I to jest super przepis, nie trzeba maszyny do chleba żeby to ciasto zrobić, jest mięciutkie i świetnie się lepi, ja tak robię choć maszynę mam.Beatrice pisze:No ja też się zawzięłam i dzisiaj lepiłam, pierogi i uszka się mrożą. Nie wiem czy ktoś podawał już ten przepis na ciasto pierogowe, jak dla mnie rewelacja, szybko się zarabia i jest elastyczne a nie gumowate, podaję w razie co przepis
1 kg maki tortowej( dałam Diamant)
1/2 szkl. oleju
woda bardzo mocno ciepła, ilość na oko aż ciasto się zacznie kleić
sól
do podsypywania przy rozwałkowywaniu ciasta mąka krupczatka
PS pierwszy raz w moim dłuuuuuuuuugim życiu jestem zadowolona, pierożki są mięciutkie i nie ma w nich "powietrza" miedzy nadzieniem a ciastem, bardzo polecam
Potrawy Wigilijne
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie zrobiłam i popijam napój
jakdla mnie -pychota
jutro zrobię ten Empuzki....z sokiem z róży...
nie odstawiłam...piję od razuALTERNATYWNY KOMPOT WIGILIJNY
Składniki:
? 6 pełnych szklanek wody,
? 6-8 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli ktoś lubi bardziej słodki ? można zwiększyć ilość),
? 6 goździków,
? ? łyżeczki cynamonu mielonego
? skórka otarta z 1 dużej cytryny? tylko żółta, cieniutka część bez tej białej, która jest
z goryczką (bardzo dokładnie umytej ? najpierw zimną wodą z mydłem, a następnie gorącą),
? skórka otarta z 1 dużej pomarańczy ? tylko pomarańczowa, cieniutka część (bardzo dokładnie umytej ? podobnie, jak cytryna),
? 2 ziarnka kardamonu,
? 1 gwiazda anyżku, (kardamon i anyżek można dodać, jeżeli lubi się ich smak)
Wszystkie wyżej wymienione składniki zagotować. Ostudzić.
Dodać jeszcze takie składniki:
? sok wyciśnięty z 1 cytryny (bez pestek),
? sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (bez pestek),
? 6 dużych jabłek pokroić w drobną kostkę lub na ?ósemki? i te następnie pokroić
w cieniutkie plasterki w poprzek tej cząstki
(oczywiście dokładnie umytych ? podobnie, jak cytrusy;
najlepiej wybrać po 2 jabłka z trzech różnych odmian i nie obierać ich ze skórki).
Odstawić na 1 godzinę.

jutro zrobię ten Empuzki....z sokiem z róży...

-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
A czy mogłabym prosić jakiś sprawdzony przepis na keks (cwibak)? Kilka razy próbowałam piec, ale nigdy nie był taki jak powinien... Albo bakalie opadają na spód ciasta i przypalają się, albo w środku robi się zakalec, albo w ogóle jakiś taki gumowaty wychodzi... Inne ciasta bez problemu mi się udają, a to mnie chyba nie lubi
Wszelkie sugestie i rady mile widziane, pozdrawiam, Edyta

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
KEKS WIECZNY
* 30 dag mąki
* 30 dag masła
* 30 dag cukru
* 6 jaj
* 2 łyżki spirytusu
* 1 łyżka śmietany
* 1 cukier wanilinowy
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* dużo bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, suszone morele itp....są fajne mieszanki do keksów)
-Ubić pianę z białek.
-Masło utrzeć dodając po trochę mąki wymieszanej z proszkiem, cukru i po jednym żółtku. Po wyczerpaniu wszystkich składników wlać spirytus, śmietanę, dodać obtoczone w mące bakalie, następnie pianę, cały czas delikatnie mieszając . Wlać w dużą blaszkę keksową i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.
* 30 dag mąki
* 30 dag masła
* 30 dag cukru
* 6 jaj
* 2 łyżki spirytusu
* 1 łyżka śmietany
* 1 cukier wanilinowy
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* dużo bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, suszone morele itp....są fajne mieszanki do keksów)
-Ubić pianę z białek.
-Masło utrzeć dodając po trochę mąki wymieszanej z proszkiem, cukru i po jednym żółtku. Po wyczerpaniu wszystkich składników wlać spirytus, śmietanę, dodać obtoczone w mące bakalie, następnie pianę, cały czas delikatnie mieszając . Wlać w dużą blaszkę keksową i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
Dziękuję
bardzo za przepis, spróbuję zrobić jeszcze przed świętami, jak mi wyjdzie to zagości w święta 

Aby bakalie nie opadały na dno, ważne jest to co AGNESS napisała
dodać obtoczone w mące bakalie,
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
AGNESS !
W przepisie na keks piszesz " 1 łyżka proszku do pieczenia ".
Czy dobrze rozumiem ? 1 łyżka od zupy, płaska ?
To dosyć ciężkie ciasto, ale wydaje mi się że ciut za dużo ?
W przepisie na keks piszesz " 1 łyżka proszku do pieczenia ".
Czy dobrze rozumiem ? 1 łyżka od zupy, płaska ?
To dosyć ciężkie ciasto, ale wydaje mi się że ciut za dużo ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Krzysiu zgadza się , w tym przepisie jest płaska łyżka do zupy. Wielokrotnie robiłam jest ok 

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłe ROMCIE dzięki za rady wszystko pododaje i coś mi pewnie wyjdzie z piecem chlebowym problem ale może mój piekarnik da rade.Jednego roku jak kupiłam kuchenke gazową włożyłam indyka zapaliłam gaz no jak trzymałam guziczek to gaz się palił jak puściłam to gasł.Podzwoniłam po punktach no ale kto przyjdzie dzień przed wigilią naprawić na gwarancji? To pytam się co mam zrobić bo syn siedzi i trzyma guziczek a miły pan odpowiedział mi -no to niech trzyma
No i ten mój biedny syn siedział przeszło 4h i trzymał ale indyk upiekł się i już to zostanie jako opowieść świąteczna o indyku.....

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Ale pyszności tu podajecie 
Ja jutro biorę się za rolmopsy i może zrobię sałatkę co podała Jagusia...

Ja jutro biorę się za rolmopsy i może zrobię sałatkę co podała Jagusia...
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Sałatka śledziowa z jabłkiem
Składniki objętościowo po pokrojeniu w kosteczkę:
4 części śledzia
2 części cebulki
1 część jabłka
Filety śledziowe pokrojone w kostkę, cebulka i jabłko pokrojone w drobniutką kosteczkę i łyżka, dwie śmietany. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Proste ale pyszne. Czasem wybieramy przepisy skomplikowane, wieloskładnikowe a zapominamy o tych najprostszych...
Składniki objętościowo po pokrojeniu w kosteczkę:
4 części śledzia
2 części cebulki
1 część jabłka
Filety śledziowe pokrojone w kostkę, cebulka i jabłko pokrojone w drobniutką kosteczkę i łyżka, dwie śmietany. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Proste ale pyszne. Czasem wybieramy przepisy skomplikowane, wieloskładnikowe a zapominamy o tych najprostszych...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
A macie może jakiś sprawdzony przepis na gęś? Ja zwykle piekę nadzianą jabłkami, ziemniakami i cebulką z czosnkiem- ziół nie żałuję.
Ale problem mam z tym, że trafiłam na wyjątkowo wielki okaz, prawie 4 kg- dotychczas piekłam mniejsze takie do 2kg i do dwóch godzin były gotowe. A co z tym kolosem? Godzina pieczenia na kilogram? Można to pieczenie rozłożyć na dwa dni? Jednego podpiec, drugiego ostatecznie dopiec do miękkości?
No, i od niedawna stoi u mnie gliniana gęsiarka, tzw. rzymski garnek- nie mam doświadczenia z nim, a chciałabym wykorzystać przy rzeczonej gęsi. Co nieco czytałam w Internecie, ale wiecie- nie ma to jak rady doświadczonych forumowiczów
Ale problem mam z tym, że trafiłam na wyjątkowo wielki okaz, prawie 4 kg- dotychczas piekłam mniejsze takie do 2kg i do dwóch godzin były gotowe. A co z tym kolosem? Godzina pieczenia na kilogram? Można to pieczenie rozłożyć na dwa dni? Jednego podpiec, drugiego ostatecznie dopiec do miękkości?
No, i od niedawna stoi u mnie gliniana gęsiarka, tzw. rzymski garnek- nie mam doświadczenia z nim, a chciałabym wykorzystać przy rzeczonej gęsi. Co nieco czytałam w Internecie, ale wiecie- nie ma to jak rady doświadczonych forumowiczów

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Przerobiony przepis na makaron. Pychota warta polecenia 

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Pliss pomóżcie udręczonej, jak przyrządzić szczupaka w piekarniku ?
Nie mam żadnej wprawy i pomysłu na to ustrojstwo.
A trzy sztuki do zaserwowania mam.
Pomocy !
Ja zawsze z patelni !
Nie mam żadnej wprawy i pomysłu na to ustrojstwo.

A trzy sztuki do zaserwowania mam.

Pomocy !

Ja zawsze z patelni !