nasionek, ale rozumiem, że one chyba dopiero w przyszłym roku zakwitną?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bogulenko, dziękuję ci bardzo za szczegółowe instrukcje dotyczace liatrii. Wiem już co i jak i też powsadzałam pojedynczo w kubeczkach te cebulki, które mi jeszcze zostały. Na razie trzymam w salonie.
Keetee, na pewno jest to jakaś pociecha, gdy mamy te swoje parapety, a na nich siewy i zasiewy oraz kwiaty doniczkowe, na które można od czasu do czasu zerknąć, aby nie popaść w doła kompletnego.
Małgocha, to faktycznie ciekawy sposób na rozmnożenie liatrii, ale czy warto dłubać się z siewkami, zamiast wsadzić cebulki, które w Biedronce są za grosze?
Pacynko, dziękuję za gotowość pocieszenia mnie nasionami, ale ja też mam ich kochana jeszcze sporo w moich zasobach i co rusz coś tam wysiewam w oczekiwaniu na mięciutki grunt na zewnątrz. Jeśli chodzi o krzewy z jagódkami to mam irgi, ale one też pod śniegiem tkwią, więc mała z nich pociecha. Kiedyś miała też ognik, ale tak mnie wkurzał wiosną swoją suchością i udawaniem martwego, że go w końcu wywaliłam. Dla ptaszków kupuję teraz pestki słonecznika w Lidlu. Musi im to wystarczyć.
Gajowa, no właśnie tak jakoś mi ostatnio ciebie brakowało, a więc cieszę się, że znów jesteś na pogaduszkach
Wiesz, że ja o liatrach to tak dużo nie wiem. Chyba te z nasion faktycznie zakwitną dopiero po kilku latach. Tak myślę. Bo przecież najpierw to się musi wykształcić jako taka cebulka. A to potrwa...
BUKSZPANIKI ze zgrzewki zaczęłam przesadzać do pojedynczych doniczek, bo w tej zgrzewce już korzenie poprzerastały do dna i zaczęły dołem wychodzić na spacer. Bukszpaniki miały iść do gruntu, ale w tej sytuacji będą rosły do jesieni w różnych pojemnikach.

Keetee, na pewno jest to jakaś pociecha, gdy mamy te swoje parapety, a na nich siewy i zasiewy oraz kwiaty doniczkowe, na które można od czasu do czasu zerknąć, aby nie popaść w doła kompletnego.

Małgocha, to faktycznie ciekawy sposób na rozmnożenie liatrii, ale czy warto dłubać się z siewkami, zamiast wsadzić cebulki, które w Biedronce są za grosze?
Pacynko, dziękuję za gotowość pocieszenia mnie nasionami, ale ja też mam ich kochana jeszcze sporo w moich zasobach i co rusz coś tam wysiewam w oczekiwaniu na mięciutki grunt na zewnątrz. Jeśli chodzi o krzewy z jagódkami to mam irgi, ale one też pod śniegiem tkwią, więc mała z nich pociecha. Kiedyś miała też ognik, ale tak mnie wkurzał wiosną swoją suchością i udawaniem martwego, że go w końcu wywaliłam. Dla ptaszków kupuję teraz pestki słonecznika w Lidlu. Musi im to wystarczyć.
Gajowa, no właśnie tak jakoś mi ostatnio ciebie brakowało, a więc cieszę się, że znów jesteś na pogaduszkach

BUKSZPANIKI ze zgrzewki zaczęłam przesadzać do pojedynczych doniczek, bo w tej zgrzewce już korzenie poprzerastały do dna i zaczęły dołem wychodzić na spacer. Bukszpaniki miały iść do gruntu, ale w tej sytuacji będą rosły do jesieni w różnych pojemnikach.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Liatry mam ich kilka ale fioletowych...białą mam jedną...rośnie przy oczku...Fikuśnie zakwitają od dołu zaczynają,a potem powoli idą w górę i kończą na czubku
Masz rację,że forum przyczynia się do tego,że kupuję roślinki,o których nigdy bym nie usłyszała...
Mnie np bardzo cieszy jak ktoś wstawia fotki z bocianami....nie mogę się napatrzeć
Miłego dnia

Masz rację,że forum przyczynia się do tego,że kupuję roślinki,o których nigdy bym nie usłyszała...
Mnie np bardzo cieszy jak ktoś wstawia fotki z bocianami....nie mogę się napatrzeć

Miłego dnia

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć Wandeczko
Przesyłam Ci słońce, które u nas dziarsko świeci i zlizuje śnieg
.
Ja też nie mam zdrowia na czekanie, aż z nasionek coś się wykluje. Niesiona wszakże ogólnym forumowym trendem, wysiałam lobelię, która siedzi w ziemi, jak zaklęta
. Nie ma to, jak wypasiona sadzonka, która cieszy od razu
Jagoda

Przesyłam Ci słońce, które u nas dziarsko świeci i zlizuje śnieg

Ja też nie mam zdrowia na czekanie, aż z nasionek coś się wykluje. Niesiona wszakże ogólnym forumowym trendem, wysiałam lobelię, która siedzi w ziemi, jak zaklęta

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Liatry rozrastają się u mnie dość wolno, choć przyrost kęp da się zauważyć
Jednak jedna (celowo) posadzona jest w zbyt wilgotnym miejscu, druga i trzecia w raczej mało żyznym. Mam sporo siewek, obym ich w rozpędzie nie wypieliła.
Płakałaś, że fiołki nie współpracują-kaktusy postanowiły Ci to wynagrodzić

Płakałaś, że fiołki nie współpracują-kaktusy postanowiły Ci to wynagrodzić