Ania Zuzia i Chłopaki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania Zuzia i Chłopaki

Post »

Mam taki plan, nie wiem czy mogę się publicznie przyznać, że zamierzam - nazwijmy to ładnie - przywłaszczyć sobie nasionka ;:224

No i muszę to zrobic, jak nie będzie córki, bo ona nazywa po imieniu i na 100% powie sąsiadce jak ją tylko zobaczy :;230 kochane dziecko.

Nie znam jeszcze tej jednej sąsiadki. Całą resztę już tak, a tej nie widziałam. Nie powinno byc problemu, ale ludzie są różni i chyba wolałabym najpierw zażartować, że jej ukradnę - niech wie.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tam, o tam, na Twojej stronie to Twoje przecież, jak nie zbierzesz to i tak się wysieją i nie wiadomo czy nie zmarnują, choć nagietki raczej wysiewają się same i pięknie same rosną :D, a z tym siankiem z płatków to super pomysł ;:215
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogą u mnie nie wzejść, bo mam po swojej stronie gęsty trawnik. Pozbieram, nagietki są śliczne, ponoć lecznicze, ale w smaku te napary są obrzydliwe bleee

Podobają mi sie te drobne wysokie "stokrotki" sąsiadka ma białe, niebieskie, czerwone - musze je zdobyć - wyplewię jej działke, ale niech sie podzieli...
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Te jaja to oberżynka, poczytaj o nich w necie ;D Jak chcesz nasiona nagietka to mogę ci wysłać w paczce jak będę rośliny wysyłała :)
Mam nawet takie w odcieniu różu.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chyba marcinki są, mam też ich sporo i różne kolory, ale wyślę Ci na wiosnę jeśli chcesz, będą mniejsze i lżejsze i paczka tańsza :D no i przypomnij mi się czasem bo ja ginko biloba posadziłam na działce ale jeszcze nie zażywam bo za małe drzewko :;230
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeberko poproszę, i to bardzo, nagietki, aksamitki, może masz jakieś nasiona z astrów, cyni(i), nasturcji, ... ... ... - co Ci się wysypuje w ogródku. U mnie nie ma żadnych kwiatów, wiec te proste zwykłe, o których pewnie nawet nie pomyślisz, żeby zebrać - bo sie same wysiewają - ja poproszę ;:180

Iwonko - a napar z Eukaliptusa - tylko czy w naszym klimacie by się zadomowił :?: :;230 Można jeszcze napar wieoroślinny jeczmień, chmiel ;:136 ;:136

Potrzebuje porady: co kupic 9latce ma urodziny. Dziewczę chce psa, którego na 100 procent nie kupię. Najgorsze jest to, że nie chce nic innego. Już nie zabawki, z ubrań się nie ucieszy, jeszcze nie kosmetyki. Chociaż rówieśnice w 4 klasie juz się malują. Dla mnie to chore, bo 9latka jest dzieckiem. Ja w 8 klasie bawiłam się lalkami, a tu pannice z brzuchem gołym, ustami wysmarowanymi błyszczykiem, pazurami wymalowanymi i 9 albo 10 lat w metryce. Macie jakieś pomysły - i może pomysł czym zająć tak zróżnicowane zainteresowaniami dziewczynki jak przyjdą na torta urodzinowego?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak będę na działce to spojrzę do moich zbiorów co tam mam, ja zawsze zbieram nasiona gdy tylko mam szanse i czas, takie zwykłe jednoroczne sa najlepsze bo kwitną cały sezon i zawsze zachwycają :)

...a co do eukaliptusa,to ja mam gunni, to takie o niebieskich listkach. Wysiany z nasionek :) Mam chyba 4sztuki :)
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robiłaś napar na przeziebienie - może być skuteczny - nigdy nie widziałam misia koala z katarem - a one jedzą eukaliptus :;230
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie , na razie to odpada bo moje roślinki są jeszcze małe może w przyszłym roku :D?
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisz na o skutkach naparu ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

Potrzebuje porady: co kupic 9latce ma urodziny. Dziewczę chce psa, którego na 100 procent nie kupię. Najgorsze jest to, że nie chce nic innego. Już nie zabawki, z ubrań się nie ucieszy, jeszcze nie kosmetyki. Chociaż rówieśnice w 4 klasie już się malują. Dla mnie to chore, bo 9latka jest dzieckiem. Ja w 8 klasie bawiłam się lalkami, a tu pannice z brzuchem gołym, ustami wysmarowanymi błyszczykiem, pazurami wymalowanymi i 9 albo 10 lat w metryce. Macie jakieś pomysły - i może pomysł czym zająć tak zróżnicowane zainteresowaniami dziewczynki jak przyjdą na torta urodzinowego?[/quote]

Czemu nie chcesz pieska?Masz takie warunki,żeby dać domek jakiemuś bezdomniakowi ze schroniska,już dorosły nie sprawi kłopotu a odwdzięczy się miłością i wiernością.
A dziewczynkom zorganizuj tylko jakąś fajną muzykę i nie będziesz musiała im nic organizować,a już broń Boże jakies konkursy ,quizy-one już mają tyle lat,że potrafią same sobie zorganizować imprezę.Usuń się dyskretnie i obserwuj tak ukratkiem ,a zobaczysz jak impreza się uda.Tort,cola,chipsy-nic więcej im do szczęscia nie potrzebne-no i "muza" :heja :heja :heja
Miłej zabawy!
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja właśnie tego o niebieskich listkach przycięłam i ukorzeniam gałązki, ciekawe czy się ukorzeni, zima trzymam go w domu, z tego co wiem to w naszym klimacie może rosnąć latem tylko na dworze, na zimę wraca do domu, a co do pieska to wiem, że to wielka odpowiedzialność, ja swoją Sońkę wzięłam, przygarnęłam tamtej zimy, w te mrozy, to był bardzo dziki pies, ja psa nie chciałam w domu,a ona do mnie oswoiła się na tyle, że przychodziła zjeść pod dom, no a potem to już jakoś samo się zrobiło i została w domu :D, a czemu psa na 100% nie?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślę,że pies to ogromna odpowiedzialność.
Spójrzmy ile dzieci podostawało pieska bo chciało...rodzice dali ultimatum i teraz takie psy są oddawane do schronisk bo dziecku się znudziło wychodzenie i dbanie i pieska.Ludzie nie wyobrażają sobie co takie zwierzaki czują...najpierw mają rodzinę,dom...mogą się przytulać i nagle zostają oddane w obce miejsce, gdzie nie ma nikogo na kogo mogłyby liczyć. Fakt pies to wspaniały przyjaciel ale musimy zastanowić się czy mamy dość czasu aby mu go poświęcić, trzeba liczyć sie z porannym, popołudniowym i wieczornym spacerem. Pamiętać należy o wyjazdach...czy mamy komu zostawić zwierzątko? Albo czy będziemy mogli je zabierać? Pies to członek rodziny i należy się nad tym poważnie zastanowić nawet gdyby miał to być najmniejszy pies świata. Tak jest w każdym przypadku...nawet czy byłaby to świnka morska czy szczurek. Dzieci często chcą ale lepiej poczekać aż będą starsze. Na początek można sprawić dziecku np rybki-nie ma przy tym dużo roboty, albo chomika i sprawdzić jak będzie się nim zajmowało. Chomik ma mniejsze wymagania, zawsze można go komuś zostawić na wakacje.

Jeżeli już bierzemy psa...jesteśmy pewni,że podołamy to będzie to wspaniały towarzysz.Wybierzemy się do schroniska...tyle ich tam, albo kupmy rodowodowego psa z hodowli wolnego od chorób. Ja od dziecka mam zwierzęta i wiem ile to pieniędzy, czasu no i z wyjazdami bardzo ciężko.

Takie jest moje zdanie w tej kwestii, porozmawiaj z córką na poważnie i uzasadnij dlaczego nie możecie mieć psa. :uszy
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeberko trafiłaś w sedno. W zerówce dzieci chciały rybki - kupiłam welonkę i bojownika, każde miało na biurku w szklanej kuli. Ani razu nie pomagały wymienic wody, nie karmiły. Owszem jak im sie przypomniało, to podstawiały rybce lusterko, żeby welonka "się pooglądała" a bojownik się "powkurzał". Potem chomik, też w zerówce - miał żyć do półtora roku, mamy go do dziś. Nie myślcie, że jestem przeciwko zwierzętom, broń Boże, ale to odpowiedzialność. Od 2 lat nikt nie zmienia chomikowi trocin - tylko ja, nikt nie przyniósł mu nic zielonego -tylko ja, nie pilnują czy ma wodę w poidełku, nawet jak każę iść nalać, czy wymienić to na koniec robię to sama.
Mąż powiedział, że na wieszaku w przedpokoju wisi smycz - jak będzie co dziennie rano na dworze, to pomysli. Mała nie poszła ani razu.
Jest zdecydowanie za mała i nie odpowiedzialna, a pies, to nie rybka, która żyje rok czy dwa, czy nawet 4 jak nasz długowieczny chomik.
Na 11 rodzin w bloku mamy 7, czy nawet 8 psów, kilka kotów - jeśli chce głaskać, a nie chce wyprowadzać, to wystarczy wyjść na chodnik przed blok są i dwa albo 3 yorki, buldog, labrador, kilka nierasowych kundelków.
Ja traktuje zwierzęta poważnie, po swoim pierwszym chomiku płakałam jak dziecko - głupie, niby tylko mysza, ale się przywiązałam. Pies to nie zabawka - nie zdecyduję się na kolejne zwierze. Tym bardziej, że jedno jest w domu i żadne z dzieci o nie nie dba. Córka o tym wie, bo jej powtarzamy, jedyne co odpowiada nam to "ale ja chcę ;:145 ..."
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze myślisz, rozumiem całą sytuację. Też nie kupiłabym dziecku psa skoro nie zmieni chomikowi trocin, nie nakarmiło rybki.To świadczy ,że jest jeszcze za mała i nieodpowiedzialna.
Porozmawiaj z córką uzasadnij jej wszystko. No i nie ulegaj.

Psy są wspaniałymi zwierzakami, myślę że jak córka podrośnie i zrozumie ile rzeczy musiałaby robić to przemyśli sobie wszystko na poważnie.
...a nawiasem mówiąc możesz pokazać chomiczka weterana ;D

Ja na moje zwierzęta które mam łącznie wydaję ponad 100zł miesięcznie. Moje zwierzaki to papugi, rybki no i szczury. Oprócz tego w domu mamy jeszcze 2 psy,2 kanarki. Więc troszkę pieniędzy na nie idzie. Już nie mówie o czasie którego jest za mało czasami....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”