Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

ja pomogę:)))
ja robię buraczki-dostałam 2 worki eko:)

podpytywałam znajomej jak robi dynie i czy jej ciemnieje -mówi,że nie,czekam na przepis-nie daja mi spokoju te piekne,pomarańczowe kuleczki:))
goździki gotuje w wodzie/zalewie,ale usuwa je pod koniec
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asma, ja już zrobiłam buraczki. Z dodatkiem ostrej papryczki.

W tym roku zrobiłam przecier z dyni. Ponieważ niczego nie dodawałam, pasteryzowałam dwa razy. Ciekawe czy zmieni kolor w trakcie przechowywania.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tez sie przymierzałam do pasteryzowania dyni-taka zupka zimą...mniam:)
nie mogę się ze wszystkim wyrobić
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Asiu, ja jestem niemal pewna, że dynia mi straciła kolor przez niewłaściwe przechowywanie. Powinnam słoiczki schować chociaż do kartonu. Wystawione były na działanie mocnego światła. awet zalewa octowa nie pomogła :wink:

Oj, tyle buraczków i do tego eko ;:224 Na razie przerabiałam te owoce i warzywa które wyrosły na działce. Dynia jszcze rośnie ...
Nie myślałam aby zachować ją na zimę zprzeznaczeniem na zupę. A w jaki posób ją przygotować Asiu ?

Bożenko, a jaki jest Twój przepis na przecier z dyni ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, dzięki za radę ;:196 Będę uważała z ilością skórki. W ogóle muszę zrobić 2 wersje - ze skórką i bez, bo mój sześcioletni Synek jak zobaczy skórkę pomarańczową, to nie zje w ogóle... A ja z kolei uwielbiam ten aromat :D
Co do musu z dyni, to ja robię tak, że piekę w piekarniku dynię pokrojoną w dość duże kawałki, ze skórką, potem wyjmuję miąższ, przekładam do garnka lekko odsączając płyn, który dynia puściła w czasie pieczenia, miksuję, dodaję odrobinę soli i cukru i troszkę soku z cytryny, zagotowuję całość, gorące przekładam do słoiczków i od razu pasteryzuję. Nie zauważyłam, żeby mus zmieniał kolor, słoiczki trzymam w zasłoniętej szafce bez dostępu światła.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nigdy wcześniej nie robiłam,ale mysle ,że skoro do zupki ja rozgotowujemy to zmiksowana,pasteryzowana będzie takim samym wyjściowym produktem
podobnie jak jabłka na szarlotkę....tarkowane wkładam do słoika i pasteryzuję-są jak sparzone

podobnie zrobie kabaczka-przynajmniej taki mam zamiar bo sił i czasu brak,a tu tasiemiec urodzinowy nadchodzi-ja,syn,M,syn,syn i na dobitkę (kaloryczną)Święta:)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

AAleksandra pisze:Bożenko, a jaki jest Twój przepis na przecier z dyni ?
Robiłam po raz pierwszy, bo jakoś wcześniej nie smakowała mi dynia.
Dynię umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i uparowałam w garnku. Gdy była miękka przecisnęłam przez praskę do ziemniaków i przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam 2 razy.

Przetwory łatwo ciemniejące owijałam czarną bibułą.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Olu, teraz już wiem, dlaczego nie przyszłaś do OB. Masz swoje dynie ;:138 . Moje Double znowu kwitnie i dokładnie
przyjrzałam się. Twoja nią nie jest. Ale i tak piękna.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Bożenko,Asiu, dziękuję za porady odnośnie dyni. Jakoś nie mogę się za nie zabrać, choć jeszcze sporo pozostało do przerobu.
Adrianno, niestety powód był bardziej prozaiczny, prawie odpadł mi tłumik w samochodzie i nie chciałam robić sensacji w mieście. A małżowi nie zabrałam jego pojazdu, bo tam nie ma gdzie zaparkować a pojazd M jest jak wóz pancerny (duży, ciemne i małe szyby), trudny do manewrów. Pozwoliłam sobie na lenistwo niedzielne. Zresztą czytałam , że tam były straszne tłumy a ja tego nie lubię. Wolę jednak kameralne spotkania :D
Moją różyczkę kupiłam jako "hit sezonu" dwa lata temu. Tej jesieni również jest sprzedawana pod tą nazwą, czyli mam różę hiciora na lata . Zatem nie bardzo już się przejmuję jej nazwą. Tym bardziej, że sprzedawca -producent jej nie zna :wink:

Wracając do kulinarnego tematu ... coś tam, coś tam pichciłam. W takim razie zdaję relację. Może komuś się przyda lu zainspiruje do własnych dań :

W tygodniu zdecydowanie nie mam czasu i nieraz trzeba na bardzo szybko zrobić coś do zjedzenia. Oto jeden z takich szybkich pomysłów, czyli :
RACUSZKI Z JABŁKIEMSkładniki: Mąkę, mleko lub wodę, jajko, łyżka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, dwa jabłka starte na tarce o grubych oczkach (ja tarłam razem ze skórką) , łyżka ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki wymieszać do konsystencji gestej śmietany i piec na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ja dodatkowo posypałam jedną stronę mielonym cynamonem. Podawałam z własnej roboty dżemem z brzoskwiń. Obrazek

Ponieważ robiłam konfiturę z aronii z dodatkiem imbiru, pigwy i jabłek i ... nie miałam na nią pomysłu ... postanowiłam upiec rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Wyszło tak :
Obrazek

Następna propozycja to :

PIZZA

Nazwy nie ma, bo tworzona pod wpływem impulsu.
Składniki i sposób wykonania na ciasto na blaszkę średnicy 31cm: Drożdże 15g rozprowadzić w ciepłej wodzie (37*C). Wsypać mąkę 250g do miski, dodać rozpuszczone drożdże, olej (2 łyżki) i sól (szczypta). Dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 2 godż, by wyrosło.
Foremkę nasmarować lekko tłuszczem. Spłaszczyć ciasto dłonią tak, aby przykryło całą powierzchnię formy. Nastepnie ponakłówać widelcem. Posmarować koncentratem pomidorowym . Ja dodaję jescze trochę ostrej pasty chili. Ma być HOT. A potem to już co kto lubi. U mnie na tą właśnie pizzę trafiło : pomidory, papryka, cebula, pieczarki,świeży ananas, oliwki, ser feta oraz starty ser zółty na koniec. Posypałam także świeżym tymiankiem. Piekłam na funkcji CRISP w mikrofalówce przez 13 min.
Obrazek Obrazek

Za chilę ciąg dalszy moich kuchennych zmagań, ale muszę dokończyć dzisiejszą obiadokolację, czyli Łosoś grillowany ze szpinakiem. Idę do garów :roll:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, już jestem z powrotem.
Od jakiegoś czasu byłam kuszona roladą biszkoptową. Przepis wzięłam ze strony http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/ ... NOWYM.html . Trochę pokombinowałam po swojemu.Biszkopt upiekłam dwukolorowy. Do części kremu dodałam zmiksowane własne brzoskwinie z zalewy. Zdaje się, że to był błąd, bo nie chciało mi się tak ładnie zsiaść jak sama bita śmietana. Bardziej nasączyła biszkopt niż była widoczna. Biszkopt został jeszcze skropiony moją nalweką aroniową. Efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. W smaku była..tak, tak była, bo już jej nie ma. Zjedzona przez trzech łakomczuchów. Tak więc, była bardzo oryginalna. Lekko kwaskowa od śmietany, z kakaowym posmakiem i nutą brzoskwiniowo aroniową. Zdecydowanie mogę polecić ten przepis.
Obrazek Obrazek

A dzisiaj grillowałam na patelni łososia posypanego suszonym koperkiem i pokropionego sokiem z cytryny. Do tego szpinak ze świerzych liści. Oczywiście ze śmietaną, czosnkiem i gałką muszkatałową :D

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, jakie smakowitości ;:92
Ta rolada z kakaowym dodatkiem wygląda niesamowicie ;:oj A rogaliki... Chyba popełnię dziś drożdżowe, bo Synek się już w kiedyś dopominał...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_oleander_, Twoja łączona kolorowa rolada tak mi się spodobała, że zrobiłam wykorzystując Twój pomysł roladę w paski :D Wycisnęłam rękawem cukierniczym na przemian paski jasnego i kakaowego ciasta i upiekłam pasiasty biszkopcik, nadziałam bita śmietaną i polałam polewą czekoladową :D Po pokrojeniu wyglądało jak metrowiec ;:oj Dzięki za super pomysł! ;:196
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, cieszę się ogromnie :D A fotki swojemu nie cyknęłaś przypadkiem ? U mnie roladki cieszyły się dużym wzięciem. Drugą zrobiłam całkiem kakaową, a do środka jeszcze do bitej śmietany dałam jeszcze galaretkę pomarańczową pokrojoną w paseczki. Oczywiście wcześniej stężała w lodówce :D
Zdaje się , że teraz kolej na trzecią w zeberkę :D
A jeżeli chodzi o bitą śmietanę, to lepsza jest dla mnie w smaku taka 30% z kubeczka niż taka 36 z kartonu. Z kubka jest bardziej kwaskowa a kartonowa za mdła. Do kartonowej już nie trzeba dodawać żelatyny, bo ma w sobie "dodatki". Natomiast do kubeczkowej 3 łyżki żelatyny.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, zdążyłam cyknąć, bo największego łasucha (Męża) akurat w domu nie było :D
Też wolę śmietanę 30%, jakoś bardziej nam smakuje. Żelatynę dodaję tylko jeśli daję jakieś dodatki do śmietany, np. mus owocowy, a jeśli ubijam samą śmietanę z cukrem, to bez żelatyny, nie jest super sztywna, ale daje radę :D
No i też wrzuciłam w środek paseczki galaretki :D

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już mi ślinka leci :D Smakowicie wygląda. Polewa samodzielnie wykonana ? I te mandarynki czy pomarańcze z bitą śmietanką na wierzchu mniam. Z galaretką miałyśmy taki sam pomysł :D Mam gości w piątek, to zaszpanuję Twoją wersją ;:224 Na razie nie jestem taka mocna w bitych śmietanach i dlatego jeszcze dodam żelatynę coby przed gośćmi się nie skompromitować . A tak do zjedzenia dla domowników, to moge zaryzykować aż nabiorę wprawy. Końcówka roku pod znakiem rolad biszkoptowych. Na święta też chyba będzie z dodatkiem maku i orzechów :wink:

W lidlu są fajne foremki. Dzisiaj kupiłam taką na 6 babeczek. Muszę coś wymyśleć. Nie musi być na słodko. Sama forma babki już ładnie wygląda. Może ją nadzieję farszem w cieście francuskim :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”