Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

Dzień dobry Wandziu, od poniedziałku podobno ma być lepiej, więc to już tylko kilka dni i będziemy mogły ruszyć do ogrodów. Faktem jest, że przez te opóźnienie dużo pracy się nagromadziło i trzeba będzie ustalać priorytety. Ale za to może pogoda nie będzie szaleć i tak od razu nie zafunduje nam jakiś wysokich temperatur, to w takich przyjemnych +15 stopniach wszystko sobie dogonimy. Dobrze będzie, oby do końca tygodnia.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakoś to przeczekamy ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też myślę, że liatry spokojnie przenieś do gruntu, nawet, jeśli zaczną rosnąć. Może trzeba będzie je chwilę hartować, jeśli ruszy zielone, ale nic im się nie stanie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Liatry w każdej chwili będziesz mogła przesadzić z donic na rabatę. Ja tak w zeszłym roku wiozłam już duże lilie w donicach na działkę i nic im nie zaszkodziło przesadzanie. W ogóle nie zauważyły zmiany. Jeżeli, to na lepsze :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, a dlaczego tak wcześnie dostałaś te swoje sadzoneczki? Ja napisałam do wszystkich dostawców, żeby dopiero po świętach przysyłali, ale widzę, że nawet teraz to by było za wcześnie. U mnie w garażu jest dość ciemno, więc nie za bardzo mam warunki na przechowywanie bylinek.
April, no ale jak ja mam przesadzić te listry do gruntu? Grzebać w donicach i szukać w ziemi cebulek? Jak się pokaże zielone na powierzchni, to co innego, ale tak to chyba zostawię, żeby w tych donicach kwitły. Też będzie ładnie ;:108
Małgocha, chyba faktycznie wszyscy jakoś dużo nasiali w domu. A może to wpływ FO, że tak sobie chodzimy nawzajem po swoich wątkach i coraz to kupujemy coś innego, żeby mieć. Ja na przykład nigdy nie siałam lewkonii, ale zobaczyłam u kogoś i też posiałam.
Bogulenko, jakoś nie mogę uwierzyć w te +15 stopni. Niby z czego miałoby to się wziąć? Zresztą, popatrz, już koniec tygodnia, a nic się nie zmienia. Ale za optymizm bardzo ci dziękuję. Troszkę jakby i mnie się udzielił. :)
iwonka, nie mamy innego wyjścia :wink:
ewamaj, wiesz co? Chyba jednak zostawię w donicach te moje liatry. Zobaczę, jak będą w nich wyglądać. Widziałąm w necie liatry w starym wiadrze i niezłe to było.
Mufko, tak jak pisałam wyżej Ewie, postanowiłam zostawić liatry w donicach. Może wysadzę do gruntu dopiero jesienią. Zresztą trochę cebulek mi jeszcze zostało. Powtykam przed liliowcami i porównam, czy lepiej rosną w gruncie, czy w doniczkach.

Dziwna rzecz, ale ta osobliwa pogoda jakoś przypadła do gustu KAKTUSOM. Przymierzają się do kwitnienia nawet takie, które w ogóle nigdy u mnie nie kwitły. Rozumiecie coś z tego?
Obrazek

Czyżby wiosna znalazła sobie schronienie choćby na parapetach i skoncentrowała tu swoje siły jakby podwójnie?
Obrazek
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Wandziu, kochana moja. Ja liatry w zeszłym roku kupowałam w B jak tylko się pokazały. Na drugi dzień wsadziłam każdą osobno do takich małych doniczek po wrzosach. I tak jak było ciepło to wystawiałam je na taras, a jak zapowiadali przymrozki nocą to zabierałam do domu. I one cały czas były w tych niewielkich doniczuszkach, ale każda osobno i sobie rosły, jak minęły przymrozki majowe one już były dość duże, myślę że około 5 cm nad ziemią i wtedy przesadziłam je do gruntu i kwitły mi i to bardzo obficie. Zresztą ja ich w zeszłym roku kupiłam sporo, bo myślałam, że to takie byle co i co 5 mi się uda. A tu naokoło 25 sztuk, może tylko 3 się nie udały. Bardzo dużo oddałam nawet Marzenie, bo nie miałam z nimi co zrobić. Dziś też kupiłam te kapersy w B i też dam do doniczki. W zeszłym roku jeden kapers poszedł na próbę do gruntu i nie urósł, a reszta super. Pomijam, że łubin nie był łubinem tylko orlikiem. Ja zawsze tak robię z kapersami, zresztą jak roślina zaczyna mi chorować to czym prędzej ją wsadzam do dniczki i idzie do roślinnego szpitala. W ten sposób prawie wszystko ratuję.
Żabia Łąka
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Wandziu...kochane roslinki zrobia wszystko aby cię pocieszyc ;:4
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,dziewczyny jak były u mnie we wrześniu mówiły,ze kwiatostan z liatrii mozna cały zakopać i będą siewki na drugi rok.Zrobiłam tak z jednym i jestem bardzo ciekawa czy coś wyjdzie z tego.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p

Post »

Wandziu odpowiem Ci u Ciebie, to szybciej tą odpowiedź znajdziesz. Otóż, aby uzyskać dorodną kępe liatrii, trzeba kilkanaście cebulek raze posadzić, nie ma sensu sadzić np. po 3 bo wygląda to źle. Im więcej posadzisz, tym ta kępa będzie bardziej dorodna. Myślę, że u Ciebie w takim dojrzałym ogrodzie to mus po 10 do jednej kępy. A czy te kępy się rozrastają, to odpowiem Ci po tym sezonie. :D
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Wando, to ja już wiem, czemu czujesz się przeze mnie niedopieszczona! Zniknęłaś mi, ot co! Ale jestem, jestem ;:168
Odganiam stagnację i marazm forumowy! Aura niezadowolenia rozlewa się wywiewając użytkowników ... A ja wesoło wczoraj zaczęłam wysiewać :D Tak, dopiero teraz ;> mimo nieprzeliczonych ilości nasion, które leżakują w piknikowym koszyku. A może chcesz trochę nasion na pocieszenie? Muszę Cię jakoś rozruszać ;)
Miałam pytać o cyklamena, ale doczytałam dalej. A powiedz mi, mówisz, że dokarmiasz ptaszęta. A masz jakieś krzewy z jagódkami, które także mogłyby podjeść?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wandziu...i ja Cię chyba zgubiłam! Czytam o liatrach ...ja wysiałam sobie z nasionek, ale rozumiem, że one chyba dopiero w przyszłym roku zakwitną?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bogulenko, dziękuję ci bardzo za szczegółowe instrukcje dotyczace liatrii. Wiem już co i jak i też powsadzałam pojedynczo w kubeczkach te cebulki, które mi jeszcze zostały. Na razie trzymam w salonie.
Keetee, na pewno jest to jakaś pociecha, gdy mamy te swoje parapety, a na nich siewy i zasiewy oraz kwiaty doniczkowe, na które można od czasu do czasu zerknąć, aby nie popaść w doła kompletnego. :)
Małgocha, to faktycznie ciekawy sposób na rozmnożenie liatrii, ale czy warto dłubać się z siewkami, zamiast wsadzić cebulki, które w Biedronce są za grosze?
Pacynko, dziękuję za gotowość pocieszenia mnie nasionami, ale ja też mam ich kochana jeszcze sporo w moich zasobach i co rusz coś tam wysiewam w oczekiwaniu na mięciutki grunt na zewnątrz. Jeśli chodzi o krzewy z jagódkami to mam irgi, ale one też pod śniegiem tkwią, więc mała z nich pociecha. Kiedyś miała też ognik, ale tak mnie wkurzał wiosną swoją suchością i udawaniem martwego, że go w końcu wywaliłam. Dla ptaszków kupuję teraz pestki słonecznika w Lidlu. Musi im to wystarczyć.
Gajowa, no właśnie tak jakoś mi ostatnio ciebie brakowało, a więc cieszę się, że znów jesteś na pogaduszkach ;:196 Wiesz, że ja o liatrach to tak dużo nie wiem. Chyba te z nasion faktycznie zakwitną dopiero po kilku latach. Tak myślę. Bo przecież najpierw to się musi wykształcić jako taka cebulka. A to potrwa...

BUKSZPANIKI ze zgrzewki zaczęłam przesadzać do pojedynczych doniczek, bo w tej zgrzewce już korzenie poprzerastały do dna i zaczęły dołem wychodzić na spacer. Bukszpaniki miały iść do gruntu, ale w tej sytuacji będą rosły do jesieni w różnych pojemnikach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Liatry mam ich kilka ale fioletowych...białą mam jedną...rośnie przy oczku...Fikuśnie zakwitają od dołu zaczynają,a potem powoli idą w górę i kończą na czubku ;:108
Masz rację,że forum przyczynia się do tego,że kupuję roślinki,o których nigdy bym nie usłyszała...
Mnie np bardzo cieszy jak ktoś wstawia fotki z bocianami....nie mogę się napatrzeć ;:224
Miłego dnia ;:3
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć Wandeczko :wit
Przesyłam Ci słońce, które u nas dziarsko świeci i zlizuje śnieg ;:oj.
Ja też nie mam zdrowia na czekanie, aż z nasionek coś się wykluje. Niesiona wszakże ogólnym forumowym trendem, wysiałam lobelię, która siedzi w ziemi, jak zaklęta :roll:. Nie ma to, jak wypasiona sadzonka, która cieszy od razu :!:

;:3 ;:3 ;:3 Jagoda
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liatry rozrastają się u mnie dość wolno, choć przyrost kęp da się zauważyć :wink: Jednak jedna (celowo) posadzona jest w zbyt wilgotnym miejscu, druga i trzecia w raczej mało żyznym. Mam sporo siewek, obym ich w rozpędzie nie wypieliła.
Płakałaś, że fiołki nie współpracują-kaktusy postanowiły Ci to wynagrodzić :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”