Witajcie,
dawno mnie nie było, ale różyczki rosną i nie próżnują ;). Co prawda nie są takie piękne jak Zbyshqa (gratuluję, jakie piękne kaudeksy!), ale... czytane ostatnio, różne artykuły nt. kształtowania bonsai do form kaskadowych i z odsłoniętymi korzeniami zainspirowały mnie do eksperymentu - mam nadzieję że uda się osiągnąć ładną bryłę korzeniową i gruby kaudeks. Przesadziłam różyczki do donicy z następującymi warstwami ziemi:
1. na wierzch - warstwa ziemi (mieszanka ziemi, piasku, perlitu i nawozu długodziałającego), dla ustabilizowania rośliny i żeby w dół docierały substancje odżywcze
2. niżej warstwa keramzytu zmieszanego z perlitem - w tej warstwie umieściłam główną bryłę korzeniową i część kaudeksu
3. warstwa ziemi (mieszanka jw.)
4. na dno keramzyt - dla drenażu
Mam nadzieję, że dzięki takiemu ułożeniu bryła korzeniowa będzie się wyciągać w dół, do dolnej warstwy ziemi, a korzenie przedzierając się przez keramzyt w warstwie 2 będą grubieć i ładnieć. Zobaczymy na koniec sezonu

.
Póki co, czekam znowu na ciepło i słońce - moje róże pierwsze dnie i noce na dworze mają już w tym sezonie za sobą, ale te ostatnie dni... brrrrrr! do domu!
A w międzyczasie jeszcze relacja zdjęciowa:
Mój "las" przed i po cięciu:
Próbowałam zaszczepić gałązkę na uciętym pieńku, niestety szczepienie nie przyjęło się - trzymam kciuki, że kikut się odrodzi i jeszcze wypuści nowe pędy, bo teraz zapada się w sobie i wygląda, jakby miał uschnąć...
Tegoroczne siewki:
Sieję metodą łączoną - najpierw namaczam (od 8 do 24h), potem 1-2 doby w wilgotnej gazie (na spodeczku w folii, całość na grzejniku) - po tym czasie z reguły nasiona już pękają albo puszczają korzonek, wtedy przesadzam je do ziemi, lekko tylko przysypując po wierzchu i nakrywając całość folią dla utrzymania wilgotności.
Słabszym siewkom ściągam łupinki, póki jeszcze są wilgotne - jak wyschną to łatwo urwać łepek...
W tym sezonie spędziły już nawet kilka nocy na dworze (jak jeszcze było tak cieplutko).
I jeszcze pięknie rosnące siewki Adenium Thai - prosto od Qodmiry (dzięki!!!!). Świetna jakość, bo wykiełkowało mi 100% nasion (5 z 5)

))

Uploaded with
ImageShack.us
Pozdrowienia!!
margrit