Pasja - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pasja - cz. 2

Post »

Kasiu, jak ja Ci zazdroszczę tego podejścia do projektowania nowej rabatki i do zakupów z nią związanych. Jak pisałam wcześniej , zainspirowana Twoją podwyższoną rabatką, postanowiłam zrobić podobną. Problem w tym, ze zamowilam już tyle roślin jakbym chciała obsadzić na nowo ogród :roll: . Gdzie ja to posadzę :? ?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Julka fajnie, że ci się podoba :oops: . Nie chciałam takiej całkiem symetrii, zresztą i tak by nie wyszła, ze względu na rosnące już egzemplarze. Już obwódka jedna z bukszpanu jest, więc tu też się sprawdzi z tym, że będzie niższa :)
Ewa bukszpan dostaję od taty, który namiętnie go rozsadza i z każdą wizytą w jego ogródku mi wciska. Więc już się cieszy, że zdecydowałam się wziąć :D
Iwonko czasem dobrze coś zwizualizować, nawet nieudolnie :oops: i później się tego trzymać, bo inaczej można stworzyć bałagan. Nie martw się na pewno się uporasz ze swoimi roślinkami ;:108
Ja trzymam się w ryzach póki co z zakupami, jedynie clematisy zamówiłam. No i jednoroczne. Cynie kilka torebek i jedną torebkę ślazówki.
A właśnie ;:14 nie ujęłam w projekcie szałwii omszonej , bo mi gdzieś umknęła. Też znajdzie miejsce na pewno. I piękny orlik ciemno fioletowy.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Z grubsza symetria wyszla ;:108 innymi roslinami i inna kompozycja ale to nie ma znaczenia, efekt uporzadkowania uzyskasz a nie bedzie sztywno. To bedzie taka bardziej miekka optycznie rabata.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie o to mi julcia chodzi, właśnie o to :D Żeby nie było za sztywno.
Obwódki bukszpanowe się sprawdzą, bo innym roślinkom zapewnią troszkę cienia podstawy, a to słoneczna wystawa jest.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obwodki i rzadki bukszpanowe sa bardzo cacy ale jak juz pisalam, mnie przeszkadza ich zapach i dlatego zdecydowalam sie na rzadek irg plozacych. Do tego ja potrzebuje troche bardziej rozczochrane rzadki, zeby nie wprowadzac ostrych kantow, bo u mnie przez to czysto odciete kolo i sciezki jest i tak ich sporo.
A jeszcze a propos irg plozacych kontra suchodrzew - to jednak irgi lepiej wygladaja przez cala zime, przynajmniej u mnie. Suchodrzewy maja wszystkie liscie zolto brazowe i wygladaja nie ciekawie a irgi sa do tej pory ladne. Fakt ze liscie im tez zciemnialy, ale to jest jednak zielen a nie kolor suchotnikow.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julka no właśnie czytałam u ciebie o tym, że Cię zapach drażni. Ja też jestem wyczulona na zapachy, ale akurat bukszpanu kompletnie nie czuję :lol:
Co do suchodrzewu to masz absolutną rację, mój niestety wygląda właśnie jak suchotnik :evil: Ale obwódek z niego nie robię, więc mogę mieć dwa egzemplarze. Natomiast z irgami pożegnałam się na dobre. Ale jak wiesz niektóre rośliny są dziwne u jednych nie rosną i są brzydkie , a u innych wręcz odwrotnie. Nie ma reguł. ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chcialam pociagnac irgi na druga strone tz za sciezka tez. Ladnie to wyglada jak tak zachodza pedami na kamienie w korycie ... ale mnie zbilyscie z tropu tym pozbywaniem sie :wink: To mysle sobie, ok suchodrzewy tez sie tak ploza, to tez moga byc. Ale widze, ze w zimie wygladaja tragicznie w przeciwienstwie do irg a ja widze to z okna w kuchni przez caly rok.
Zastanawiam sie jeszcze nad bialo-zielona trzmielina albo zrobie tam rzadek rozyczek okrywowych, bo one jak zrzuca liscie na jesieni, to maja tak cieniutkie pedy ze nie widac ich wcale i bedzie wygladac jakby tam nic nie bylo, tylko szyszki.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiesz to jest też kwestia tego czego się chce w swoim ogródku. Na początku irgi mi nie przeszkadzały, ale moje plany ogródkowe zaczęły się zmieniać. Zapragnęłam traw, hortensji bukietowych, jeżówek i ponieważ innego miejsca nie było a to z irgami nie było zbyt atrakcyjne to je wywaliłam. Przed wejściem na szpalerze też rosły, ale tam były wyjątkowo brzydkie i zastąpiłam je berberyskami. Mojej sąsiadce też się spodobało, wymieniła irgi i mamy symetrycznie przed wejściem :wink:
Poza tym klimat, też jest istotny no i gleba. Zauważ, że chyba mazowieckie wywala irgi :D
Trzmielina jest baardzo fajna, taka okrywowa na pewno by się sprawdziła.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Fajnie, że tata Ci wciska bukszpan :D
Trzmielinę też można ciąć, żeby nie przeszkadzała. W cieplejszym klimacie w ogóle nie gubi liści. U siebie muszę czasem przyciąć, co zmarzło.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ufff, można wreszcie coś skrobnąć :tan Ewcia, też się cieszę z bukszpanu, choć początkowo tego nie doceniałam.
Popatrz na trzmielinę mojego taty :shock:
Obrazek

Dziś zobaczyłam cudną jodłę koreańska , duuużą i o wąskim pokroju i chyba ja przygarnę , niebawem mam urodziny.... :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu :wink:
piękna ta trzmielina Taty. :shock:
Długo taka rosła ?
:wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj rosła Krysiu, wiele lat , nawet nie umiałabym powiedzieć ile :D Dwie takie rosną obok siebie - olbrzymki :)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś pięknego....ta trzmielina, niedoceniana...
Witaj :wit
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie rośnie sobie w pełnym słońcu i świetnie się ma :)
Witaj Justynko :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Kasia :wit
Najpierw skomentuję trzmielinę Twojego taty... Wydaje mi się, że już kiedyś ją pokazywałaś - robi niesamowite wrażenie... Tata podobnie ją prowadzi jak Stachu swój modrzew... Bardzo oryginalny pokrój, i bardzo chciałabym mieć takie cudo w ogrodzie...

Super, że wynalazłaś koreankę, która przypadła Ci do gustu... Ja mam też kilka w ogrodzie i ubóstwiam te drzewa, ich pokrój, kolory, szyszki... Cudna ozdoba.

A co do samego projektu, to nie mam żadnych porad - wszystko wydaje się fajnie przemyślane, tylko realizować... To dobrze, że nie będzie idealnej symetrii vs rabata po drugiej stronie pergoli... Trzymam kciuki za szybkie działania! :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”