Marzenia się spełniają...
Re: Marzenia się spełniają...
Co robicie z liliami jak już przekwitną? Przycinacie? Jeśli tak to kiedy?
Ja tylko obłamuję te górne pozostałości po kwiecie, to, z czego miałyby się wytworzyć nasiona. Resztę zostawiam, żeby jeszcze sobie fotosyntezowało.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Wczoraj przy małych pracach ogrodowych zaczęłam się nad tym zastanawiać. Zaszalałam z zakupami - tymi, których efekty będzie widać w przyszłym roku. A jutro do pracy bo wszystko to trzeba powtykać w ziemię. U mnie już widać jesień. A jak u Was?
oczywiście, proponuje szczegóły na pwBarabella pisze:Piękna ta jezówka na pierwszej fotceMogę się usmiechnąć?
Moni, a co się będzie pięło po tej nowej pergoli?
Dobre pytanie! Sama się zastanawiam. To co widać na zdjęciu to jeszcze nie ukończona pergola. Pomiędzy trzema pergolami będzie element łączący z metalu i na nim ma coś rosnąć ( tylko co?). Wymaga to małej wymiany nawierzchni, trzeba przygotować ziemię. Chyba myślę o klematisach, niedaleko jest winorośl - pewnie chętnie skorzysta też z nowej podpory;-)) A Ty co byś tam widziała?Lineta pisze:Moni, a co się będzie pięło po tej nowej pergoli?
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny ogród
. Przypadł mi do gustu. Będzie dla mnie wzorem do naśladowania
Bardzo fajne zestawienia, lubię takie. Widzę, że potrafisz "upychać" byliny pomiędzy krzaki- to jest naprawdę sztuka, żeby nie zrobić śmietnika
Na pergoli fajnie wyglądałby jakiś clematis biały wielkokwiatowy, żeby ładnie się komponował zarówno z żółcią jak i z różem na Twoich rabatach. Może Clematis 'Albina Plena' , albo łatwiejszy w obsłudze Clematis 'Jan Paweł II' lub 'Marie Boisselot'. Ładna odmiana to 'Matka Urszula Ledóchowska', ale nie kwitnie przez cały sezon. Zresztą nie będę się wymądrzać na temat clematisów, bo ja je znam tylko
z teorii
, ale wydaje mi się, ze ładnie by wyglądał właśnie biały kolor dla synchronizacji z całością.

Bardzo fajne zestawienia, lubię takie. Widzę, że potrafisz "upychać" byliny pomiędzy krzaki- to jest naprawdę sztuka, żeby nie zrobić śmietnika

Na pergoli fajnie wyglądałby jakiś clematis biały wielkokwiatowy, żeby ładnie się komponował zarówno z żółcią jak i z różem na Twoich rabatach. Może Clematis 'Albina Plena' , albo łatwiejszy w obsłudze Clematis 'Jan Paweł II' lub 'Marie Boisselot'. Ładna odmiana to 'Matka Urszula Ledóchowska', ale nie kwitnie przez cały sezon. Zresztą nie będę się wymądrzać na temat clematisów, bo ja je znam tylko
z teorii

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, ja też w pierwszym odruchu pomyślałam o powojnikach, ewentualnie o różach pnących, chociaż z nimi jest więcej zachodu, bo trzeba przycinać, podwiązywać, dbać, żeby goście nie zawieszali się na kolcach w przejściu... Ale ta pergola jest taka solidna, że można by pomysleć nawet o czymś cięższym, jak np. wisteria. Tylko ona kiepsko znosi nasze zimy.
variegata Dziękuje za miłe słowa. Clematis 'Albina Plena' rośnie obok tarasu (także jak najbardziej trafiłaś;-)i co do koloru i rodzaju;-)
ale jak to każdy z nas chciało by się coś nowego....
Lineta też trafiłaś z wisterią, pnie się na całkiem nowej podporze koło tarasu obok ww.
Brawo dziewczyny
szukamy dalej...;-)

Lineta też trafiłaś z wisterią, pnie się na całkiem nowej podporze koło tarasu obok ww.

Brawo dziewczyny

Przychodzi mi do głowy milin amerykański, może być czerwony, pomarańczowy, żółty. A co powiesz na wiciokrzew? Pięknie pachnie.