Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Od: 10 maja 2009, o 10:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek

Post »

Ilonko robiłam zwykłą zalewę do korniszonów z octem. Wyszły dosyć kwaśne ale smaczne. Synek wykończył słoik ;:173
Do słoików wsadziłam całe tylko malutkie (3-5cm), te większe rozcinałam na pół i wyjmowałam nasionka i tez do słoika. Tylko nie gotowałam wcześniej, od razu pasteryzowałam. I tu faktycznie były "zapowietrzone" bo w słoiku zrobiło się ich tylko połowę.
Też miałam 5 nasionek z poprzedniej akcji. Wsadziłam od razu do gruntu, dość późno, myślę, że w połowie maja. Do tego zbyt gęsto bo nasionka wydawały mi się podejrzane ze względu na kształt. Wzeszły wszystkie. dałam małe paliki bo nie wiedziałam, że rośnie taka duża. Poszła na dynie... W ogóle o nie nie dbałam, niczym nie nawoziłam, czasem tylko podlewałam bo u mnie piaski.
Owoców było baaardzo dużo. Z tych największych, takich białawych, zebrałam nasionka. Mam nadzieję, że były dojrzałe (całkiem czarne). Mam ich dużo więc jeśli ktoś potrzebuje...
Asia
;:3
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

christinkrysia pisze:anabelka23 dziękuję ;:196

Alyaa masz rację - nasionka cyklantery wyjątkowo dziwaczne i kiedyś jak pierwszy r miałam je w ręku zastanawiałam się , z której strony pojawi się kiełek.
Jeśli nasiona pochodzą z pierwszych owoców, które dojrzały to ich zdolność kiełkowania jest 100%. Ogólnie roślina niekłopotliwa i należy podchodzić do jej uprawy podobnie jak do naszych ogórków.

Zimowe zabawy ... ale tak nie do końca ...
Dnia 10 stycznia do pojemniczka trafiło 10 sztuk nasion cyklantery w celu sprawdzenia zdolności kiełkowania - fotki brak bo o fotorelacji pomyślałam 2 dni później jak pojawiły się z rana maleńkie kiełki

stan z dnia12 sty 2014 godz 14,19
Obrazek

stan z dnia 14 sty 2014 godz. 22,19
Obrazek

stan z dnia 16 sty 2014 godz. 20,49
( wyjęłam z pojemniczka aby lepiej było widać - kiełkowały na waciku kosmetycznym)
Obrazek

stan z dnia 18 sty 2014 godz. 12,59
wygląda tak jakby chciały ruszyć w drogę - splot korzeni śmieszny
Obrazek

stan z dnia 20 sty 2014 godz. 21,57
Jako ,że moim zamiarem była próba kiełkowania a także " poddawanie siewek określonym torturom" ... :;230 co też powoli czynię więc 4 sztuki skiełkowanych nasion trafiło do doniczki i stoją na parapecie.
Obrazek
Bardzo ciekawe,niesamowite :tan ;:108 :tan :tan :tan
W życiu bym na to nie wpadła ;:333
Gratuluję kochana ;:180
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RomciaW pisze:Czy miałabyś jeszcze jakieś zbędne nasionka :?: Iwonka mi dała namiary na ten wątek i blog poczytałam i bardzo mnie zaintrygowały te ogóreczki :lol:
Romciu napisz do mnie na PW - jeszcze mam na tyle, że starczy i dla Ciebie .

basiaromek1 a czemu tak wcześnie chcesz siać ?
Ona szybko kiełkuje i dość szybko rośnie więc kłopot z trzymaniem jej w mieszkaniu do połowy maja. Chyba ,że planujesz w szklarni ale to i tak za wcześnie.
Rosadę robię w połowie kwietnia i swobodnie wystarcza. Okres wegetacyjny Cyklantery wynosi około 100 dni do rozpoczęcia zbiorów więc idealnie na początek sierpnia i owoce będziesz mieć do pierwszych przymrozków.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cyklantera szybko wschodzi i później szybko rośnie. w związku z tym nie można spieszyć się z siewem, nie wcześniej niż 15 kwietnia.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Witajcie. :wink:
Czyli już niedługo i wysiewamy swoje cyklantery na rozsadę ;:224 ;:173
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Też w najbliższych dniach posieję, bo w zeszłym roku za szybko posiałem i sadzonki się męczyły do wysadzenia w grunt.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli ktoś kieruje się kalendarzem biodynamicznym to na siew między innymi naszych dzikich ogórków dobre dni są od 17 do 20 kwietnia .
To czas sprzyjający rozwojowi roślin, których plonem sa owoce lub nasiona

Wielka prośba
Kilkanaście dni temu młody forumowicz napisał do mnie na pocztę mailową list w sprawie nasion cyklantery . Miły kontakt i od słowa do słowa umówiliśmy się także na inne nasiona roslin leczniczych czyli wymiana ...

W ub tygodniu padł mi dekoder, czekając na technika dałam komputer do czyszczenia i wgrania nowego systemu. Nie wszystkie dane zdążyłam skopiować , między innymi ten adres przepadł i nikt też.
Proszę tą osobę o kontakt abyśmy mogli skończyć zaczęty temat.
Pozdrawiam i czekam ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Ja swoje dynie, fasolnika i cyklanterę wysiewam 18 lub 19 kwietnia. :wink:
Pozdrawiam Marek
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

A jak się przechowują nasiona cyklantery? Jaką mają zdolność kiełkowania? Bo mam z akcji trochę nasion, ale nie wiem czy w tym roku posieję. Czy za rok wykiełkowałyby z łatwością?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko nie umiem Ci powiedzieć ale sadzę,że przynajmniej 2 a nawet 3 lata powinny zachować zdolność kiełkowania podobnie jak nasze typowe ogórki.
Tak cichutko przypuszczam, że może nawet dłużej bo jak sama nazwa mówi ( dziki ogórek) to i większa siła życia w niesprzyjających warunkach.
Zawsze mam świeże nasiona do siewu bo nadwyżka nasion jest przeznaczona na kuracje zdrowotne i ewentualne potrzeby innych forumowiczów czyli nigdy nie ma ich aż tak dużo aby zostały .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Dziękuję za odpowiedź, bardzo mnie to cieszy :) Aczkolwiek mam nadzieję, że uda mi się posiać w tym roku, bo bardzo mnie intryguje ta roślinka.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dostałam nasionka Cyklantery jako gratis, więc uzupełniam swoją wiedzę czytając ten wątek. Ile nasion powinnam na pierwszy raz wysiać, nie wiem jak to warzywo smakuje i nie chcę przeholować.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Możesz na początek wysiać 3-4nasionka , jak tak wysieję i też będzie to nowość u mnie w tym sezonie :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Ja w zeszłym roku wysiałam 5 sztuk- wystarczyło na degustację i ozdobę pikli w słoiku. W tym roku tez tak zrobię ;)
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Cyklantera wysiana. ;:224 :D
Do ziemi powędrowało 13 nasionek. Już nie mogę się doczekać zbiorów ;:108 :lol:
Pozdrawiam Marek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”