30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

To zależy jaka hortensja pnąca :) Cordifolia ma mniejsze liście i nie osiaga takich kolosalnych rozmiarów.
Tu jest opis i zdjęcia
http://www.futuregardens.pl/miniaturowa ... folia.html

Myslę, że powojnik czy wiciokrzew sa jakby zbyt delikatne do tej kompozycji. Hortensja w z tymi zdrewniałymi pędami pasowałaby chyba lepiej. Ale .... :idea:
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, kratownica byłaby 180x180, taka standardowa drewniana jakich pełno teraz w sklepach np.
Obrazek

tylko w miarę porządna, z grubszego drewna.
Wiciokrzew już jest, więc nie będę go przesadzać, na razie rósłby razem z tą hortensją. Zawsze można przyciąć wszystko jak będzie coś za długie :wink: Powojnika to ja bym chciała bardzo posadzić, tylko na niego za bardzo wieje... Te pnącza mają mnie trochę osłonić od wiatru

Dzisiaj się narobiłam jak głupia... Prace porządkowe, czyszczenia oczka, świeża woda. Kupiłam sobie widły :;230 i nakłuwałam nimi dzisiaj trawnik, potem podsypałam piaskiem, bo trawa słabo oddycha. Zlikwidowałam całkowicie drewniane obrzeże, ufff... Miałam dzisiaj posadzić kanny, ale nie wiem gdzie... Koleżanka dała mi 5wielkich kłączy a "darowanemu koniowi w pysk się nie zagląda" :wink: Nie przepadam za bardzo za nimi, ale mogę spróbować. Chyba dam je do drugiej skrzyni. Same canny... Tylko znów problem, bo za mało słońca jak dla nich.

Wiecie co najbardziej boli mnie dziś po robocie? Buzia!!! Od mrużenia oczu od słońca tak mnie bolą mięśnie na policzkach, że zwariuję! Będę miała zakwasy od takiej dawki słońca po długim ciemnym czasie :;230
Debra
200p
200p

Post »

Piękna kratka, mam do nich słabość, tylko ją pomaluj jakimś drewnochronem. Sama w sobie będzie już dekoracyjna. Tylko koniecznie przykręć ją do słupów nośnych, wtedy bedzie stabilna, skoro masz tam wiatr. Są też takie z łukiem na górze, wtedy w środkowej części sa jeszcze wyższe. Ja mam takie dwie, 90 cm każda zamocowane na 3 słupach, co zwiększa ich stabilność.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Debra
Dałam takie przykładowe zdjęcie. Kupiłabym trochę porządniejszą :wink: Oczywiście, że zostanie pomalowana i osadzona na słupach. Nawet zastanawiałam się, czy nie podlać tych słupków betonem, ale szkoda mi ziemi... Zresztą mąż się tym zajmie :wink:
Debra
200p
200p

Post »

Nie, beton w ogrodzie to paskuda. Te kotwy do słupów maja 75 cm, żadna siła ich nie ruszy. Te mocniejsze kratki, mają taką podwójną ramę dookoła, listewki sa mocowane w środku tej ramy, są naprawdę mocne. Moje winogrona wiszą na takich. Powodzenia w dalszych realizacjach. ;:333
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit a gdzie fotka kratownicy ;:131 Kochana nie podlewaj betonem a jak Ci się znudzii co wtedy będziesz kuła . Zresztą tak jak mówi Debra beton średnio wyglada ;:185
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
bozunia
1000p
1000p

Post »

Fotka na poprzedniej stronie (przykładowa). Kratownica będzie dzisiaj kupiona i mam nadzieje raz pomalowana. Betonem nie będę podlewać, ale tak mi przeszło przez głowę z tym betonem, ponieważ mocno wieje. Chodziło mi o umocnienie kotw w ziemi lekkim betonem. Ale szybko z tego zrezygnowałam, bo jak już zauważyła Edi - może mi się znudzić. Poza tym -umówmy się - te kratownice nie są długowieczne :wink:
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27

Post »

bozunia pisze:ihasia masz rację, poczekam jeszcze... zawsze będzie czas na kupienie nowego;) A na razie i tak mały wybór w ogrodniczych. Ta róża piękna jest! Szkoda, że nie dało się jej przenieść... Dużo ma w tamtym miejscu słońca? Bo ja mam też pnącą, ale u mnie jest tylko słońce po południu i ma go za mało..
Slonce miala tylko po poludniu i kwitla pieknie ale nie kazdego lata niestety- mam wrazenie ze troche zdziczala poza tym nie mam pojecia ile miala lat bo to pozostalosc po wczesniejszych wlascicielach. Wziasc nie moge- biore tylko to co sama tam zasadzilam reszte z bolem serca zostawiam.

Przyszlam sie pochwalic... trawka u mnie zaczela wschodzic!!!! rany nie sadzilam ze kiedykolwiek będę tak sie cieszyla z trawy!
bozunia
1000p
1000p

Post »

ihasia bo jest powód do radości jak trawka rośnie, ogólnie jest miło jak wszystko rośnie! Oprócz chwastów oczywiście :;230

A ja dzisiaj kupiłam kratownicę i zaczęłam ją bejcować, ale *^%$() mnie trafia, bo tyle tych zakamarków do pomalowania! Zaszalałam na jasny kolor, mam białe mebelki, więc tak mi jakoś podpasowało do tego ciemnego kąta... Poza tym zieleń ładniej będzie na jasnym wyglądać. Zawsze można przemalować! Jutro ciąg dalszy, bo zaczęłam późnym popołudniem...

Ale muszę się pochwalić! Pojechałam skuterkiem z mężem na przejażdżkę i oczywiście zahaczyłam o zaprzyjaźniony ogrodniczy :wink: Tym razem nie mogłam się oprzeć, kupiłam ją. Ja, mój mąż i hortensja pnąca nad moją głową (bo doniczka była w plecaku) 30Km/h na skuterku :;230 Romantyczniej być nie może :wink:

Tadaam! Przymiarka, bo malowanie w toku...
Obrazek Obrazek

Nigdzie nie ma tych mniejszych... Najwyżej obciacham jak za duża urośnie :wink: Miałam do wyboru bardziej rozkrzewioną bez pąków kwiatowych albo mniej rozkrzewioną z pąkami, wybrałam tą drugą - może zakwitnie :wink:
Debra
200p
200p

Post »

Wow, wow :!: ;:oj Jestem pod wrażeniem. Pięknie będzie!
Tak, malowanie kratownic tych co maja ramę, to żmudne zajęcie, wiem coś o tym, malowałam :)
Hortensja piękna - patrząc na zdjęcie mam wrażenie, że to jest ta miniaturowa. Ma ząbkowane, małe listki. Tak czy inaczej, masz hortensję pnąca i gratuluje szybkiej realizacji planów.
;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapowiada się malowniczo (dosłownie i w przenośni :wink: )... Ten jasny kolorek będzie pięknie współgrał z zielenią. Bardzo romantycznie... ;:233
Na marginesie; Bozuniu, w którym ogrodniczym mają takie pączkujące hortensje?
bozunia
1000p
1000p

Post »

Asia, ja kupiłam za Górczynem, na Fabianowie, tam jest bardzo dobry sklep, polecam! Szczegóły wyślę Ci na PW. Bardzo ładne rośliny i obsługa "znająca się". Tylko nie dla każdego "po drodze" :wink:
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09

Post »

Piękna kratownica- świetny kolor. Z tym malowaniem to Cię świetnie rozumiem- mnie tez trafia szlak jak mam malować trejaże. A co do betonu to ja wyznaję zasadę, że beton to mój przyjaciel! Jest niezastąpiony. Nie bój się go używać.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozuniu, bardzo ładna kratownica ;:108
A gdy obrośnie pnąca hortensją będzie bajka ;:170 widok Ciebie i M na skuterku z chabaziami - bezcenny ;:136
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Wszystko fajnie... tylko jeszcze nie skończyłam malować tych "ażurów" :evil: W dodatku wybrałam najgorszy kolor do malowania... chyba będę musiała 3 warstwy położyć... A w planach mam jeszcze takie 2 ażurowe panele... Łapy mi odpadną ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”