Zielony dom, zielony balkon:D
- kwiaciara
- 200p
- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zielony dom, zielony balkon:D
Fantastycznie mieć przy sobie w pracy Beńka i cieszyć oko 

maryjan13 pisze:
Ja swoich cebul Aniu nie wyjmuję z doniczek.Gdy zaczynają liście żółknąć ( więdnąć ),to ograniczam podlewanie,
a po 2-3 tygodniach wynoszę do chłodniejszego pomieszczenia z oknem, gdzie temp. ok. 13 - 15 *C.
Gdy liście uschną całkowicie,to je obcinam.Tak niepodlewane stoją do wiosny.
Jak zaczną wypuszczać pąki ( zdjęcie poniżej ),to przenoszę je do mieszkania i zaczynam podlewać.
Dziękuje Wam za odpowiedzi....ja ze względu na brak miejsca też będę zmuszona swoje wyciągnąć...najważniejsze, że rozwiały się moje wątpliwości co do przerwy zimowejA ja wyjmuję(głównie z powodu braku miejsca), po kwitnieniu daję jeszcze trochę czasu roślinie na uzupełnienie strat spowodowanych kwitnieniem, a później przestaję podlewać. Jak liście zaschną wyciągam z doniczki, obcinam liście i wkładam do kartonowego pudełka, a później w ciemne chłodne miejsce. Jak zaczyna pojawiać się pąk wkładam do doniczki i zaczynam podlewać
Jak widać ile roślin tyle metod
Nie ważne jak, ważne że są efekty
[/size]

pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kiedyś z lenistwapieczarah pisze:Dziękuje Wam za odpowiedzi....ja ze względu na brak miejsca też będę zmuszona swoje wyciągnąć...najważniejsze, że rozwiały się moje wątpliwości co do przerwy zimowej

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak długo im robisz taką przerwę? Moje tez "marzną" teraz..bo nie chciały kwitnąć , wydały pęd z tylko dwoma kwiatami i tylko taki 25cm wysoki..nie nazwę tego..dosłownie...nie będę się wyrażać publicznie ..co wtedy pomyślałam do publikacji się nie nadaje
Powiedz mi proszę co robisz swojemu???

- Paula15
labka1 pisze:A jak długo im robisz taką przerwę? Moje też "marzną" teraz..bo nie chciały kwitnąć , wydały pęd z tylko dwoma kwiatami i tylko taki 25cm wysoki..nie nazwę tego..dosłownie...nie będę się wyrażać publicznie ..co wtedy pomyślałam do publikacji się nie nadaje![]()
![]()
Hahaha

- labka1
To znaczy trzeba do nich zaglądać? dobrze..będę.. ja mam wielka cebulę już ponad 10 lat..na ogół kwitła raz do roku...a stała na południowym oknie więc światła dużo było..ale miała tez sporo małych ..a te nie chcą wcale kwitnąć..a mają już po 5 lat...kilka oddałam i tez znajomym nie kwitły.. Czy jak przekwitnie to zaraz trzeba uciąć ten pęd?..a liście? dalej maja stać? po jakim czasie znów trzeba ja schować???
W tym roku wyjęłam cebule z ziemi..zimnieja w ciemności..mam nadzieję,że wreszcie wezmą się do pracy..bo był taki rok że aż dwa pędy puściła jeden miał 4 kielichy drugi 3...i jeśli kwitł później też miał po 3..ostatnio wcale a sezon wcześniej właśnie wypuścił takie byle co..ale przeszkolę się przy Was..i zmuszę te leniuchy...do pokazania się w pełnej krasie..

W tym roku wyjęłam cebule z ziemi..zimnieja w ciemności..mam nadzieję,że wreszcie wezmą się do pracy..bo był taki rok że aż dwa pędy puściła jeden miał 4 kielichy drugi 3...i jeśli kwitł później też miał po 3..ostatnio wcale a sezon wcześniej właśnie wypuścił takie byle co..ale przeszkolę się przy Was..i zmuszę te leniuchy...do pokazania się w pełnej krasie..

- Paula15
labka1 pisze:To znaczy trzeba do nich zaglądać? dobrze..będę.. ja mam wielka cebulę już ponad 10 lat..na ogół kwitła raz do roku...a stała na południowym oknie więc światła dużo było..ale miała też sporo małych ..a te nie chcą wcale kwitnąć..a mają już po 5 lat...kilka oddałam i też znajomym nie kwitły.. Czy jak przekwitnie to zaraz trzeba uciąć ten pęd?..a liście? dalej maja stać? po jakim czasie znów trzeba ja schować???![]()
Co jakiś czas tak

- labka1
Ja oddzieliłam maluchy ..były w drugiej doniczce...powinny juz same kwitnąć tyle lat mają..ale jednak nie..zobaczymy teraz.. 

- Paula15
Teraz musi się udać

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Pięknie kwitnące i prezentujące się hipeastrum Mont Blanc.Pozdrawiam
- Paula15
DziękujęArkadius121 pisze:Pięknie kwitnące i prezentujące się hipeastrum Mont Blanc.Pozdrawiam

- kwiaciara
- 200p
Paula jakieś nowe foty by się przydały xD
- Paula15
Tylko na razie nie ma co
Może niedługo chimera anthurium raczy rozwinąć kwiat, to zrobię zdjęcie, na razie jest zwinięty
I może grudniczkowi bym zrobiła
Najgorsze jest to, że zanim wrócę z pracy, już jest szaro i zdjęcia nie chcą wychodzić 

- kwiaciara
- 200p
No dokładnie, ja mam to samo, nawet nie ma jak zdjęcia zrobić bo ciągle ciemno.
A z lampą to takie przekłamane wychodzą

A z lampą to takie przekłamane wychodzą

- Paula15
Mój aparat nawet z przekłamanymi zdjęciami sobie słabo radzi