Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Małgoś, co to jest na ostatnim zdjęciu z 4.09, różowe, między kosmosami i trawą? Bardzo ładne ;:108
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10

Post »

Pewnie Anetka o werbenę patagońską pyta (tak?), która i mnie przy zdjęciu zatrzymała. Za gotowość dzielenia się, Gosiu, serdecznie dziękuję. Jeśli jarzmianki w swoim pobliżu wcześniej nie dopadnę, to wiosną cichutko zaskrzypię furtką.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie to połączenie werbeny z kosmosami bardzo sympatycznie wygląda. Werbena zimowała u Ciebie?
Też kupiłam dużą sadzonkę i się zastanawiam z czym posadzić, no poza trawami. Mam mały problem bo chyba werbena preferuje słoneczko a u mnie głównie cień ;:174
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Małgosiu, czy ta werbenka już kwitnie? jeśli tak, to powionna bez problemu się rozsiać. Tylko nie wyrywaj na zimę. Wiosną bardzo późno wschodzi. Około maja. Także musisz czekac cierpliwie. jeśli nie bedziesz jej miała, nie ma problemu, przyślę Ci.

Kasiu, walczę z m. Walczę. Chyba powoli postępy widze. No, ale to jeszcze daleka droga. Najgorsze, że jego bez przezrwy w domu nie ma i traktuje dom jak miejsce odpoczynku, a nie dodatkowej pracy.
No, ale grunt, żeby nie marudził.
Golden ma trochę inny układ płatków i jest chyba bardziej złoty. To też róża krzaczasta. jeśli ma warunki aspiruje do pnącej. U mnie za słaba ziemia. Raczej jest niższy do 1,2m.
Werbenę tez polecam. Tylko, czy ona pasuje do Twojego ogrodu? Musiałabys pojechac ze mną do Szmita w przyszłym roku w sierpniu :wink: Wtedy byś wiedziała.

Martuś, a dlaczego werbena kojarzy Ci się z wampirami?
Nie słyszałam o tym.
A tak w ogóle to ją bardzo polecam.

Adrianno, cieszę się, że już jestes w domku. Mam nadzieje, że wypoczęłaś. Nie ma kiedy na razie odwiedzić Twojego ogródka, bo w pracy nie widzę zdjęć. Nie chcę tracić możliwości obejrzenia zdjęć.
Wiem, że trawnik jest najbardziej wymagającą częścią ogrodu. Ale mimo wszystko to podkreślenie ogrodu. No i ładny trawnik wprowadza porządek na rabatach. Będe walczyła :D

Ewo, ja za bardzo ich nie lubiłam do tej pory, bo bardzo mi się rozrastały, zasłaniając inne rośliny. teraz miały dużo swobody, a na dokładkę pięknie się skomponowały z trawką i werbeną. Musze w przyszłym roku powtórzyć ten zastaw.Ale trochę w innym miejscu, bo za wysoko jest na obrzeżu.

Dominiko, trochę się tego boję. Ale jak zwykle muszę spróbować. Jestem uparta jeśli chodzi o rośliny. Będe musiała dużo wody lać. Wiem, że to nie ekonomiczne i nieekologiiczne, ale na razie taki mam plan. Nie chciałabym wprowadzać tam innego koloru. Ta zieleń mi tam pasuje.
A co do zmian. Uswielbiam je, ale chyba na razie dążę coraz bardziej do ustabilizowania ogrodu.
Chociaż uwielbiam zakupy i nie wiem, czy to mi się uda.

Anetko, Wandzia już odpowiedziała. jeśli będziesz chciała mogę wiosną podesłać. To roślina jednoroczna, ale ładnie rozsiewa się. Ma wysokośc do 150 cm. Najładniej wygląda w grupie, ale mam posadzoną też pojedynczo i tez ładnie wygląda.

Wandziu, na werbenke tez masz ochotę? Nie wiem ile mam zostawić na zimę, żeby mi się wysiały.

Jolu, niestety werbena nie zimuje. Tylko w bardzo łagodne zimy. Ale pięknie się rozsiewa. Zostaw tylko na zime sadzonkę w gruncie.
W razie czego spróbuj w cieniu. Może bedzie jej dobrze.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

hehe mi nie ale mojej mamie tak........namiętnie czyta i ogląda "Pamiętniki Wampirów" i tam właśnie jeden z bohaterów, wampir notabene, mówi, że werbena odstrasza wampiry bo one nie znoszą jej zapachu :lol:
zresztą w angielskiej wikipedii piszą tak: "To roślina, która osłabia wampiry i nie pozwala im rzucać uroku. Mitologicznie od dawna jest to zioło magiczne, wykorzystywane w rytuałach, mające wiele właściwości leczniczych, ale i chroniących (m.in. właśnie przed wampirami)".
hehe no mam ją właśnie na działce i pięknie pachnie ;:173
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Gosia zagubiłam Twój wątek.Niestety mam coraz mniej czasu na buszowaniu po forum. Obejrzałam fotki, Bardzo ładnie prezentują się rabaty z kwiatami. W ogóle u Ciebie nie widać zbliżającej się jesieni.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, werbenę chciałabym wkomponować górnych partiach angielskiej rabaty, nad którą pracuję :D
Na razie etap darniowania, potem przesadzanie hortensji (drugi plan), a potem tylko róże i byliny :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też od jakiegoś czasu poluję na werbenę.
Poszukuję takich smukłych, wyższych roślin. Na inne...nie mam już miejsca :;230
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Piękny ogród, zadbane rabatki. Bardzo mi się podoba, a zwłaszcza lubię oglądać te wszystkie zmiany ;)
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Gosiu melduje się w nowym wątku lepiej późno jak wcale co tam trawka grunt że piękne rabatki piękne kwiatki
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, dziękuję - wiesz za co ;:196
Mam pytanie o wrzosy - przygotowujesz im stanowisko w jakiś szczególny sposób? Masz takie ładne ;:224 U mnie nie chcą zamieszkać - strasznie marnieją już po pierwszym sezonie :roll:
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Klon przesadź jesienią gdy opadną liście . Dzień wcześniej kilka razy mocno go podlej by podczas przesadzania ziemia nie rozpadła się . Wykop go z jak największą bryłą ziemi i posadź na nowe miejsce . I nie przejmuj się , na 100% się przyjmie . Jak duży jest ten klon ? Masz jakieś zdjęcie ?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, nawet nie wiedziałam, że teraz mam taką bezpieczną działkę :;230
U mnie ich pełno. Żaden wampir się nie przedistanie.

Monia, jesień już czuć w powietrzu, a nie tylko widac. Mimo ciepełka jednak to słońce już inaczej świeci.
Dużo kwitnie u mnie, ale nie róże :( Jakoś mnie w tym roku nie lubią.
Myślę, że to przez wiosenne zasilanie. W tym roku nie podsypałam azofoski. Tylko na kurzaku jechały. Chyba jednak trzeba wiosna porządnie je dokarmić, szczególnie na moich piaskach.

Kasiu, jeśli chcesz mogę Ci przesłać sadzonki wiosną. Chociaż pewnie będziesz miała od Marty, bo czytam, że ona też ją ma.
Własnie dostałam ofertę od Ewy. Pewnie znowu coś zamówię. A już miała być spokój.

Aniu, jak pisałam Kasi, mogę wiosną podesłać kilka sadzonek. Tylko prosze o przypomnienie. Skleroza nie boli. Werbena może nie jest smukła. Ale prawie jej nie widać, bo ma cieniutkie gałązki, prawie bez listków. Kwioaty wyglądaja jakby unosiły się w powietrzu. Fajnie to wygląda.

Polu, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się jeśli komuś innemu też podoba się to co robie. Ja też uwielbiam obserwowanie zmian jakie zachodzą w ogródkach innych osób. To jest bardzo mobilizujące. Od razu mam chęc do działania. Chociaz niektórych ten pęd denerwuje, bo chcieliby mieć już wszystko zrobione, źeby ciceszyć się tylko ogrodem, a nie pracowac i pracować. A tu nici. Co chciwla widzi się coś nowego u kogoś i od razu włącza się chciejstwo. Ale ja akurat to lubię :D

Asiu, chyba nikt teraz nie ma dużo czasu na forum. Znowu jakiś pęd się włączył.
I tak się cieszę ,że mimo to znalazłaś czas dla mnie ;:196

Monia, nie ma za co :D
jeśli chodzi o wrzosy, to praktycznie nic z nimi nie robię. Mam ziemię piasczystą. One to lubią. Do dołka sypię tylko ziemię do wrzosowatych. No i zimą nakryłam część rabaty agro, bo tam rosły też rh. Rh to zaszkodziło, wrzosom widać nie. Może nakryj je gałązkami? Wiem, że lubią przemarzać.

Amadynie, dziękuję za radę. Dzisiaj postaram się zrobić mu zdjęcie. To maleństwo. To klon Garnet. Żyje, ale jest mizerny. Nie przyrósł praktycznie wcale od zeszłego roku. Liście ma bardzo rzadko. Przesadzę w bardziej cieniste miejsce. Będzie miała pół dnia tylko słoneczko. Tutaj jest cały czas. No i nie wiem, czy nie pomiesząc ziemi z gliną, bo mam piasek, a one chyba lubią wilgoć.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Hej, hej :wit
Ja jestem też zawerbenkowana :;230

Pilnie wypatruję na wiosnę siewek......porobię dzisiaj zdjecia, choć to nieróżanie ;:173 ....ona tak pięknie potrafi odciążyć i urozmaicić rabatę...

Czy jedziesz Gosiu do Skierniewic? Ja tak ;:215
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, pewnie, że jadę. Zatem spotkamy się w sobotę ;:138
Masz rację, werbena bardzo odciąża rabatę. Jest taka delikatna.

A to obiecany klonik
Jest bardzo malutki i mizerniutki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”