Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
jode22 Czytałem cała strone, na początku Suppa napisał o torfie a potem Ty napisałaś o kompoście. Przepraszam moje nie doczytanie. Zmieszało mi się ;-)
Pieczenie kompostu zmienia postać rzeczy! W ten sposób zabijesz to co hodowałaś na pryźmie, chodzi o mikroflore która użyźnia Twoje podłoże - wszystko zginie nawet te dobroczynne bakterie! To jak upiec ciasto a potem wywalić do kosza ;-)
Polecam Previcur, Topisn słaby jest przy podlewaniu, dobre efekty daje również bravo (gwarant) ale najlepsze spektrum działania posiada previcure.
Pieczenie kompostu zmienia postać rzeczy! W ten sposób zabijesz to co hodowałaś na pryźmie, chodzi o mikroflore która użyźnia Twoje podłoże - wszystko zginie nawet te dobroczynne bakterie! To jak upiec ciasto a potem wywalić do kosza ;-)
Polecam Previcur, Topisn słaby jest przy podlewaniu, dobre efekty daje również bravo (gwarant) ale najlepsze spektrum działania posiada previcure.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krismiszcz kiedy trzeba podlać Previcurem? Od razu jak się wysieje czy przed?
- krismiszcz
- 500p
romaszka ja to robię troszkę na większą skalę, ale metoda się nie zmienia.
- przed wysianiem po samym podłożu,
- jak tylko zaczną się pojawiać siewki kolejny raz (zależy co siejemy, po czasami po 2 dniach pojawiają się kiełki, wtedy możemy słabszym roztworem podlać). Kiedy rośliny zaczynają kiełkować, jest to najbardziej zagrożony moment - cały czas trzeba obserwować!
- podlewam średnio do 6-7 dni, cały czas obserwuję i jeśli zajdzie taka potrzeba to podlewam interwencyjnie.
Nie mam opakowania pod ręką, ale chyba jest tak:
100 l wody - 200ml previcure
10l - 20ml
1l - 2ml
Tak forumowicz, pamięć zawodzi ;-) W/w proporcję stosuje przy roślinach ozdobnych (efektów ubocznych brak)
Podaje etykietę:
A tutaj dla roślin ozdobnych:
- przed wysianiem po samym podłożu,
- jak tylko zaczną się pojawiać siewki kolejny raz (zależy co siejemy, po czasami po 2 dniach pojawiają się kiełki, wtedy możemy słabszym roztworem podlać). Kiedy rośliny zaczynają kiełkować, jest to najbardziej zagrożony moment - cały czas trzeba obserwować!
- podlewam średnio do 6-7 dni, cały czas obserwuję i jeśli zajdzie taka potrzeba to podlewam interwencyjnie.
Nie mam opakowania pod ręką, ale chyba jest tak:
100 l wody - 200ml previcure
10l - 20ml
1l - 2ml
Tak forumowicz, pamięć zawodzi ;-) W/w proporcję stosuje przy roślinach ozdobnych (efektów ubocznych brak)
Podaje etykietę:
ODKAŻANIE.
Środek stosować do ziemi kompostowej i innych substratów używanych do produkcji rozsady.
Zalecana dawka: 250 ml środka + 20 l wody na 1000 litrów podłoża.
Pryzmę dokładnie polać cieczą użytkową i dokładnie wymieszać.
PODLEWANIE.
Podlewanie siewek lub rozsady.
Zalecane stężenie: 0,15 % (150 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 2-3 l roztworu na 1 m2 powierzchni.
Ilość cieczy użytkowej dostosować do wielkości roślin.
Podlewanie roślin po posadzeniu na miejsce stałe.
Zalecane stężenie: 0,1 %-0,15 % (100-150 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 1 l roztworu na 4-5 roślin.
Podlewanie roślin uprawianych na wełnie mineralnej.
Zalecane stężenie 0,015 %-0,03 % (15-30 ml środka w 100 litrach wody) lub dozowanie poprzez system nawadniania kroplowego w dawce: 1-2 l środka na 25000 roślin.
Rośliny podlewać 1-2 razy w odstępach co 2-3 tygodnie.
A tutaj dla roślin ozdobnych:
SZKÓŁKI LEŚNE (SOSNA)
Pasożytnicza zgorzel siewek powodowana przez grzyby z rodziny Pythium spp.
Siewki opryskiwać:
- zapobiegawczo - 0,2% (200 ml środka w 100 litrach wody)
- interwencyjnie - 0,3% (300 ml środka w 100 litrach wody)
Zalecana ilość wody: 1000 l/ha
Siewki opryskiwać profilaktycznie mniejszą dawką środka lub interwencyjnie wyższym stężeniem w przypadku większego (ponad 30%) porażenia roślin w szkółce.
Czyli 1,5 ml na litrPODLEWANIE.
Podlewanie siewek lub rozsady.
Zalecane stężenie: 0,15 % (150 ml środka w 100 litrach wody).
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
Kompost nie jest dobrym podłożem do wysiewu zbyt bogaty w składniki i za ciężki, a jeśli go wyprażysz zasolenie jeszcze wzrośnie .jode22 pisze:Krismiszcz, ja doskonale wiem co to torf a co kompost i pytałam o prażenie kompostu a nie torfu. Właśnie podejrzewam ubytki azotu i ten "zapaszek" to może to być właśnie to.
W zeszłym roku wysiałam pomidory w ziemię kompostową to przez 2 mies urosły 10 cm . Dopiero jak za radą forumowicz przesadziłam w ziemię do siewek zaczęły rosnąć .
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
I wzrośnie pH wskutek ulatniania się CO2 z rozkładu kwaśnych węglanów i rozpuszczonego w wodzie zawartej w ziemi. Jeżeli przed takim zabiegiem ziemia miała odczyn obojętny nastąpi alkalizacja i może nas spotkać niespodzianka w postaci nieprzyswajania niektórych mikroelementów.krystynac50 pisze: jeśli go wyprażysz zasolenie jeszcze wzrośnie
Za radą Krysi kompost należy dać tam, gdzie jego miejsce, czyli na grządki .
Azot - jeśli o nim tu mówimy - jest bezwonny. Jeśli już coś śmierdzi a zawiera azot, to amoniak . Wiele jest związków odpowiedzialnych za zapachy miłe i niemiłe począwszy od amoniaku i siarkowodoru na wszelkiej maści lotnych z parą wodną eterów, estrów, ketonów i aldehydów skończywszy. Niektóre z tych związków mają szczególnie przykry zapach jak np. alfa-aminonaftalen, który ma zapach gó ...najode22 pisze: podejrzewam ubytki azotu i ten "zapaszek" to może to być właśnie to

Dorwałam swój worek po Pasłękowej ziemi, jest na nim data produkcjiSuppa pisze:W zeszłym roku też najeździłem się za sprawdzonym Pasłękiem, który w praktyce okazał się trefny. Daty produkcji raczej nie podają, przynajmniej nie przypominam sobie.

Czyli, jakoś to oznakowują datą...
To już coś. Przynajmniej ewidentnego starocia nie kupimy.
Ja miałem Aurę dwa lata temu i szczerze mówiąc, to nie zwracałem na to uwagi.
A błąd, bo przy zakupie podłoża, powinniśmy zerknąć, jeśli data pakowania na worku jest.
Kasia, a Ty foty, tego wora z tym datownikiem, to nie mogła byś pstryknąć ?
Żeby nas tu uświadomić w temacie, gdzie tego na worku szukać ?
To już coś. Przynajmniej ewidentnego starocia nie kupimy.
Ja miałem Aurę dwa lata temu i szczerze mówiąc, to nie zwracałem na to uwagi.
A błąd, bo przy zakupie podłoża, powinniśmy zerknąć, jeśli data pakowania na worku jest.
Kasia, a Ty foty, tego wora z tym datownikiem, to nie mogła byś pstryknąć ?
Żeby nas tu uświadomić w temacie, gdzie tego na worku szukać ?

- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
W zeszłym roku kupiłam gotową ziemię do wysiewów z Subst..ala. Były w niej ziemiórki. W pokoju fruwały muszki a siewki w większości padły. Później musiałam kupić inna ziemię i wysiewać od nowa. Trzeba być czujnym.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Pstryknęłamwinterek pisze:Kasia, a Ty foty, tego wora z tym datownikiem, to nie mogła byś pstryknąć ?
Żeby nas tu uświadomić w temacie, gdzie tego na worku szukać ?![]()

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Krzysiu, ja też przytargałam ze strychu ubiegłoroczny worek Pasłękowej ziemi. Data jest bardzo widoczna, z przodu opakowania.

W moim ogrodniczym świeżej ziemi jeszcze nie ma.., czekam więc. W starą posiałam kwiatki i kilka eksperymentów. Zawsze używałam ziemi z Pasłęka i do tej pory mnie nie zawiodła, ale zaczynam się łamać, żeby ten torf wypróbować.., tylko to nawożenie, z którym mam zerowe doświadczenie..ech, mam jeszcze trochę czasu do namysu..

W moim ogrodniczym świeżej ziemi jeszcze nie ma.., czekam więc. W starą posiałam kwiatki i kilka eksperymentów. Zawsze używałam ziemi z Pasłęka i do tej pory mnie nie zawiodła, ale zaczynam się łamać, żeby ten torf wypróbować.., tylko to nawożenie, z którym mam zerowe doświadczenie..ech, mam jeszcze trochę czasu do namysu..

pozdrawiam, Anita
To na moim worku Pasłękowym w nieco mniej widocznym miejscu
.
No ale jest
. To jest Hobbystyczne podłoże do wysiewu i pikowania.

No ale jest

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Kasik, Ty powinnaś używać lini dla profesjonalistów..

A, jaka jest ta co teraz kupiłaś - Biobella chyba..?
Jak oceniasz wygląd i konsystencje tej ziemi?

A, jaka jest ta co teraz kupiłaś - Biobella chyba..?
Jak oceniasz wygląd i konsystencje tej ziemi?
pozdrawiam, Anita
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
i jeszcze napisz proszę jaka cenka? 

- krismiszcz
- 500p
A czy ja gdzieś napisałem aby siać do kompostu? Chyba niekrystynac50 pisze: Kompost nie jest dobrym podłożem do wysiewu zbyt bogaty w składniki i za ciężki, a jeśli go wyprażysz zasolenie jeszcze wzrośnie .
W zeszłym roku wysiałam pomidory w ziemię kompostową to przez 2 mies urosły 10 cm . Dopiero jak za radą forumowicz przesadziłam w ziemię do siewek zaczęły rosnąć .

Uff... 11 strona wałkowana ciągle tym samym