Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)

Post »

Kiedyś wygrzebałam jakąś małą sadzonkę Fiołka wonnego rosnącą na skraju zarośli. Przyjęła się bo była posadzona w podobnych warunkach. Pozwalam jej samej się wysiewać i rozrastać. W porównaniu z Fiołkiem motylkowym nie jest ekspansywny a i całą zimę kępka jest zielona. Ponoć nasiona Fiołka wonnego roznoszą mrówki i chyba coś w tym jest. Parę kępek, parę lat temu znalazłam za płotem i bardzo się ucieszyłam bo mogłam zrobić nalewkę. W zeszłym roku już tych kępek za płotem nie było. Jak zauważyłam ślimaki nagie lubią ich nasienniki. Gdzie nie gdzie moje Fiołki wonne rozsadzam ale one i tak wyrosną tam gdzie chcą , gdzie im warunki sprzyjają :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój musi być ekspansywny i pachnący. Czy ty na pewno masz wonnego :?: Bo na zdjęciach wygląda jak ten mój.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak napisałam, jest dzikim drobnokwiatowym pachnącym fiołkiem. Mam motylkowego białego i ten to wszędzie grube kłącza zapuszcza . Jest jak chwast u mnie.

Ps. AI na podstawie zdjęcia opisała mi go jako Fiołek wonny :D
Bardzo fajnie przedstawiła różnice w budowie kwiatu pomiędzy wonnym a leśnym :D
https://i.postimg.cc/J7yjk99C/file-0000 ... 7d66d0.png
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jolek, zupełnie tam zniknęły te kępy fiołków? One się starzeją i środek zamiera, ale młode sadzonki, na końcach pędów powinny się rozrastać wypełniając puste miejsca i kępa powinna być coraz większa.
Mam takie pod żywopłotem i niechby takie zostały!
Obrazek
Andrzej997 pisze: 12 gru 2025, o 11:25 Wczoraj przyszło mi na myśl, że skoro wonny jest jadalny, to ślimaki Wam go powinny objeść do gołej ziemi. Ciekawe jak to będzie u mnie, gdzie ślimaki są pod ochroną.
Czasem znajduję kwiatuszki nadgryzione, ale chyba tylko przypadkiem. Najwyraźniej fiołki, nie są w menu ślimaków, tak jak i jadalne kwiaty stokrotek czy mniszków, za to kwiaty trujących przebiśniegów czy narcyzów, potrafią zlizać do gołej łodyżki!
Fiołki, jak już się zadomowią, to z natury są ekspansywne! Tutaj, jak i w wielu innych miejscach w ogrodzie, ja ich nie sadziłam.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

W barwinku nie wiem czy cokolwiek niskiego sobie poradzi. Ale rację mają ludzie piszący, że fiołek wonny rozrasta się jak chwast. I dotyczy to również odmian – u mnie w ogrodzie prawie w ogóle nie ma formy dzikiej, są głównie białe, bardzo jasne fioletowe i bardzo jasne różowe. I wszędzie ich pełno i okiełznać trudno.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta64 w każdym bądź razie nie było ich. Rosły ok 2 m od płotu pod drzewami. Chciałam zebrać kwiaty na nalewkę. Musiałam zadowolić się tym co wyrosło w ogrodzie. Przyjrzę się im dokładnie jak zakwitną , czy wonny , czy leśny u mnie :D
Te u mnie mnożą się jak chwasty.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”