Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Patrycjo-cieszę się że podglądane masdevallie wzbudzają w Tobie chęć ich posiadania.
Polecam te grupę storczyków są niewielkich rozmiarów, kwiaty mają cudowne i mało przy nich krzątaniny . Ja też podglądałem u naszej koleżanki forumowej Joane zanim zacząłem swoją przygodę z tymi roślinami . I to właśnie Joasi zawdzięczam miłość do tych storczyków.
Może jedynie z chłodnolubnymi które teraz przy tak wysokich temperaturach wymagały większej troski i musiałem je znosić do piwnicy gdzie temperatura wynosi 16*C.

Justynko - jaka szkoda ;:174 to przecież tak fantastyczne rośliny.( A co masz ciekawego na zbyciu?)

Henryku a nie lepiej posiedzieć przy ;:136 przed TV i pooglądać "kopaninę" :;230
Nie mniej Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Alicjo - witam serdecznie w moich " progach storczykowych " , bardzo dziękuję w imieniu masdevalli.

...jeszcze troszkę poprzynudzam masdevalliami;

masdevalia aquarius -porównanie świeżo rozwiniętego kwiatu ze starszym ( jakby dwie różne masdevallie)

Obrazek

starszy kwiat aquariusa

Obrazek

moje masdevallie na wybiegu po deszczu zażywają wilgoci z parującej trawy

Obrazek

pąk masdevalli Ted Khoe

Obrazek[/url

tutaj kwiat w całej okazałości

] [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f99467a43028ad49.html]Obrazek

Pięknie mieniące się na fioletowo włoski pokrywające kwiat masdevalli Ted Khoe

Obrazek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Marku, póki co nie chcę się ich pozbywać, ale te niby proste w obsłudze rośliny jakoś nie chcą się ze mną dogadać. Teraz już i tak jest lepiej, więc może też i jakiś pęd się pojawi.
W każdym bądź razie nie umiałam sobie poradzić z podlewaniem ich kiedy były w doniczkach glinianych. Nowe przyrosty mi umierały. Od jakiegoś czasu mam je w plastikowych pojemniczkach, z dziurkami. I teraz jakoś je ogarniam. Widać, że się wzmocniły. Chwilowo nawet są na balkonie. Może coś to da i się kwiaty pojawią.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko,mam podobny problem.Obsługa Masdevalli to aktualnie moje największe wyzwanie.

Marku,no i znowu piękności.
A co do storczyków, ;:136 i kopaniny to dzisiaj komputer będzie stał koło Tv.Tylko pytanie:

kto będzie grał w w takich Obrazek kolorach. :D Doping z mojej strony gwarantowany. :D
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Ja swoje 3 Masd. też wystawiłam na dwór, stoją w altanie, nie świeci na nie słońce. To dobrze chyba ? Nie mam kompletnie doświadczenia z Masd., są dopiero u mnie kilka miesięcy a konkretnie jedna od kwietnia, dwie pozostałe od dwóch tygodni.
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Same piękności a pleonie cudne i ten kolor
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Marku tak mi wstyd :oops: tyle tu pięknych fotek ;:oj dla mnie pokazałeś a ja tak późno tu przychodzę. ;:223
No, ale siedzę tu już z 10 min. i ciągle przewijam od początku i napatrzeć się nie mogę. ;:oj
moje tylko w liście przyrastają a o o kwitnieniu to ani myślą. :(
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witajcie moi drodzy :wit
.... ach to lato to piękna pora roku ale niesie ze sobą całkowity brak czasu można by rzec że na wszystko.

- Henryku już po euro pozostały tylko stadiony nie ma komu kibicować , a u mnie masdevallia ted khoe jest jakby na dopingu jest jej coraz więcej i więcej .
Bardzo dziękuję za pochwały i cieszę się że się Tobie podoba ten kolorek.

-Alicjo, masdevallie to bardzo wdzięczne storczyki, choć i kapryśne . Moje na wybiegu są już od końca maja z niewielkimi przerwami w te upały. Staram się im nie dawkować zbyt wysokich temperatur więc stoją tylko nocami a w dzień gdy tylko temperatury są wyższe od 24*C to wędrują do piwnicy na okno i tak sobie czekają znów do wieczora . Jedynie "zimnoluby" są cały czas w piwnicy. Na pewno nie lubią słońća i to bardzo dobrze że masz je w altanie . Powoleńku i Ty zdobędziesz doświadczenie . Życzę jak najszybszego rozkwitu pozostałych i wzrostu liczebności tych jak że ciekawych storczyków "dzieci porannej mgły"- jak mówią o nich w Peru.

- misiaczek437- bardzo mi miło powitać w moich storczykowych progach. Bardzo dziękuje za tak miłe słowa i zapraszam ponownie.

- Arletko dziękuję za odwiedziny i tak wiele miłych słów wypowiedzianych o moich podopiecznych, a co ja mam teraz powiedzieć mnie również :oops: że tak długo nie odpisywałem.
Cieszę się że się Tobie podobają choć ja ostatnimi czasy widzę że i u Ciebie nie brakuje nowości z tej grupy storczyków a nawet ich troszkę zbywa.
Z moich spostrzeżeń wynika że małe rozsady które zakupiłem lub uzyskałem z wymiany potrzebują dość sporego kawałka czasu aby się zregenerować, przyrość w tzw. sałatę liściową aby potem pięknie wystrzelić swymi łabędzimi szyjami do góry.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.....może jeszcze na to słoneczne popołudnie coś niecoś do oglądania na kolorowo;
-biala z fioletową warżką bardzo elegancka hybryda phalaenopsis
Obrazek

Obrazek
-mój wodniczek czyli masdevallia aquarius
Obrazek

Obrazek

Obrazek
- piękna i uwodzicielska masdevallia ted khoe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maleńkie a zarazem o jak bardzo ciekawym kształcie kwiatuszki restrepii
Obrazek

Obrazek
-zwariowany ale jakże piękny doritis który obdarza mnie już trzecim pędem kwiatowym w tym roku
Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marku widze ze masdevallie Cię kochają, doritis też szaleje już trzeci pęd w tym roku :shock:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

;:oj ;:oj oj joj ależ cudne fotki. ;:oj
Jakbyś kiedyś chciał podzielić swoją "wodną" masdevallię to daj znać, może będę miała coś na wymianę. :roll: ;:224
Wiesz nie wszystkie moje masdevallie to maluchy. Jedna już nawet kwitła u mnie w zeszłym roku a teraz co? Figa z makiem. ;:145
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dawno tu nie zaglądałam a tu tyle piękności... ale jak byłam na urlopie to się takich cudeniek naoglądałam...jak znajdę nazwy to podrzucę cosik ciekawego;) :wit
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

I znów piękna Masdevallie :) Ale kwiat restrepii również jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.... no troszkę się opuściłem :oops: ale właśnie skończył się urlop , storczyki nieźle zniosły moje rodzinne wojaże i rozstanie z nimi więc mogę się podzielić informacjami i fotkami co w tej "ferajnie piszczy"...
Na początku zaległe odpowiedzi może już zdeaktualizowane ale zawsze,
-Kasiu to raczej ja je pokochałem a nie odwrotnie , a wiązało się to z wieloma kaprysami masdevalli zanim się porządnie zaprzyjaźniliśmy.Doritis pozotał już tylko przy trzecim pędzie kwiatowym ale zawsze to coś... .

-Arletko dzięki za pochwały . Jeśli będę dzielił to na pewno dam Tobie znać.

- Patrycjo dziękuję za odwiedziny.

- Justynko, tak restrepia jest bardzo intrygującym storczykiem ze względu na kształt kwiatu. Choć wielkością nie zachwyca, a szkoda bo przy tym kształcie to by dopiero było... .

Dzisiaj może fotki mojej jedynej Vandy która jest u mnie drugi rok i właśnie mnie znów obdarzyła swymi pięknymi ,olbrzymimi i bardzo ciemnymi kwiatami . W tym roku mam o jeden kwiat więcej jak w zeszłym.

Zyczę miłego spędzenia choć paru sekund przed kwiatem Vandy Roberts de Light black

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.....na dzisiejszą późną porę bardzo dziwacznie kwitnący phalaenopsis Philadelphia ma ogromny pęd kwiatowy ale kwiaty są tylko na dolnych odgałęzieniach.
Jest to już drugie kwitnięcie tego storczyka u mnie w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałem dodać że ten goły czubek pędu nie jest winą przekwitnięcia rośliny , widać oczka kolejnych rozgałęzień .
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Marku, zacznę może nieco grubiańsko - Vandy to nie moja bajka. Jednak patrząc na taki okaz jak Twój - z ogromnym kwiatostanem, w przepięknym kolorze, nie sposób nie popaść w zachwyt. Jest piękna. Prawdziwa królowa storczyków. Jednak kiedy zobaczyłam Twoją Philadelphię, to stwierdziłam, że to już zdecydowanie moja bajka ;:oj . Uwielbiam je... :roll: . Piękne kwitnienia, gratuluję ;:138 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”