Taki - sobie ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.2

Post »

Miłko świetne pomysły masz - powoli rodzi się w Tobie wielka artystka ;:138
Na działce robię różne elementy zdobnicze lub użyteczne ze ściętych pędów Winobluszczu bo ostro tniemy wiosną aby szkielet drewniany nie runął od ciężaru w sezonie.
Fajnie wychodzą też wianki z tych pędów jako podstawa do stroików na cmentarz.W kwiaciarniach u nas dość drogie więc robię sama.
W ub roku na działce zrobiłam metrowej wielkości ludzika i wyobraź sobie,że spodobał się nie tylko mnie bo w krótkim czasie "dostał nóg" i już go nie widziałam a był dla wnuczki ...

Tyle osób na święta to sporo pracy dla Ciebie ... tak było w moim rodzinnym domu ale teraz to już tylko wspomnienia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłeczko ;:167 dla mnie Jajo - rewelacja !!!

Gratuluje zakupów ;:138 Z derenia jadalnego będziesz zadowolona, on już pod koniec marca ślicznie kwitnie na żółto i wtedy dla mnie jest najpiękniejszy. Owoce ma niepozorne, czerwone i kwaśne, ale dereniówka smaczna z niego.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Halinko! Do zakupu derenia zachęciły mnie też kwiaty. W Słońsku u "Dudka" (tam gdzie na ptaki jeżdżę) pani Iza posadziła i już jej kwitł. Trochę nad nim powzdychałam :D

Krysiu! Jajo zostało obskubane przez ptaszyska, bo spodobał im się mech na gniazdo. Nie doceniły sztuki ;:185 A winobluszcz to dobry pomysł ;:215

Ja cały czas czekam aż będzie cieplej. Ziemia nie pachnie, jak powinna. Mimo to już posadziłam parę rzeczy i posiałam. Wsadziłam nasionka tygrysówki. Pamiętam, ze kiedyś kupiłam nasionka i pięknie mi rosły i kwitły. Może tym razem się uda. Posadziłam jednego derenia.
Posadziłam też winogrono. Nie chciałam go mieć , ale kumpel mi kupił i posadziłam (V68021 - tak się nazywa). Posiałam ostróżki. Te od Krysi i te co kupiłam. Zobaczymy...

Fotki na dziś:

Sasanki, coś mizerne tego roku :-(

Obrazek

Nieposadzony rododendron (nadal):-( jeszcze obok leżą w worku nieposadzona jeżyna i ostatni dereń.

Obrazek

Szafirki, jeszcze od mojego taty z ogrodu:

Obrazek

Prymulki, nie za bardzo je lubię, ale mam i cieszą wiosną:

Obrazek

Tawuła Van Houtte'a - z gałązki wyhodowana! Uwielbiam ją!

Obrazek

Tulipanki zaczynają kwitnąć. Zawsze wiosną na nie czekam!

Obrazek

Machonia niebawem zakwitnie! Dopiero na zdjęciu widzę, że muszę wokół niej uporządkować:

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jak można nie lubić prymulek ? :shock:
Ja uwielbiam te najzwyklejsze, bezłodygowe, koniecznie w dużych skupiskach.
Tulipany tukiestańskie chyba jako jedyne w moim ogrodzie rosną i kwitną bez uszczerbku po tej dziwnej zimie.
Tawuły Van Houtte'a nie mam. Jeszcze. ;:224
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko ptaki czuja się jak u siebie a mech zużyty na dobry cel.
Tawułę tej odmiany też mam ale jeszcze ;:19
Bardzo fajna odmiana i daje sobie wszędzie radę - wystarczy raz na 2 lata zrobić po kwitnieniu cięcie odmładzające.
Jednak podchodze do niego bardzo ostrożnie i bez pośpiechu jak to ja czasami aby z rozpędu nie skrócić młodych pędów rozwijających się od podstawy krzewu.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milko przecież prymulki są cudne ;:oj .
Oj chyba Ci muszę jakieś podesłać :lol: .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola! Nie lubię, bo tak mi jakoś ich jaskrawe kwiaty na wiosnę nie pasują. Lubię jak ktoś mi w doniczce na przedwiośniu podaruje i stoją w domu. To taki elememt rozweselający :;230
A ja lubię pierwiosnek lekarski, który cudnie mi się rozsiewa po ogrodzie. Już gdzieś tu pisałam, że to realizacja górskiej łąki obsypanej nimi, którą widziałam wiele lat temu i oniemiałam z zachwytu.

Tawuła jest "kradziona" z naturalnego ogrodu, gdzie nie była ani nawożona, ani przycinana, ani nic. Pamietam, jak pobierałam materiał na rozsadę ( :;230 ) strasznie sie podrapałam, bo rosła z czymś drapiącym (jeżyna), albo sama tak mnie potraktowała.

Agnieszko! Jak się naoglądam w cudzych ogrodach, to wystarczy! :D

Zbliża się weekend, ale znów nic nie zrobię, bo ma padać :evil: Ani na ptaki nad jezioro nie pójdę. Ale wróciły już moje pleszki i kręcą się hałaśliwie po ogrodzie. Już się łapię, że poznaję jego mieszkańców po głosie. Mam kosy, dzwońce, pleszkę, mazurki (w budce), modraszki (w budce), sikorki bogatki i czarnogłówki (przelotem), kapturkę, rudzika, sójki i szpaczki.
Teraz, kiedy dłubię w ogrodzie, dreptają po trawie i szukają czegoś na gniazda. Niebawem będą maszerować z insektami w dzióbkach.
Namawiam serdecznie na obserwację ptaszków i pamiętajmy o uszykowaniu dla nich poidełka na wiosenne i letnie miesiące.
Miłka
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Prymulki jak prymulki są bardzo kolorowe,ale ja wolę stokrotki .Miłka ładne te Twoje szafirki.Muszę zasadzić je w moim ogródku. Tawuła Twojego chowu.Podziwiam. U mnie jeszcze tulipanki nie kwitną , ale sa pąki.Coś jakies małe w tym roku.Za zimno chyba.Nie widać też konwalii w tym roku a zawsze już pokazywały sie listki.Na moim osiedlu było ich zawsze dużo a teraz pusto.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Miłko, znalazłam pod leszczyną 'błękitne' jajeczko, myślałam, że to element zabawki dziecięcej, ale ten kosmiczny kolor i doskonały kształt spowodowały, że spojrzałam uważniej. Niestety, gniazdka nie zauważyłam. Pisałam już, że żółtobrzuchy na stałe u mnie zamieszkały?
Śliczne kwiatki pokazujesz, a najładniejsze szafirki i sasanki :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko! Nie mam pojęcia, czyje to może być jajeczko. Moszę jeszcze trochę się nauczyć. Ja w zeszłym roku tez znalazłam niebieskie, ale zanim znalazłam czyje to - zjadły je sroki.

Grażynko! Wszystko powychodzi w swoim czasie. Zrobiło się ciepło - wszystko nadgoni.

Parę fotek na dziś:

Dziś posadziłam pierwsze dalie. Zawsze mam dylematy co gdzie posadzić. Wsadziłam dzisiaj 18 sztuk, a te w szkrzynkach, to te co zostały.

Obrazek

Hylomecon zaczyna.

Obrazek

Paprocie wyglądają teraz kosmicznie.

Obrazek

Wychodzą hosty, nie mogę się doczekać.

Obrazek
Miłka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Hylomecon u mnie na podobnym etapie, ale żadna hosta jeszcze nie rozwija liści. Dopiero wszystkie są na etapie kłów i to jeszcze nie wszystkie wylazły z ziemi. Dobrze, że nie masz strat różanych - ja mam pogrom, szczególnie wśród róż sadzonych jesienią. Jeszcze nigdy takich strat pozimowych jak w bieżącym roku nie miałam. Ile masz dalii do posadzenia ;:oj Podziwiam sadzenie wszystkich kłączy daliowych. Przecież to ogrom pracy - będę podziwiała u Ciebie jak będą kwitły. Ja już jestem za wygodna.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Miłka jak można nie lubić pierwiosnków? Nawet u mnie w ogrodzie je mam.
Pierwsza jaskółka wiosny nie czyni - właśnie dziś pierwsza przyleciała do nas. Zobaczyłam ją rano jak krążyła nad nami by się przywitać, u mojej cioci mają gniazda.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Ja też widziałam rano pierwszą jaskółkę. Tak jakoś miło mi się od razu zrobiło.

A prymulki! No cóż! Nie wszyscy np uprawiają dalie :;230 :;230
Nie można mieć wszystkiego :-)
Te prymulki, które mnie lubią - rozsiewają się same po całym ogródku!

Krysiu! Róż szkoda! Jak pierun! Chybabym się zaryczała! Wystarczy, że poszły mi brunery!

A'propos! Jak dobrze, że piękną kępę brunery od Majki podzieliłam i dałam połowę siostrze!!! U niej przetrwała i będę miała, jak podzielimy jesienią! :tan Opatrzność nade mną czuwa!

Wszystkich, co nie mają siły i cierpliwości do uprawiania dalii, zapraszam do mnie, chętnie pokazuję na zdjęciach i w realu! ;:173
Ale na razie nie wszystkie w gruncie, resztę wkopię za tydzień.

Fotki na dziś (parę kwiatków):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Miłka, pierwiosnki lekarskie i podobne bladożółte są bardzo naturalne w ogrodach i świetnie komponują się z pozostałym kwiatami. Chętnie zabrałabym wszystkie kwiatki, które pokazałaś, do siebie, to moja ulubiona tonacja. Czyli już sadzić dalie?
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Miłka, moje brunnery też kiepskie ale jakieś pojedyncze małe listki zaczynają wychodzić, może coś się uratuje. :roll:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”