Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Gosiu czytałam, że w mieszance zioła mają większą skuteczność. Imbir ponoć ma właściwość rozgrzewającą. Niedawno kupiłam korzeń - jest dość mocno pikantny.

Remi to może tym razem zaskakująco prosty przepis z powyższej książki na codzienną herbatkę iście ogródkowo-działkową:
- równe porcje liści świeżych: truskawki, jeżyny i maliny. Na filiżankę przypada 1-2 łyżki mieszanki. Zaparzać 5-10 minut. Odcedzić. Zimą można używać suszonych liści.

Krysiu w niedzielę przypada Święto Bożego Miłosierdzia i od tego dnia wg. prognozy pogody koniec z nocnymi przymrozkami, a i w ciągu dnia coraz cieplej :)

Dzisiaj sprezentowałam sobie doniczkowego hiacyncika (ciekawe czy kolor się zgodzi ;:47 ? I rozczulająco malutkiego żywotnika Yellow Ribbon. Chyba go trochę podhoduję w donicy zanim podrośnie, nie wiem czy tak jest lepiej dla roślinki? Oczywiście jest już w znacznie większej donicy.

Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia ;:oj
Mi się nie udało jeszcze zdjęcia zrobić futrzakowi,choć był u mnie na działce,to nie miałam pod ręka aparatu :lol:
A co do pszczół to są teraz biedne... :roll:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa dzięki ;:196 Czyżby odwiedził Ciebie zajączek? Pszczółki zostały wczoraj podkarmione.
Wczoraj widziałam pierwszą bocianią parę, a dzisiaj M słyszał śpiew skowronka. Wiosna ;:3
Dzisiaj odwiedziłam ogrodniczy, udało mi się kupić duży wór ziemi z kokosem i lilię Star Gezer, która zaginęła po jednej z zim, a robiła na mnie niesamowite wrażenie - no i miała piękny zapach.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dzisiaj już wyraźnie czuć wiosnę. :tan
Olu :wink: zobacz u mnie, jak nazywają się ptaszki na fotkach. Czyżyki już znam ale te pozostałe, nie.
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

YES :)
Już biegnę :)
Trochę obecnie kwitnących doniczkowców:
Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Jak to miło usłyszeć skowronka. ;:138
U nas jeszcze wiosny nie widać. Co to za śliczne kwitnące?
Nie mogę mieć domowych kwitnących i nie znam się na nich.
Olu i gruntowe pomidorki czas wysiać, bo nie urosną do 15 maja.
Kolorowych snów. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko dziękuję za doping pomidorowy, chyba śnieg mnie jakoś spowolnił, a może brak miejsca na nowe wysiewy ;:218 To M miał to szczęście skowronkowe.
Dwa pierwsze różowe kwiaty to kalanchoe a niebieski to skrętnik - kupiony liść z forum za piątaka, kolor chyba najpopularniejszy. Dość szybko się rozrósł i potrzebuje więcej miejsca niż ma na parapecie.
Dobranoc ;:168
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Olu :D Bardzo miło ogląda się Twoje zdjęcia.Ale z tym kupionym krokusikiem to każesz wierzyć na słowo,bo zdjęcia nie zamieściłaś? :wink: Hodować w doniczce(myślę o żywotniku) to kłopot,ja wsadziłabym do ziemi,miałby wygodniej.
Zgadzam się,że picie ziół,a już własnych to super sprawa,esencja zdrowia.Suplementy diety są nie dość,że drogie,to jeszcze naszprycowane chemią.Płukanek nie stosuję,bo nie umiem płukać,zaraz wymiotuję ;:131 Piję takie tradycyjne,znane zioła(oprócz melisy,bo 2 dni śpię po wypiciu szklanki :roll: ),bardzo lubię.
Zapisałam sobie lilię,którą polecasz,zaraz sobie znajdę,żeby zobaczyć.Ten rok będzie m.in.pod znakiem nowych liliowych zakupów :heja Też już zauważam nabrzmiałe pączki,człowiek się raduje jak na wizytę gości(niektórych :wink: )
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:7 Hiacynt (nie krokus :wink: ) jeszcze nie jest wybarwiony, nie omieszkam zmieścić zdjęcia gdy się to zmieni.
Taak, od niedawna sporadycznie kupuję suplementy, szczególnie wiosną - jesienią, nie mam pojęcia czemu są takie drogie, ilość składnika, która jest w opakowaniu jest przecież szalenie mała. Zioła dobre są przed chorobą (aby się jej oprzeć), ale w trakcie nie warto rezygnować z chemicznych leków.
Mirko mi łatwiej przepłukać gardło szałwią niż ją wypić :) Rzeczywiście jest rewelacyjna przy bólu gardła.
Co do lilii to gratulacje, lilia o której pisałam to Star Gazer (przekręciłam jedną literę).

Obrazek Obrazek Obrazek
Takiego tłoku to zimą nie było, pojawiły się już ptaki przylatujące wiosną i chyba gwałtownie zmniejsza się ilość pokarmu naturalnego.

ObrazekObrazek
Sierpówki raz jeszcze i dzwoniec :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Piękne zdjęcia Oleńko ;:oj
U mnie też teraz jest dużo różnych ptaków.
One chyba wyczuwają, kiedy ma śnieg prószyć, bo zawsze wtedy jest ich więcej przy karmnikach.
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Oj cieszy się słoninka powodzeniem ;:oj
Tę lilię chyba mam,kupiłam bez opisu ,ale kwiat wydaje mi się podobny.W tym sezonie postanawiam dobrze wszystko obfocić,czas wiedzieć,co mam :lol: Czekam na hiacyncika,mój biedaczek przekwita,nie mógł unieść ciężaru kwiatu,musiałam podwiązać.Dobrze,że w ogrodach mają większą krzepę :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ja niestety nie cierpię ziółek :oops: Może kiedyś do nich dorosnę...
Fotki świetne. Masz dużo szczęścia, że możesz oglądać na żywo tak różnorodne ptaki.
Co to za ziemia z kokosem? Do czego ją zastosujesz?
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Ja też nie przepadam za ziołami, ale jak trzeba, to ściskam nos i jednym łykiem staram się wypić. Doniczkowce pieknie kwitną. Olu też jestem ciekawa do czego będziesz stosowała ziemię z kokosem, ja chyba dałabym ją pod żurawki. Cieplutko pozdrawiam. ;:196
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, o tego jeszcze nie zauważyłam. Chyba wkrótce przestanie prószyć, a może już przestało? :)

Mirko fajnie jest wiedzieć co się ma :) A sikor to rzeczywiście nawet w środku zimy nie było tyle co teraz na słoninie.

Sierpówki - czyż nie są piękne i sympatyczne?
Obrazek Obrazek

Iza chciałam kupić ziemię z kokosem (do doniczkowych), ale chyba nie mieli i sprzedawca wcisnął mi ziemię z nawilżaczem. Jeszcze nie otworzyłam worka i nie wiem co to będzie. Jak wyzdrowieję to może zacznę działać. Co do ptaków to też mi się tak zdaje :)

Julianno ja zioła najbardziej lubię jako przyprawę :wink:
W syntetycznych tabletkach też są zioła (i to na ogół niezły koncentrat), ale poza tym kilka innych rzeczy nie zawsze dobrych.
Do mnie zioła same przyszły i jakoś powoli się ich uczę. Dopiero niedawno zastosowałam ciepły wywar z szałwii na bolące gardło i mile mnie zaskoczył, kiedyś próbowałam pic herbatkę z szałwii - to pomyłka :lol: Korzeń prawoślazu jest właściwie bez smaku, a fajnie nawilża chore gardło. Inhalacja ziołowa też jest ok. Przed laty na bolące gardło pani aptekarka czy lekarka poleciła mi ziołowy septosan, może dlatego mi jest teraz łatwiej?

Mazurek
Obrazek

Dzwoniec tym razem nieco jaśniejszy.
Obrazek Obrazek

Mazurek z rodziną :wink: Sikory bogatki i czyż :D
Obrazek Obrazek Obrazek

A to chyba kos.
Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p