Zielony dom, zielony balkon:D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielony dom, zielony balkon:D

Post »

Fantastycznie mieć przy sobie w pracy Beńka i cieszyć oko :)
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

maryjan13 pisze:
Ja swoich cebul Aniu nie wyjmuję z doniczek.Gdy zaczynają liście żółknąć ( więdnąć ),to ograniczam podlewanie,
a po 2-3 tygodniach wynoszę do chłodniejszego pomieszczenia z oknem, gdzie temp. ok. 13 - 15 *C.
Gdy liście uschną całkowicie,to je obcinam.Tak niepodlewane stoją do wiosny.
Jak zaczną wypuszczać pąki ( zdjęcie poniżej ),to przenoszę je do mieszkania i zaczynam podlewać.
A ja wyjmuję(głównie z powodu braku miejsca) :D , po kwitnieniu daję jeszcze trochę czasu roślinie na uzupełnienie strat spowodowanych kwitnieniem, a później przestaję podlewać. Jak liście zaschną wyciągam z doniczki, obcinam liście i wkładam do kartonowego pudełka, a później w ciemne chłodne miejsce. Jak zaczyna pojawiać się pąk wkładam do doniczki i zaczynam podlewać :) Jak widać ile roślin tyle metod :D Nie ważne jak, ważne że są efekty :D [/size]
Dziękuje Wam za odpowiedzi....ja ze względu na brak miejsca też będę zmuszona swoje wyciągnąć...najważniejsze, że rozwiały się moje wątpliwości co do przerwy zimowej ;:180
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pieczarah pisze:Dziękuje Wam za odpowiedzi....ja ze względu na brak miejsca też będę zmuszona swoje wyciągnąć...najważniejsze, że rozwiały się moje wątpliwości co do przerwy zimowej ;:180
Ja kiedyś z lenistwa :wink: nie zrobiłam przerwy zimowej i niestety liście rosły, a kwiatów nie było :| , więc przerwa jest konieczna, żeby cieszyć się pięknymi kwiatami :D
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak długo im robisz taką przerwę? Moje tez "marzną" teraz..bo nie chciały kwitnąć , wydały pęd z tylko dwoma kwiatami i tylko taki 25cm wysoki..nie nazwę tego..dosłownie...nie będę się wyrażać publicznie ..co wtedy pomyślałam do publikacji się nie nadaje :lol: ;:oj

Powiedz mi proszę co robisz swojemu???
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

labka1 pisze:A jak długo im robisz taką przerwę? Moje też "marzną" teraz..bo nie chciały kwitnąć , wydały pęd z tylko dwoma kwiatami i tylko taki 25cm wysoki..nie nazwę tego..dosłownie...nie będę się wyrażać publicznie ..co wtedy pomyślałam do publikacji się nie nadaje :lol: ;:oj

Powiedz mi proszę co robisz swojemu???

Hahaha :;230 Pęd mojego miał bez doniczki ok 60-70 cm(podobno to też zależy od światła-jeżeli jest go mało pęd jest krótki) :D Przerwa jest tak długa, dopóki nie pojawi się pąk kwiatowy, więc to od delikwenta zależy ile czasu spędzi w ciemnym pudełku bez ziemi ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znaczy trzeba do nich zaglądać? dobrze..będę.. ja mam wielka cebulę już ponad 10 lat..na ogół kwitła raz do roku...a stała na południowym oknie więc światła dużo było..ale miała tez sporo małych ..a te nie chcą wcale kwitnąć..a mają już po 5 lat...kilka oddałam i tez znajomym nie kwitły.. Czy jak przekwitnie to zaraz trzeba uciąć ten pęd?..a liście? dalej maja stać? po jakim czasie znów trzeba ja schować??? :roll:
W tym roku wyjęłam cebule z ziemi..zimnieja w ciemności..mam nadzieję,że wreszcie wezmą się do pracy..bo był taki rok że aż dwa pędy puściła jeden miał 4 kielichy drugi 3...i jeśli kwitł później też miał po 3..ostatnio wcale a sezon wcześniej właśnie wypuścił takie byle co..ale przeszkolę się przy Was..i zmuszę te leniuchy...do pokazania się w pełnej krasie.. :tan
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

labka1 pisze:To znaczy trzeba do nich zaglądać? dobrze..będę.. ja mam wielka cebulę już ponad 10 lat..na ogół kwitła raz do roku...a stała na południowym oknie więc światła dużo było..ale miała też sporo małych ..a te nie chcą wcale kwitnąć..a mają już po 5 lat...kilka oddałam i też znajomym nie kwitły.. Czy jak przekwitnie to zaraz trzeba uciąć ten pęd?..a liście? dalej maja stać? po jakim czasie znów trzeba ja schować??? :roll:
W tym roku wyjęłam cebule z ziemi..zimnieja w ciemności..mam nadzieję,że wreszcie wezmą się do pracy..bo był taki rok że aż dwa pędy puściła jeden miał 4 kielichy drugi 3...i jeśli kwitł później też miał po 3..ostatnio wcale a sezon wcześniej właśnie wypuścił takie byle co..ale przeszkolę się przy Was..i zmuszę te leniuchy...do pokazania się w pełnej krasie.. :tan

Co jakiś czas tak :D Wydaje mi się, że przyczyna braku kwitnienia mogły być te maluchy, które zabierały "papu" tej dorosłej-ja zawsze jak zobaczę cebulkę obrywał i wyrzucam. Jeżeli chodzi o pęd: ja ucinam, bo jest długi i przez to dość kłopotliwy, co do liści-zostawiam, aby roślina się zregenerowała po kwitnieniu, a po jakimś czasie przestaję podlewać i czekam aż liście uschną, później obcinam i cebulę pakuję do pudełka, a pudełko w chłodne miejsce i czekam...
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja oddzieliłam maluchy ..były w drugiej doniczce...powinny juz same kwitnąć tyle lat mają..ale jednak nie..zobaczymy teraz.. ;:138
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz musi się udać :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Pięknie kwitnące i prezentujące się hipeastrum Mont Blanc.Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadius121 pisze:Pięknie kwitnące i prezentujące się hipeastrum Mont Blanc.Pozdrawiam
Dziękuję :D Muszę przyznać nieskromnie, że jak kwitnie jest na prawdę piękne-4 kwiaty na długim pędzie to minimum, a i czasami po kwitnieniu, wytwarza drugi pęd kwiatowy :D
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

Paula jakieś nowe foty by się przydały xD
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko na razie nie ma co :roll: Może niedługo chimera anthurium raczy rozwinąć kwiat, to zrobię zdjęcie, na razie jest zwinięty :evil: I może grudniczkowi bym zrobiła ;:173 Najgorsze jest to, że zanim wrócę z pracy, już jest szaro i zdjęcia nie chcą wychodzić :evil:
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

No dokładnie, ja mam to samo, nawet nie ma jak zdjęcia zrobić bo ciągle ciemno. ;:223
A z lampą to takie przekłamane wychodzą ;:224
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój aparat nawet z przekłamanymi zdjęciami sobie słabo radzi :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”