Mam pecha do słonecznego dnia na zdjęcia.
Przewaga u mnie białych. Pierwszy i drugi moje roczniaki

Zdjęcie mojego prezentu zaraz po kupieniu

Wierny łaciatek ale już sędziwy. To w zasadzie 2w1 bo ma basal keiki
Kolejny staruszek.

Teraz moje dwa pierwsze storczyki biały i limonek. Mam je chyba od 2012. Biały już chyba kończy swoj żywot szykuje basal keiki. Limonek już wypuścił keiki i są oddzielone i zaraz zakwitną. Limonek junior idzie do cioci
Teraz coś młodszego żeby nie znudzić was dziadkami. Biały gigant. Jednak nie zakwitł takimi ogromniakami jak po kupieniu i na wiosnę
Tutaj nie pamiętam koloru. Dwa mam takie co nie pamiętam jeden na pewno ciemno fioletowy

Mam też Golden Beauty jednak kapryśny. Jakaś powykrzywiana odkąd pamiętam ta roślina i kwitnie zawsze tylko 3 kwiatkami. Już chciałam wydać ale takie szkaradne liście ma powyginane i wgl obala się w doniczce że jednak została,.
Tutaj mam keiki Ravello prawdopodobnie. Od koleżanki. Dostałam odcięte bez korzeni. Jeden kikucik miał. Liście szybko się pomarszczyly i wstawiłam je do wody tak żeby miały tylko troszkę zamoczony korzonek. Stal tak chyba z pół roku, wypuścił drugi korzonek i listek , liście sie usztywniły i miesiąc temu wsadzilam do tego oto pojemniczka z keramzytem który zawsze jest od dołu w wodzie. To mój eksperymentalny storczyk i sposób chowu. Bardzo wolno sie rozwija, nie wiem czy kiedyś się czegoś doczekam z tego.
I na koniec moja długo wyczekiwana niespodzianka znaleziona przy śmietniku bez doniczki w wakacje. Stan korzeni był dobry. Wypuszcza już wtedy 2 basal keiki. Jedynie liście takie brzydkie przebarwione. Powiedziałam sobie a co mi tam, biorę. Po 2 miesiącach wypuścił ten oto pędzik. Liście od spodu ma jasne, pędzik też jaskrawo zielony i małe pączki też zielonkawe. Jak myślicie jaki będzie? Pewnie biały ale nie wiem. Zauważyłam że innokolorowe mają raczej ciemne liście i pędy. No nie wiem, podzielcie się doświadczeniem.
Co mogę powiedzieć... większość to staruszki. Już mniej obficie kwitną i budują basal keiki ale jakoś żal się ich pozbywać. Jednak mam ochotę i apetyt na jakieś nowosci. Podlewam raz na tydzien/dwa z domieszka 1ml Florovitu do kazdej doniczki (producent zaleca 5ml na 1l).