Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
Re: Seler
No to jaki problem ? Jakaś skrzyneczka albo ze dwie kuwety i popikować na rozsadę rwaną. Kiedyś, kiedy część forumków była jeszcze w planie
, sprzedawano na targach tylko rwaną rozsadę . Przed wysadzeniem podlewało się i krajało nożem podłoże między roślinami tak, że każdy selerek miał bryłę korzeniową w kształcie kostki. I taką kosteczkę sadziło się do gruntu. I tak zapewne będzie robić ze swoimi selerkami Romaszka.

myślałem trzymać je tak aż do wysadzenia w gruntforumowicz pisze:I co dalej zamierzasz robić z tymi 4 selerami w doniczce ?.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
post poźniej przeczytałem ze pisałeś że można taka rozsadę ciąć nożem,
pozdrawiam Tomasz
to sadzić do doniczek 6x6 pojedynczo .?
pozdrawiam Tomasz
Absolutnie pojedynczo, a pomyśl może masz jakieś plastikowe korytko albo inny pojemnik gdzie mógłbyś również popikować resztę selerków w rozstawie około 5x5 cm i potem postąpisz tak jak wspominałem. Nóż i w kostkę.
Ps Ale prawdę powiedziawszy paleta 6x6 to ma trochę za duże doniczki jak dla potrzeb rozsady selera
Ps Ale prawdę powiedziawszy paleta 6x6 to ma trochę za duże doniczki jak dla potrzeb rozsady selera
popikować resztę to nie problem , i jakaś podłużna doniczka by się znalazła ale za bardzo nie mam miejsca już na parapetach zostaje jedynie , północne okno .? i południowe okno ale tam temperatura jest około 10 stopni, ewentualnie jak zrobi się ciepło w kwietniu mógłbym wystawiać na balkon na dzień i nocą przenosić do domu. albo zostawiać w tunelu , tylko tam temp. nocą w kwietniu będzie około myślę 5 stopni to zależy jakie będą kwietniowe noce, co byś polecił forumowicz .?
pozdrawiam Tomasz
Na to co opisałeś to mnie nie starcza wyobraźni. Jedno jest pewne i to Ci radzę wziąć pod uwagę w pierwszej kolejności. Rozsada selera nie może być przechłodzona, bo po wysadzeniu pójdzie w kwiat a nie w korzeń.
hmm to pojawił się mały problem, ;/ jest jeszcze taka alternatywa że mógłbym poświeci biurko całe, stoi ono bo oknem , światła może mniej ale temp. stabilna, albo na stole pod oknem w pokoju południowym ale nie wiem czy inni domownicy wyrażą na to zgodę 

pozdrawiam Tomasz
Przeczytaj jeszcze to :
Rozsada jest gotowa do sadzenia w gruncie gdy ma 5 liści właściwych (około 8 tygodni po wysianiu). Dwa tygodnie przed sadzeniem rozpoczynamy hartowanie, uważając żeby temperatura nie spadła poniżej 8°C. Utrzymujące się przez kilkanaście dni temperatury 3-5°C powodują pośpiechowatość, czyli wyrastanie pędu kwiatostanowego. Także zbyt wczesne wysadzenie może powodować pośpiechowatość, dlatego rośliny sadzimy gdy dzienne temperatury podniosą się powyżej 12°C.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Święta racja! Tak, właśnie, zamierzam uczynićforumowicz pisze: I taką kosteczkę sadziło się do gruntu. I tak zapewne będzie robić ze swoimi selerkami Romaszka.