Pomidory 2 na 1 :)
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Nie bardzo widzę sens.
Spirala jest podobno fajną sprawą, ale do jednej łodygi.
Nie wyobrażam sobie dwóch krzaków przy niej.
A właściwie, to w środku, w osi spirali.
Spirala jest podobno fajną sprawą, ale do jednej łodygi.
Nie wyobrażam sobie dwóch krzaków przy niej.
A właściwie, to w środku, w osi spirali.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak naprawdę, chciałam przy spirali posadzić 2 pomidory koktajlowe( są wysokie i mocno się rozrastają)
Na górze spirali jest otwór-dam dwa sznurki, i będę będę owijać "krzaczory". Zda "egzamin" czy jednak nie?
Na górze spirali jest otwór-dam dwa sznurki, i będę będę owijać "krzaczory". Zda "egzamin" czy jednak nie?

Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak mocno sie rozrastają to zdecydownie nie zda egzaminu. Rozumiem, że przez mocne rozrastanie rozumiesz to, że krzak jest gęsty i ma wiele pędów bocznych. Do takich pomidorów najlepiej sprawdza się coś w rodzaju klatki lub kilka sznurków podwieszonych do linki poprowadzonej na wysokości 1,5-2m. Gdybyś taki jeden krzak włożyła w spiralę, to wyszłaby Ci wiązanka z pomidora z gwarancją wszelkiej maści zaraz. Ten otwór na końcu spirali słuzy wg mnie do poprowadzenia sznurków pomocniczych do ustabilizowania tyczki lub ewentualnie do poprowadzenia drugiego pędu czy podtrzymania dużych gron.
Dorota
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Dzięki-masz rację,gdy teraz przypominam sobie-krzaczor z zeszłego roku -musiałam dołożyć tyczkę. 

Pozdrawiam Ewa
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
2/1 posadziłam, przy kazdym paliku 2 tej samej odmiany:
- Złoty Ożarowski
- Ola Polka
- Poranek
- Promyk
- Rumba
- Zebra Żółta płaska (od Kozuli)
- Atol
- Kmicic
- Bawole serce
- Opal Esscence
- Sława Nadrenii
- Konsul
I teraz pytanie do Was doświadczonych, które z tych odmian koniecznie tylko na 1 pęd prowadzić? Bo np. Olę Polkę to w konfiguracji 2/1 to i tak chyba każdy na 2 pędy mogę, prawda?
jeśli mogę prosić opiszcie, które na ile pędów poprowadzić. dziękuję
- Złoty Ożarowski
- Ola Polka
- Poranek
- Promyk
- Rumba
- Zebra Żółta płaska (od Kozuli)
- Atol
- Kmicic
- Bawole serce
- Opal Esscence
- Sława Nadrenii
- Konsul
I teraz pytanie do Was doświadczonych, które z tych odmian koniecznie tylko na 1 pęd prowadzić? Bo np. Olę Polkę to w konfiguracji 2/1 to i tak chyba każdy na 2 pędy mogę, prawda?
jeśli mogę prosić opiszcie, które na ile pędów poprowadzić. dziękuję

Oj, karłowe, takie jak np. Kmicic nie nadają się do takiego nasadzenia. To są samo konczące więc musisz zostawić wiele pędów by coś zebrać i będą mieć za ciasno.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Dlatego pytam, bo to różnie z tymi pomidorami karłowymi jest.... Olę Polkę przykładowo w tym dziale jak najbardziej polecano do takiego nasadzenia...
A że wczoraj dopiero wkopane zostały, to jeszcze mogę nimi poszachować ewentualnie
Także baaardzo ślicznie proszę o wskazówki co jak prowadzić z wymienionych powyżej.
dziękuję
A że wczoraj dopiero wkopane zostały, to jeszcze mogę nimi poszachować ewentualnie

Także baaardzo ślicznie proszę o wskazówki co jak prowadzić z wymienionych powyżej.
dziękuję

Z wymienionych uprawiałem Bawole, Sławę i Kmicica. Dwa pierwsze nadają się ,zaś Kmicic- jak pisałem- nie
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
A ja posadziłam Kmicica po 2szt przy paliku ale trudno na drugi rok już będę mądrzejsza,odległość między krzakami mam po 70cm więc może puszczę je na dwa pędy to będzie 4pędy przy paliku może nie będzie bardzo gęsto jak myślicie można tak zrobić?
Bożena
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja na przykład posadziłam razem Maskotkę z Cytrynkiem. Jedno sobie rośnie na dole, drugie u góry i idealnie wypełnia miejsce.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Kilka sadzonek nie zmieściło mi się w szklarence, więc wtykałam gdzie się da
Tym trafiło się wśród winorośli.
Zdjęcie mało czytelne, ale do góry powędrował Megagron, a na dole siedzi Vilma i nawet już owocuje
( fotka sprzed 2 tygodni chyba). Megagron jeszcze nie, obłamałam mu przy podwiązywaniu pierwszy piękny kwiatostan

Tym trafiło się wśród winorośli.
Zdjęcie mało czytelne, ale do góry powędrował Megagron, a na dole siedzi Vilma i nawet już owocuje
( fotka sprzed 2 tygodni chyba). Megagron jeszcze nie, obłamałam mu przy podwiązywaniu pierwszy piękny kwiatostan

Kmicic jest samo kończący, karłowy. Można mu nawet zostawiać jeden pęd, czemu nie. Ludzie w końcu nie takie hece uskuteczniają z pomidorami.bel_a_6a pisze:więc może puszczę je na dwa pędy

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
nie miałam tego pomidora, więc może nie powinnam się wypowiadać, ale z samokończącym robie tak że zostawiam wilka 1 i cągne go ku górze.. pomidor mi się kończy-główna łodyga, a z 2 pędu idzie w góre..itd...
trzeba tylko umiejętnie zapanować nad krzakiem.
trzeba tylko umiejętnie zapanować nad krzakiem.
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Ja z samokończącymi nie robię nic oprócz podlewania
To bardzo wygodne pomidorki i bardzo plenne, ale tylko jak się nic nie wyrywa. Na 2 na 1 to się ale nie nadają. Jedyny który się dobrze sprawował 2 w jednej doniczce to Balkonzauber.

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bo dwa w jednym raczej stosuje się w gruncie, pod folią a nie w donicach.