Moje nowe parapety!

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje nowe parapety!

Post »

Wierzę,że z chwilą dostania się storczyka Teściowej w Twoje ręce pomyślnie przejdzie okres rekonwalescencji,wypuści nowe pędy i zakwitnie,czego szczerze życzę.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Post »

Dziś do mojego domu przybyli: scindapsus aureus - baaaaaaaaaaaaaaardzo duży (dostałam od babci :D bo nie chciało jej się już o niego dbać) i calathea lubbersiana :) jak żaba zacznie działać to dorzucę zdjęcia :P
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A calathea lubbersiana nie zgubiła czasami listka? Bo chętnie zostanę jego rodziną zastępczą ;:131
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

no i teraz obiecane zdjęcia :D
scindapsus aureus z najdłuższym pędem ok 2,5 metra :P
ObrazekObrazekObrazekObrazek

no i calathea lubbersiana
ObrazekObrazek

masik nie zgubiła :( ale jak wiesz jak ją ukorzenić i jak już troszkę się u mnie oswoi to służę jakimś listkiem :P
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Arletko pilnie będę szukać wiadomości o jej ukorzenianiu, bo bardzo podoba mi się ta roślinka.
Obie są cudne ;:138
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

szukaj Madziu szukaj :D ta calathea bardzo ładnie się będzie rozrastać z tego co widzę :P
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

masik pisze:Arletko pilnie będę szukać wiadomości o jej ukorzenianiu, bo bardzo podoba mi się ta roślinka.
Obie są cudne ;:138
jeśli o calateę chodzi to raczej nie z liścia, tylko ona ma w ziemi takie kłącza,
wiem, bo kiedys przy przesadzaniu i rozsadzaniu wyczaiłam,
trzeba te kłącza porozdzielać i czekać, aż wyjdą liście,
tak było u mnie, ale nie wiem czy to regóła ogólna ;:131
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Gratuluję nowych nabytków. ;:138 Kalatea ma prześlicznie wybarwione listki. ;:63
Jeżeli chodzi o jej rozmnożenie to Lucynka dobrze napisała- można podzielic roślinkę, ale
radziłabym jeżeli już to zrobic to dopiero na wiosnę i tylko wtedy kiedy roślinka będzie śilna i zdrowa i niestety ostrzegam,
że one tego bardzo nie lubią i czasami ten zabieg kończy się "zgonem" jednej lub obu części roślinek. ;:174
I nie to, żebym Was straszyła dziewczyny, ale tak po prostu z kalatejkami bywa. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

no to nieźle :D widzę, że wychodzi z ziemi taki mały "stożek" z listkiem. i to dość daleko od roślinki "głównej" więc pewnie te bulwy są tam troszkę rozrośnięte. no ale widzisz Madziu trzeba czekać do wiosny :(

dziś będę szalała z ustawianiem scindapsusa :D planuję go ustawić na szafie przy drzwiach balkonowych i puścić go nad oknem :D

elcia1974 calathee dostałam od mężyka :D poszedł po bułeczki i mi ją przyniósł :D a scinek to podarunek od babci męża, która się już nim znudziła :P
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

No to czekamy na zdjęcie ulokowanego na nowym miejscu Epipremnum (scindapsusa) ;:65
Mój M sam rzadko mi kupuje coś zielonego (no chyba, że z okazji urodzin itp.), ale za to kocha zielone i nie wyobraża
sobie domu bez kwiatów no i lubi, jak przytargam coś nowego.
Jak czytam wpisy dziewczyn o ich marudzących panach to naprawdę im współczuję. ;:333
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

krokusik164 pisze: dostałam od mężyka :D poszedł po bułeczki i mi ją przyniósł :D a scinek to podarunek od babci męża, która się już nim znudziła :P
mój M jak idzie po bułeczki to co najwyżej ulotkę przyniesie :twisted: a jak ja coś przyniosę zielonego to się w głowę puka ;:14 , a nie, przepraszam na walentynki dostałam falka, bo marudziłam o nim już od mikołaja :tan
a co do babci: fajny "scinek", i dobrze Ci że masz taką babcię ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lbanek pisze:
krokusik164 pisze: dostałam od mężyka :D poszedł po bułeczki i mi ją przyniósł :D a scinek to podarunek od babci męża, która się już nim znudziła :P
mój M jak idzie po bułeczki to co najwyżej ulotkę przyniesie :twisted: a jak ja coś przyniosę zielonego to się w głowę puka ;:14 , a nie, przepraszam na walentynki dostałam falka, bo marudziłam o nim już od mikołaja :tan
a co do babci: fajny "scinek", i dobrze Ci że masz taką babcię ;:333
O Lucynko,mamy podobnych M :D -tylko u mnie nie ma prezentów.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

mój się już dawno poddał! hehe martwi mnie tylko ta kalatea bo końcówki listków ma lekko uschnięte i teraz muszę wybadać dlaczego :>

lbanek ona go ma od dawna! już go dwa razy ścinała przy samej ziemi :D oplatał jej pół sufitu ;p
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Gdzieś wyczytałam, (zaraz znajdę) że.....cyt." Roślina powinna być często zraszana, a jeszcze lepiej zamgławiana w celu uniknięcia tworzenia się plam na liściach. W ciągu lata zamgławiamy codziennie, zimą wystarczy raz na dwa tygodnie. Zbyt niska wilgotność powietrza powoduje brązowienie końcówek liści. Jeśli powietrze jest zbyt suche dobrze jest pojemnik z rośliną wstawić do większego, a wolną przestrzeń wypełnić wilgotnym torfem czy mchem lub umieścić doniczkę z rośliną na podwyższeniu w podstawce z wodą....."
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

dziewczyny calathee się rozsadza od korzeni i to prawda potrzebują dużą wilgotnośc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”