100krotka - mój rozczochrany ogródek 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: 100krotka - mój rozczochrany ogródek 2012

Post »

Gdzie lato tam lato,bo u mnie raczej jeszcze wiosna ale przecież i do mnie kiedyś ono zawita :D
Przepiękny masz ten busz już taki jak u mnie, po latach. :wink:
A drobnokwiatowa czerwona różyczka? Moja sympatia? Czyżby jeszcze nie kwitła zbyt okazale?:(
Chyba nie zmarniała ,prawda?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu - zostały po niej dwa patyki...
Nie wiem, co się zdarzyło tej zimy, ale na wiosnę dała radę wypuścić tylko dwa karłowate pędy. Obcięłam je i ukorzeniam, bo to cenny okaz. Jeśli mi sięuda, to wyślę Ci jedną sadzonkę. Macierzystą roślinke na razie zostawiłam w ziemi, nie ruszałam - mam podejrzenie, że coś jej nadgryzło korzonki...

Wracając do hortensji :-)

Obrazek

Tak to ona chyba nigdy nie wyglądała :-)

A jeszcze pokażę Wam coś :-) Pozazdrościłąm Ave i przymierzyłam się do pomidorów. To poniżej to prowizorka, ale jeśli sieudadzą, to na drugi rok postawimy coś lepszego :-)
Obrazek

Mój letni pejzaż

Obrazek

Powojniki - Arabella

Obrazek

i Emilia Plater

Obrazek

Powojnik Sizaia Ptitsa, floksy i jakieś kompromitujące fragmenty Edenki ;-)

Obrazek

Ballerina ;:167 Słuchajcie, jeśli ktoś kiedyś powie, że ona jest blada, to go wyzywam na ubitą ziemię. Dawno nie zachwycałam się tak nową roślinką, jak właśnie tą. Te kwiaty są delikatne jak kwiaty jabłoni na wiosnę, ale ileż trwalsze...Róża warta hymnów! I mój Polish Spirit - w tym roku jednak nie wybujał aż tak, jak w ubiegłym.

Obrazek Obrazek

Edenka - jakiś bladawiec w tym sezonie :-) I len na tle perukowca, nie wiem, czy to widać, ale te kolory świetnie razem wyglądają. Jak on się jeszcze rozsieje... ;:333

ObrazekObrazek

Berleburg i Brookside

Obrazek

Merkury 2000 i biedaczka Flammentanz

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Powojniki masz dorodne i piękne rzecz jasna. :D
Co im robisz,że tak cudownie rosną?
Edenka nieciekawa jakaś... czy zawsze tak przekwita?
Nie lubię takich róż,z tego powodu usunęłam najpierw z głównej części ogródka New Dawn a później ...w ogóle precz.

Ballerina faktycznie piękna,przypomina kwiaty jabłoni ale także kwiaty kamelii Rainbov.
Niezwykła.
Twoje hortensje są w transie :tan a u mnie w głębokiej depresji pozimowej.
Tylko Kyushu jest w zaawansowanym pączkowaniu,reszta to mizeroty.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Właśnie widząc Twoją hortensję stwierdzam, że u mnie lato jeszcze każe na siebie czekać :D Także nie wszystkie powojniki zakwitły, choć sporo ich już pokazało kwiaty.
Za Balleriną powinnam się rozejrzeć, śliczne kwiaty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ja chcę przepis na takie powojniki, jak co roku zresztą ;:172
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p
Od: 12 sie 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prześliczny ogród, tyle różnorodnych roślin! Jakie bogactwo kolorów i pomysłów!Ale to obrzeże też niczego sobie...bardzo mi się podoba z jakiej kostki jest zrobione...koloru ..?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Stokrotko powojnik masz bajeczne, kwitną okazale i piękne. U mnie zimą wypadły 4, na ich miejsce dokupiłam .....8 ;:oj :lol: miałam problem ze znalezieniem miejsca, ale po wielu trudach udało się :;230 Pewnie źle zrobiłam, bo skusiłam się na wielkokwiatowe, zdecydowanie lepszym wyborem byłyby włoskie....ale te wielkie piękne kwiaty tak mnie zauroczyły, ze dopadło mnie zaćmienie i rozum wyłączył się :roll: Mam nadzieję, ze i one, mimo, ze delikatniejsze jakoś dadzą radę...
U Ciebie taki wspaniały busz jak najbardziej kocham, bogactwo roślin, kolorów, moc zieleni....pięknie ;:180
Ballerina zjawiskowa, bardzo podobają mi się takie różyczki o pojedynczych kwiatach. Miałam kilka takich okazów, ale w żarówiastej marchewkowej czerwieni, niestety, mimo, ze krzaki co najmniej 10cio letnie żaden nie przetrwał zimy ;:145
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Takie powojniki to tylko u Ciebie rosną chyba. ;:oj
One potrzebują duuużo wody , ale z chmurek i do tego dużo ciepła.
Sama się o tym przekonuję, bo to lato nie szczędzi nam wody i ciepła. Ale to i tak niewiele w porównaniu z okolicą Rzeszowa. Tam prognozy zawsze latem pokazują nawięcej słońca i ...burz. Czasami tej wody masz tam pewnie za dużo, więc nie jestem pewna, czy jest czego pragnąć. ? Chyba tylko tych kwiatów. ;:173
:wit
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Oniemiałam,jak zobaczyłam Twój ogród-tyle przepięknych kwiatów.Nie wiadomo,które bardziej chwalić.Czy Ballerina dobrze zniosła ubiegłą zimę?Jest śliczna.Nigdy nie lubiłam róż o niepełnych kwiatach,ale ta jest bardzo wdzięczna.To już druga róża u Ciebie podpatrzona.Wrócę jeszcze do przywrotników-jest to jakaś odmiana ogrodowa,czy te łąkowe.Mam przywrotnik na trawniku to wystarczy go przesadzić na rabatkę?Pewnie piszę bzdury,ale wybacz nowicjuszce.

-- 11 lip 2012, o 11:52 --

Oniemiałam,jak zobaczyłam Twój ogród-tyle przepięknych kwiatów.Nie wiadomo,które bardziej chwalić.Czy Ballerina dobrze zniosła ubiegłą zimę?Jest śliczna.Nigdy nie lubiłam róż o niepełnych kwiatach,ale ta jest bardzo wdzięczna.To już druga róża u Ciebie podpatrzona.Wrócę jeszcze do przywrotników-jest to jakaś odmiana ogrodowa,czy te łąkowe.Mam przywrotnik na trawniku to wystarczy go przesadzić na rabatkę?Pewnie piszę bzdury,ale wybacz nowicjuszce.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Witam serdecznie!
Wpadam na forum na chwilkę, bo szykujemy się do wyjazdu wakacyjnego?którym jestem lekko przestraszona. Jedziemy do Słonecznego Brzegu, do Bułgarii?trasa na dwa i pół dnia, przez Rumunię?piękny ponoć kraj i mili ludzie, ale i tak ta daleka droga chyba mnie przerasta?

A może sobie coś roślinnego przywiozę ;-) Zobaczcie- dwa lata temu w Chorwacji ucięłam sobie gałązkę oleandra i oto?
Obrazek

Myszko, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa ;:167 Jeśli chodzi o przywrotnik, to kupiłam sadzonki w ogrodniczym, ale on się chyba nie różni od tego łąkowego? tym bardziej, że się rozsiewa.
Jeśli lubisz róże, to może zainteresuje Cię ta odmiana ? Heidetraum. Niewymagająca, zdrowa i bujnie kwitnąca do samych mrozów :-)

Obrazek

Ignis ? u nas akurat było parę dni bardzo ciepłych i suchych, a dzisiaj pada i to jest dobra wiadomość. Wreszcie nawodni mi tę rabatkę przed domem

Obrazek

Agness, ja też uwielbiam róże o pojedynczych kwiatach, zarówno dużych jak i małych. Ballerina to mój hit, bardzo długo kwitnie i rośnie jak burza. Ale są też inne, jak Mozart czy Nevada ? ot, poniżej. Zakwitła drugi rak, już nie tak obficie, ale za to w innym kolorze :-) A koło niej ? magnolia, która nie kwitła wiosną, bo jej się przemarzło?

Obrazek Obrazek
Elu, ta kostka jest produkcji Bruk-Bet, nazywa się ?Wapień muszlowy?. W ogóle dużo jest rodzajów kostki brukowej, aż za dużo ;-)
Aniu, KaRo przepis jest prosty ? trzeba sadzić głównie włoskie ;-)
Krysiu, Edenka w tym roku taka nieładna ? to chyba efekt zbyt ostrego słońca. Niektórym różom jednak lepiej w lekkim półcieniu?
Ewuś, koniecznie się rozejrzyj za Balleriną. Same zalety! Podobna niby do Mozarta, ale o wiele bardziej mi się podoba!
Zanim wyjedziemy i rozstaniemy się z ogródkiem? jeszcze mały rzut oka ?

Koleusy ?Rokoko? kwitną na oknie
Obrazek
I letnie byliny
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Czekam na relację z wakacji w Bułgarii. Trochę zazdroszczę, uwielbiałam tam jeździć, właśnie do Sł. Brzegu. Ale to były lata 70-te i 80-te :lol: . I podróże z rodzicami Trabantem bez wygód :;230 - niezapomniane.
Szczęśliwej podróży i udanego pobytu ;:3
Pozdrawiam
Kasia
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Życzę udanego urlopu,szybkiej i bezpiecznej podróży.Musze swój łąkowy przywrotnik zaadoptować na rabatę.Dziękuję za podpowiedź róży ,ale chyba właśnie ją mam lub podobną.Tylko,że ja niestety nie mam pamięci do nazw,nie jestem też pewna ,czy pod taka nazwą kupowałam.Moja to róża okrywowa,pięknie pachnie,kwitnie obficie,długo.Tegoroczna zimę przetrwała bez okrycia i kopca.W tym roku wykończyłam jej liście preparatem na mszyce z olejem.Wyszło słońce i spaliło liście,a ona kwitnie.Mam też podobną,ale o bladoróżowym kolorze.Czekamy na relację z urlopu i zieloną zdobycz.Bawcie się dobrze.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Agnieszko, :wink: życzę udanego urlopu ;:7
A jak wrócisz, to odpowiadając na Twoje zapytanie u mnie : liliowce nie mogą stać w wodzie, znoszą suszę i trochę deszczu. ;:173
Tak piszę powołując się na opinię Grażynki Kogry.
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ciekawe, jakie zdjęcia przywieziesz z tych wakacji :D Życzę miłego wypoczynku :D
Heidetraum widziałam już u Ciebie w zeszłym roku i nie poszukałam, pewnie to błąd. Wygląda jak różana fala :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »