Kaszubska Prowansja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaszubska Prowansja cz.2

Post »

Witaj Kaniu,jak tam Twoje róże,wiem ,że ładnie przezimowały ale co dalej.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To chyba rzeczywiście nie jest tak, że winobluszcz urośnie wszędzie. U mnie najpierw po roku urósł może 20 cm ale później w ogóle zniknął a miałam tego kilka sadzonek. Ziemia u mnie kwaśna, nieurodzajna glina i ił.
Grażynko, nie bywam już na swojej działce :( . Czasu kompletnie brak. Przez cały maj wpadłam tam może dwa razy na chwilę, żeby zobaczyć czy działka stoi :wink: i podlać co nieco podczas suszy. Prysnęłam też różyczki na robale, bo bruzdownica i mszyce pojawiły się na skalę niespotykaną dotąd w moim ogrodzie ;:202 . Raubritter będzie miał może 1/3 kwiatów z zawiązanych pąków, Maiden's Blush również.
Mam wrażenie, że jak się pojawiliśmy na działce, to wszystkie zasiedziałe po sąsiedzku zające, ptaki, sarny, krety i nornice mocno się zdziwiły, że zakłócamy ich spokój i w ogóle po co my tutaj?! Grażynko, masz działkę tak daleko od domu więc może również doświadczyłaś okresów, w których nie mogłaś dopilnować na bieżąco ogrodu i wiesz o czym mówię. Pocieszeniem dla mnie są wędrówki po ślicznych, zadbanych ogródkach, takich jak Twój. Zwłaszcza, gdy mam świadomość, że panują w nich warunki glebowe i klimatyczne podobne do moich, wegetacja jest podobna, ech...to czuję się jak w domu :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz u mnie też taka sama ziemia,mało co rośnie,bardzo dużo roślin zniknęło i nie po zimie a w sezonie.U mnie nie rosną:parzydło,serduszka,szałwia,żurawki,irysy,gladiole,wiciokrzew,bez,borówki amerykańskie,porzeczki,borówka kamczacka i wiele,wiele innych.Poszłam w rojniki i rozchodniki i tym jest dobrze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, u mnie od kilku ładnych lat bardzo dobrze rośnie serduszka i żurawki. Rosną w cieniu. Ich bujność wynika na pewno z tego, że posadziłam je do kupionej ziemi ogrodniczej. Gdyby rosły tak po prostu wsadzone do mojej ziemi, to pewnie już by ich nie było. Porzeczki, które u innych rozrastają się ponad miarę u mnie zanikały stopniowo, aż przyszedł taki dzień, gdy pozwoliłam mężusiowi, żeby po nich przejechał kosiarką (wystarczyło jedno "bzium" kosiarką i już ich nie było. Już to daje wyobrażenie, jak były "bujne" :wink: ). Nie rosną również maliny.
Nie znam się na rojnikach i rozchodnikach ale coś mi świta, że one lubią sucho i przepuszczalną glebę, czy się mylę?
Grażynko, pokazuj różyczki, prooooszę ;:180 :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tej chwili na różach są maleńkie pączki.Oczywiście wszystkie kwiaty zawsze są sadzone do ziemi ogrodniczej inaczej nawet bratki by nie rosły.Rojniki i rozchodniki powinne mieć przepuszczakna glebę ale u mnie takiej nie ma,póki co są drugi rok.U mnie z cieniem jest problem raczej go nie ma.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

A czym zamierzasz obsadzić te trzy pergole?Słusznie,że powstały.Trochę zazdroszczę,że hosty możesz mieć dowolnie wielkie,od 4 lat kupuję tylko małe i miniaturowe np.Mysie Uszka by się pomieściły i miały szansę rozwoju.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Hosty rewelacja! 9 lat robi swoje. Wszystkie rośliny potrzebują czasu. Szczególnie w trudnych warunkach. Winobluszcz po 2-3 latach powinien ruszyć z kopyta. Jeśli potrzebujesz szybkiego pnącza na płot czy siatkę to polecam rdest Auberta.
Pergole super i też jestem ciekawa co przy nich zamierzasz posadzić.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już są posadzone 2 powojniki po bokach a w środku winobluszcze i krzewuszki.Tak to wygląda.Od razu przyznam się,że nie przyłożyłam do sadzenia roślin ręki wszystko robi "ZŁOTA RĄCZKA" ja tylko jadę na weekend popielić.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Jaki piekny kącik! Rozwijasz się Grażynko. Brawo. A co rośnie przy kratkach?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

clematisy,winobluszcz i krzewuszki rosna przy pergoli.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

O takie miejsce do siedzenia to moje marzenie.
Ostatnio sadziłam i zaprawiałam wykopane przez siebie dołki pod 10 chmieli. Wieczorem musiałam łyknąć tabletkę na serce. Dlatego powiem że szczęściara z Ciebie Grażyno że masz ogrodniczo zapalonego M.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze coś
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety moje pergole to nie miejsce do siedzenia a osłonięcie kompostowników i przysłoniecie bramy wjazdowej. Każdy kto przechodzi drogą to z tamtego miejsca ma super podgląd na dom i taras.Coś trzeba było z tym zrobić,odległość od tarasu do bramy to ok 35 m .
Obrazek

na tym zdjęciu widać jak to wygląda, za pergolą jest zielona brama a zdjęcie zrobione z tarasu.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie jest chyba podobna sytuacja. Stąd też te 10 chmieli - mają nas nieco chociaż zasłonić. Trejaż wspaniały.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i super ,że sie odgrodziłaś ;:oj
niezły pomysł i fajnie to wyszło!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”