Doniczkowe raflezji

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe raflezji

Post »

Raflezja a kupiłaś coś? można było ?
cudny zbiór
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Aż mnie zatkało ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj PRZEPIĘKNE!!! ;:oj Musiało być super tam być wśród tylu piękności ;:oj
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki. Niestety w krakowskim OB nigdy nie można kupić czegokolwiek. Nie sprzedają roślin. :D

Oprócz storczyków oczywiście musiałam dokładnie obejrzeć inne, tropikalne rośliny, szczególnie te, których nie posiadam w swojej kolekcji.

Uwagę przyciągały stare, ponad pięćdziesięcioletnie okazy Platycerium.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak i nieco mniejsze, choć chyba nigdy nie osiągające takiego rozmiaru w warunkach domowych Adiantum:
Obrazek

A także Asplenium:
Obrazek

Obok kwitnących Anthurium:
Obrazek

rosną także inne, wielkie, ozdobne z liści Anthurium magnificum:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachwyca owocami i rozmiarem Medinilla magnifica:
Obrazek

Obrazek

U cytrusów dojrzewają owoce:
Obrazek

Wzrok przyciągają ozdobne z liści rośliny z rodziny Bromeliaceae:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A także kwitnące i owocujące:
Aechmea lamarckei
Obrazek

Vriesea carinata
Obrazek

Dla miłośników dischidii.
Dischidia pectinoides:
Obrazek

Obrazek

Dischidia rafflesiana:
Obrazek

Obrazek

I inne, prawdopodobnie D. geri, ale nie jestem pewna:
Obrazek

Obrazek

Ciekawie wyglądały tillandsie
Obrazek

Obrazek

A królowała T. usneoides:
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniała fotorelacja. ;:138

Cudowne rośliny, widoki, wszystko.

U nas w szklarniach Lubelskiego Ogrodu Botanicznego (gdzie byłem nie dalej jak wczoraj) aż tylu i aż tak pięknych okazów nie ma. Chyba jest tu znacznie mniej miejsca(?). Dlatego z podziwem oglądam tak wspaniałe rośliny w Krakowie.

Dziękuję, że się trudziłaś fotografując oraz wstawiając mozolnie na Forum te pięknoty. ;:180
Doskonale się je ogląda - i przy tym wypoczywa. Takie widoki lubię! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:wit
Ja często ogladam storczykarnie w Łańcucie, ale jest tam mało miejsca i nie ma tylu wspaniałych okazów co w Krakowie.
Wspaniała fotorelacja Dzięki Iwonko.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

No , nieżle :oops: .Byłam kilka razy w Łańcucie i nigdy nie byłam w storczykarni.Muszę to naprawić.Dzięki za podpowiedż. :wit
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Toż to ogród przy moim instytucie :) Często tam bywam, jednak wielu storczyków nie widziałam, chyba rzeczywiście rzadko ta szklarnia otwarta :) Wstyd się przyznać, ale nawet wykładowca nam wspominał swego czasu, że takowa wystawa się odbędzie, ale zupełnie nie pomyślałam aby go zapytać o konkretny termin :) Piękne zdjęcia!
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też chcę podziękować za wspaniałą foto-wycieczkę! Gdybym miała tak blisko OB, pewnie bywałabym tam co najmniej co parę tygodni - zwłaszcza poza sezonem!!! Zazdroszczę takiej możliwości i cieszę się, że się z nami podzieliłaś!
A czy mają tam kolekcję sukulentów? Zawsze w tych działach ze zrozumiałych przyczyn spędzam najwięcej czasu i coraz bardziej jestem rozczarowana - jakby były w mniejszość i bardziej zaniedbane - nawet w Berlin-Dahlem, gdzie jeżdżę najczęściej - bo najbliżej...fakt, że zwykle bywam tam, gdy mają okres spoczynku, ale w pełni sezonu też byłam nie raz i też wiele nie najlepiej wyglądało...a o haworcjach to niemal zupełnie zapomnieli :(
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

wspaniałe zdjęcia ;:333 o istnieniu niektórych (dischidia) w ogóle nie miałam pojęcia - dziękuję więc za lekcje ;:180

a miałam szanse być w Krakowie w ten weekend,ale nie wyszło ;:223
bebos pisze: A czy mają tam kolekcję sukulentów?
Beatko - na stronie internetowej OB chwali się zdjęciami kilku przedstawicieli rodziny Cactacea :wink:
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo mi miło, że zaglądnęliście i dziękuję za miłe wpisy.

Beatko!
Tak, w krakowskim OB są sukulenty i kaktusy. Te ostatnie niestety nie do oglądania, za wyjątkiem wielkich roślin. Szklarnia z mniejszymi, bardziej interesującymi jest niedostępna. Jeśli chodzi o sukulenty, są ciekawe, ale chyba nie ma nic , czego byś nie miała lub nie widziała. Tak czasem myślę, że ogrody botaniczne powinny się zaopatrywać u nas - forumowiczów. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

;:223 ;:223 ;:223 i po co ja tu wlazłam, no po co? ;:14
Iwono masz cudną, przepiękną i mega ciekawą kolekcję roślin. ;:138
Wszystkie słowa pochwał wydają mi się niewystarczające. Gratuluję ;:180
I niestety obrazkowych, a szczególnie Aglonem zazdroszczę, bo uwielbiam te roślinki. ;:131
W moich stronach niełatwo je zdobyc. Mam dwie (wkrótce bedą trzy), ale mam apetyt na więcej. :tan
Fantastyczna kolorowa relacja z wizyty w Ogrodzie Botanicznym. Muszę namówic na wiosnę M i pojechac do OB do Wrocławia.
Całe wieki tam nie byłam. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu!
Bardzo dziękuję.
Do Wrocławia koniecznie jedź. Tamtejszy ogród jest super! Bardzo go lubię odwiedzać, ostatnio byłam tam dwa tygodnie temu. :D
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dziękuję za cudowną fotorelację. Szkoda,że nie wiedziałam o tej wystawie. A czy również tam w ogrodzie botanicznym mają sklepik z tymi cudownosciami?
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety. Krakowski OB nie sprzedaje żadnych roślin. :(
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A w naszym krakowskim Ogrodzie Botanicznym - święto.
Zakwitł, został zapylony i po 15-tu latach oczekiwania wydał nasiona ponad 160-letni sagowiec Dioon edule, którego historia jest dość pokręcona.
Jest to ponoć wydarzenie na skalę światową.

Poniższy tekst pochodzi ze strony OB:
http://www.ogrod.uj.edu.pl/index.php?op ... 22&lang=pl

Sagowce to rośliny bardzo stare ewolucyjnie, reliktowe, wiele z nich występuje na ograniczonym obszarze i tworzy niezbyt liczne populacje. Choć wyglądem przypominają palmy, są bliżej spokrewnione z roślinami szpilkowymi.

Dioon edule to rzadki sagowiec - występuje jedynie na nielicznych stanowiskach w Meksyku. Jego liczebność spada dlatego jest objęty specjalną międzynarodową ochroną prawną (CITES, Czerwona Księga IUCN). Rośnie na skalistych zboczach, w środowisku o charakterze przejściowym między tropikalnym lasem liściastym a lasami dębowymi.

Zarówno okazy męskie, jak i żeńskie wytwarzają wielkie szyszki - strobile. Dioon edule to sagowiec dorastający 4 m wysokości, zaopatrzony w mocne, sztywne i ostro zakończone liście dochodzące do 2 metrów długości. Na jednym osobniku zwykle można naliczyć ponad 100 liści.

Okazy, które znajdują się w kolekcji mają ciekawą historię. Okaz męski został zakupiony w 1848, jak wynika z rachunków, w Medyce lub Pradze. Od tamtego czasu rośnie i często kwitnie.

Okaz żeński ma niejasne pochodzenie. Najprawdopodobniej został kupiony w tym samym czasie, ale w czasie okupacji przewieziony do pałacu Potockich w Krzeszowicach. Miał, razem z innymi roślinami z Ogrodu botanicznego UJ, zdobić rezydencję niemieckiego gubernatora Hansa Franka.

Odkupiony przez Uniwersytet w 1997 w przeddzień Sylwestra trafił do szklarni Ogrodu. Okaz żeński kwitł w przypałacowych szklarniach, ale w Ogrodzie Botanicznym długo się adaptował i pierwszy raz zakwitł dopiero w 2011 r. Został zapylony pyłkiem zebranym z okazu męskiego i po roku czasu, 7 listopada 2012 otworzył strobil wydając nasiona.

Dzisiaj pobiegłam, aby udokumentować bohatera. Albo dwóch, pod warunkiem, że okaz męski sagowca można za takiego uznać, choć niewątpliwie 'samicy' trochę pomógł :D

Okaz męski:
Obrazek

Obrazek

Okaz żeński:
Obrazek

Pod rośliną znajduje się siatka, do której wpadają wysypujące się nasiona. Zostaną one policzone, zważone i zmierzone. Część pójdzie do wymiany z innymi ogrodami botanicznymi, a cześć zostanie wysiana.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”