Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: herbata lub stevia ( stewia )

Post »

Najważniejsze, że znalazłaś! Na stronie, którą podał jerry nasiona są o 2zł tańsze. Nie sprawdziłem tylko ile jest tych nasion.
MarioKros
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nasiona stawi z tego co wyczytałem tracą zdolność kiełkowania po 3 miesiącach od zbioru przy dodatkowej bardzo małej zdolności kiełkowania poniżej 50 % (jak coś pokiełbasiłem to niech mnie ktoś poprawi ). Tak że jeżeli
zbierane były jesienią to teraz są na granicy kiełkowania. Na opakowaniu firmy nasiennej oferującej nasiona stewii sugerowany wysiew nasion przewidziany jest na początku marca - może się czepiam dla mnie bzdura. Ponawiam prośbę o zakupie nasion stewii od kogoś z forum. Na oknie mam jedną roślinkę stewii pewnie posłuży jako dawca organów, ale uparłem się koniecznie na rozmnożenie tej rośliny z nasion. Zwłaszcza że jest to realne. Jeżeli nic nie wzejdzie nie będę miał do nikogo pretensji. Potrzeba mi niewielka ilość nasion chętnie podzielę się z innymi bo widzę zainteresowanie innych osób. I mała złośliwość handlowcom firm nasiennych dziękuję :-) Chociaż każdy musi jakoś żyć a i wy też jesteście potrzebni.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku było już późno gdy siałam nasionka z Vilmorin. Wykiełkowały rewelacyjnie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

MarioKros chyba się jednak czepiasz. Marzec to bardzo dobry termin na wysianie nasion tej rośliny. Skąd czerpiesz informacje, że nasiona tracą zdolność kiełkowania po 3 miesiącach? U mnie zanim je wysiałem przeleżały znacznie dłużej niż 3 miesiące i ładnie wykiełkowały.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Przemku, z tego co podali to nasion jest tam 0,1g.
MarioKros, nie wiem do kogo kierowaleś swoją "małą złośliwość" - ja handlowcem firm nasiennych nie jestem,
podałem tylko link do miejsca gdzie sam kupowałem, Ty nie musisz korzystać.
Pozdrawiam
Jerry
MarioKros
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2010, o 20:34

Post »

Marzec będzie dobrym okresem dla nasion które nie są stare. A tej rośliny nasiona się starzeją, to nie jest pomidor że może leżeć 20 lat Przemek 1136 A informację zaciągnąłem np. stąd http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&p=2485367
Poruszcie niech wypowiadają się którym wschodzi, ja już kilka razy wysiewałem . Nasiona z firm nasiennych( nie powiem jakich) i allegro, do tej pory porażka. Kupię pewnie z różnych źródeł i trafie na te które wzejdą. No a jak nie to będę reklamował do skutku.
Jerry - ja jestem złośliwy z natury :-) bez obrazy .
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

Coś czuję że bez nerwów się nie obędzie jeżeli zamówione nasiona na allee nie wzejdą!!! No cóż poczekam - dam szansę w przeciwnym razie dam negatywa..
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

MarioKros!
Tak jak Bożenka miałam w ubiegłym roku nasionka z tej firmy kupione w Leroy M.Też nie wszystkie powschodziły.Ale parę było.Niestety nasionek nie udało mi się zebrać.Pewnie trzeba dłuższy czas hodować aby je zebrać.
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41

Post »

Witam, ja chyba skusze się na nasiona z allegro na spróbowanie a jak się sprawdzą to w okolicy końca lutego początku marca zakupie większą ilość. Tym czasem zamawiam nasiona i napisze jak już zostaną wysiane w paru opcjach glebowych, słonecznych oraz wodnych.

Pozdrawiam Adam
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

tak sobie czytam i czytam i coraz bardziej włos mi się najeża, ponieważ wczoraj zakupiłam koleżance nasiona stewii (2 opakowania) firmy Legutko; i to ja ją, czyli tą moją koleżankę sama nakłaniałam do hodowli stewii, a ponieważ ona(ta moja koleżanka oczywiście) lubi eksperymentować to mówi do mnie:kup! no to ja kupiłam; i teraz czytam i boję się że nic z tego może nie wyjść, a tak kolorowo to na początku wyglądało :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Każdy kto cokolwiek sieje, musi się liczyć z niepowodzeniem. Ale nie powinien od razu zakładać porażki. Niby dlaczego mają Wam nie wzejść nasionka stewii?
Adam-Opole
50p
50p

Post »

Kto nie posieje ten się nie przekona :)
Trzeba próbować a jak nie wyjdzie to zmienić strategie a raczej warunki, glebę, sposób i częstotliwość podlewania aż się trafi w sedno i wszystko będzie ładnie rosło, kiełkowało :)
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

ja zamówiłem 1 opakowanie=100szt. może z 1/4 wyrośnie a to już będzie sukces :heja
Adam-Opole
50p
50p

Post »

Patrząc na to że koszt to jakieś 5zł a nawet tak jak mówisz, jeżeli wyrośnie 25szt- 25%. to będziesz do przodu ponieważ cena sadzonki to ok 10-12zł :)
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

Adam-Opole pisze:Kto nie posieje ten się nie przekona :)
Prawda ! Tak zrobiłem , nic nie wykiełkowało chociaż nasiona kupowałem w firmie która sprowadzała je z zagranicy gdzie podobno były zbierane w styczniu co przy 3 miesięcznym okresie żywotności miało zapewnić sukces . Zamówiłem więc sadzonki , rosły ładnie jesienią zebrałem listki . Listkami dosłodziłem wino wytrawne po miesięcznej maceracji - 3 garście liści na 5 l wina- nadal nie było słodkie za to smak się zmienił z gronowego na kocie siki . Sadzonki w doniczkach przechowuję w zimnym garażu (podobno wytrzymują -6oC) . Przez zimę może wymyślę jakieś kolejne eksperymenty ze stewią .
Wacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”