Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Zanim odpowiem na Wasze wpisy ....jedna uwaga !
Placek z jabłkami , z serem i zawijanka makowa czekają ...a tu nikt nie zgłasza chęci przyjazdu na Święto Kwitnącej Magnolii ;:145 ...zapewniam , że wstęp za darmo ...nie ma chętnych ;:185 ? ...
Małopolanki i Ślązaczki mają wszak blisko ;:108 ...rozumiem , że Agunia/Aguniada , Kasia/Robaczek , Elżunia / Tija , Agusia /Agatka 123 , Bożenka/ Bozunia , Gosia/Margo2 , Gosia / Małgocha1960 , Jagoda/ JagiS itd....mają daleko ...

Bożenko , milo mi ,że Ci się podoba szal ...robiłam wg Twoich wskazówek ;:196 ...jest faktycznie lekki , cieniutki . Nie masz pojęcia , jak się bałam , że po zalaniu wodą nie połączy się silk laps z czesanką . Prawdę mówiąc to jest najpiękniejszy z moich szali , które do tej pory zrobiłam . Dwa sprzedałam na all - tej samej osobie ...irysy na jedwabiu i maki - z dwustronnym wzorem .
Przyznam , że wolę malować czesanką , niż pędzlem na płótnie .
Magnolia faktycznie robi niesamowite wrażenie ...jej gałęzie są nisko , można powąchać kwiaty trzymając je w ręce .

Aguniu ...dziękuję za pozdrowienia - z wzajemnością ;:196 . Tak , masz rację - Aleksandrina zasłużyła na miano Królowej ...wszak to wiekowa już dama ;:306 ...a im starsza , tym piękniejsza .

Ewuś ...to trzeba zobaczyć na własne oczy , by się przekonać o jej majestacie ...no i zapachu ...nieziemskim , upajającym , romantycznym . Boże słodki ...czemu nie mam naście lat - chociaż się tak wewnętrznie czuję - och , marzenia też motywują - niestety czasu nie da się cofnąć ;:185 .
Dziękuję ;:196 ...ale nie przesadzaj z tymi talentami ...ja po prostu lubię się ...bawić - słowami , czesanką i skrapkami .

Kasiu...może wpadniesz ...by się przekonać ...o tym cudzie natury ? W rzeczy samej ...można siedzieć i podziwiać ...bez końca , dopóty , dopóki kwiaty nie opadną ;:145 . Spektakl trwa tylko dwa tygodnie .

Jagodo trochę się nazbierało ciekawych egzemplarzy ...a ja kocham wszelkie maleństwa .
Po tygodniowej "orce " w ogrodzie czuję całym ciałem ból istnienia ....ale jakże jestem szczęśliwa , że zdołałam tyle zrobić ;:138 . Dzisiaj odpoczywam ...upajając się zapachem magnolii .

Sławusiu Kochany ...nie na dekadę ...tylko na porządkowanie . Ty mi upomnienia w jadłospisie / menu nie dawaj , bo bywało , że zapomniałam z tego wszystkiego nawet obiadu zjeść . Taka byłam nakręcona ...po 5 godzin , aż do zmierzchu ...ale najważniejsze mam za sobą .
Miło mi ,że fotki przypadły Ci do gustu ;:167 .

Ewuniu...dziękuję , a u Ciebie też są pierwiosnki wyborne ;:108 ...pewnie na Targach znów coś kupisz ?

Różo ...nie zbierałam nasion z pierwiosnka Dawn Ansell ani z pozostałych ...jedynie w tamtym roku z pubescens .
Natomiast wielokwiatowe sieją się same - gdzie popadnie ..nawet na trawniku .

Danuś ...nie opowiadaj bzdur - wszak i u Ciebie jest sporo rarytasów , których ja nie mam ...np. pełne dzwonki .
Skoro tak piszesz , to zapraszam na spektakl magnoliowy ...spiesz się , bo on trwa krótko ;:196 .

Ewuniu ...wiosna faktycznie buchnęła ze zdwojoną siłą ...ani się obejrzeliśmy ...a tu wszystko naraz zaczęło kwitnąć .
Trzeba się więc spieszyć ...bo za chwilę nie wejdę w gąszcz liliowców , lilii , by ich nie zadeptać ;:306 .
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego ukochanego ogrodu ;:167 , jak i mojej skromnej osoby :oops: ;:196

Jadzieńko ...dziękuję ;:196 ...zaczynają mi ostatnio palce cierpnąć ...dziwne , że nie podczas prac w ogrodzie - jedynie przy " koronkowej " robocie , jaką jest zwijanie płatków róż z 2,5 cm skrapków .
Ja mam tak samo ...siedziała bym w ogrodzie od popołudnia aż do wieczora - zmierzch mnie jedynie zmusza do powrotu do domu . Zapominam o całym świecie , o problemach ( kto ich nie ma ?) ...wtedy jestem szczęśliwa , wyciszona - chociaż bywa , że nogi o mało nie zawijają się w paragrafy .
Współczuję Ci tych prac po sąsiedzku ...ja zasadziłam swoje róże w ilości 19 sztuk i już nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów ...a listków jeszcze nie ma ;:306 .

Dziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam na Koncert ...Magnolii , która gra pierwsze skrzypce ;:180
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Jagódko, gdybym tylko mieszkała bliżej już wcinałabym Twój placek siedząc pod magnolią ;:196 Nawiasem, bardzo podoba mi się pomysł "drzwi otwartych" w czasie kwitnienia tego cuda!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Szkoda ,ze nie jestem zmotoryzowana ,bo chętnie przyjechałabym na te pyszności oczywiście nie tylko :) .Kurcze ja musiałam zaprzestać frywolitkowania ze względu na kciuk :evil: .Przeskakują mi w nim kostki i czasem nie umiem go wyprostować :evil: Wkurza mnie to dokumentnie, bo dopiero co zaskoczyłam .Smaruje mazidłami ,ale to nic nie pomaga, więc trzeba odwiedzić pana doktora, bo trochę to za długo trwa .Ciekawe co powie ,ale juz znam odpowiedż TRZEBA Z TYM ŻYĆ ;:145
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Igo-maraton!Zmiany w komunikacji,niemożność wy- i przyjazdu w niedzielę(biegną wokół Błoń i w centrum do Rynku).
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JAGÓDKO :wit Koncert magnoliowy będzie trochę trwał i niech gra pięknie :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko och te Twoje magnolie, ślicznie zakwitły.
Róże wzdłuż ścieżki to znakomity pomysł, teraz to dużo lepiej wygląda, pamiętam że był tam płot.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj Iguniu.
Królowa imponująca.Ale oglądałam też zmiany w Twoim ogrodzie no ,no niech tylko te róże zakwitną a będzie kolejne cudeńko do oglądania.Miłych spotkań życzę.Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Jagódko :wit Witam niedzielnie i pozdrawiam :) Miłych spotkań przy kwitnących magnoliach. Oby tylko nie padało ,bo u nas troszkę pada ;:168
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I nie przyjechał nikt .... ;:145 , placek znów pójdzie w bolesny sposób w odzyskiwaną figurę / biodra :( .

Bożenko ...pomysł w rzeczy samej nie zły ...cóż - mimo tego jakoś nikt się nie kwapił na spotkanie ...a tyle się na przygotowywałam , że dzisiaj szczególnie odczuwam ból istnienia w każdej cząsteczce mojego rusztowania , jakim jest kręgosłup . Ale to przyjemny ból , wyczekiwany , wytęskniony ...jest nieodłącznym atrybutem naszych ogrodów .
A placek wyszedł super ...chłopaki mają radochę ;:138 .

Jadzieńko...a nie mogłyście z Tosią / artystką wpaść ona wszak chyba jeździ autem ?
Dziwna przypadłość to cierpnięcie palców ...magnez łykam ...ale to najgorsze , że daje się odczuwać ból w nocy , w stanie spoczynku ...tym bardziej , że przy filcowaniu , grzebaniu w ziemi , tudzież w kuchennej krzątaninie nic się nie dzieje .
Przecież nie będę po nocach ( budzę się i po spaniu ) filcować , ani tym bardziej grzebać w ziemi . ;:306
Mam wrażenie - jakobym czytała o swoim lekarzu /nie lekarzu , który w ten sam sposób właśnie wyraża się - mówiąc ...trzeba się z tym pogodzić , trzeba z tym żyć ....Ale ja nie chcę siedzieć i godzić się na ból , jedynie trzeba chyba zmienić tego pseudolekarza ;:108 .
Pozdrawiam niedzielnie ;:168 ;:167 ...jest chłodno i pochmurno ...siępił deszczyk zbawienny - a wczoraj podlewałam , bo sucho , jak pieprz ;:145 .

Ewuś..wielka szkoda , bo wiem , że na Ciebie można liczyć i Evluk - Ewunię , która z przyczyn osobistych nie może przyjechać .

Dorotko...jedna jest do sprzedania ...krzew ponad dwumetrowy ;:224 ...tylko jak go wykopać ?
Nie miałam płotu ...tylko ogrodzenie z siatki ...jest przepięknie teraz ...ogród się odsłonił w całej krasie . Jeszcze jak róże zakwitną to ...klękajcie narody ;:180 .

Tereniu ...wiem ,że masz sporo pracy u siebie , w szkółce ...ale może wdepnęła byś z M - w moje skromne progi na chwilkę zapomnienia ?
Sama się zachwycam tą rabatą różaną , na której na razie same patyki wystają ;:306 ...posadziłam też między różami bodziszki , gęsiówkę variegata i żagwin oraz bratki i przetaczniki ...lada chwila wsadzę też lobelię amarantową i niebieską . Spotkania nie wypaliły ...nie było chętnych - mimo zaproszeń ;:145 ...ale magnolia czeka ...i ja też ;:65 .
Pozdrawiam Was serdecznie ;:196 .

Ewiczko...szkoda , że wyszło - jak wyszło ...byłaś jedyną osobą , która wyraziła chęć uczestniczenia w preludium ...bo teraz - to już symfonia blasku i zapachu ...
Pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę ;:167 ;:168 .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko Tosia jest wiecznie zabiegana wszyscy wiecznie coś od niej chcą ,wiec nie miałabym sumienia jej prosić .Też ma mnóstwo zmartwień na głowie jak my wszyscy zresztą .O "lekarzach " lepiej się nie wypowiadać ,bo jutro idę na pogrzeb znajomej niestety również z winy lekarzy albo raczej konowałów :evil:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś na widok takiej magnolii to można stać i patrzeć.... wyobrażam sobie, że przy ogrodzie masz tłumy podziwiających ją spacerowiczów.... jest niesamowita w swej urodzie ;:oj
Prymuleczki prześliczne ...... piękne kolorki :D
No i bardzo dziękuję za pokazanie kartki..... jest przepiękna...chylę czoła przed Twoimi zdolnościami ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

gdzieś mi Jagódko się zapodziałaś ale znalazłem :D (szybki jestem :? )
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Jagódeczko, nie płakaj :!:
Gdybyż to było ciut bliżej... ;:224.
Ale przecież wirtualnie stawiliśmy się wszyscy, nad magnoliowym spektaklem ochnęliśmy i achnęliśmy, nawet ciast pysznych (mimo diet) skubnęliśmy ;:215.

A teraz za Twoje zdrowie ;:304 - Jagoda Pomorska
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...ja wiem , że wielka odpowiedzialność spoczywa na lekarzach ...ale ...Primum Non Nocere ...zresztą - wszyscy wszystkich olewają ...inaczej z Tobą gadają na Kasę Chorych ...a inaczej prywatnie ...szok ...jak pieniądz zmienia człowieka .
Bywają też lekarze z prawdziwego powołania do tego zawodu - oddani całym sercem pacjentom ...znam takich trzech ...czwarta umarła ...była spowinowacona w rodzinnej koneksji z moja Babcią .
Takie czasy , że nikt dla nikogo nie ma czasu i dobrego słowa ...wszyscy gdzieś pędzą ...a przecież nie trzeba tak dużo , by komuś było lżej . Politycy będą się smażyć w piekle ( o ile takowe istnieje ) ...bo to za ich przyczyną dzieci są głodne /niedożywione , ludzie pracy nie mają , a szpitale nie przyjmują do leczenia ...tylko do prosektorium .
Buziaki ;:196 ...rozmyślające ...

Aguniu...znów dzisiaj wieczorem wlazłam pod magnolię , by napełnić się jej zapachem i nasycić oczy przed snem ...oczywiście porobiłam fotki , a właściwie - to sesję .
Dziękuję za pochwały mojej " dłubaniny " i ciepłe słowa o moich roślinkach ;:168 ;:167 . Wczoraj napisałam listę roślin do sprzedaży ...zakończyłam na literze H ...a potem uleciało wszystko w kosmos ...w dodatku wszystkie taksony były po łacinie ...
Pozdrawiam bardzo serdecznie i Gabrysię ...oraz tę Twoją starszą córę :wit

Zibi...a ja myślałam , że tylko mam jednego rodzynka , który do mnie zagląda ...Sławka ...
W Dolinie Chochołowskiej krokusy już przekwitają ...mam wczorajsze fotki ... ;:224
Dobrze , że jesteś ... ;:196 ...dziękuję , że jesteś taki szybki Bill ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodo Pomorska ...dziękuję , dziękuję za słowa otuchy ;:196 ...już nie płaczę ;:185 , ale jakoś tak żal w sercu .
Chyba coś napiszę - bo dusza spokoju nie daje ...
Wyobraź sobie , że u mnie tragedia z tym odchudzaniem ...ciężko gimnastykuję się w ogrodzie ...a serce wali ...żołądka też oszukać się nie da ...bo mi w nim burczy ;:306 . Natomiast problem zgoła innej natury ..wleźć w nic nie mogę , wciągam brzuch , podnoszę głowę i ...do przodu .
Pozdrawiam Cię serdecznie z chłodnej i pochmurnej Małopolski :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”