Witam. A dzisiaj kontynuując temat kaktusów północnoamerykańskich rodzaj coryphantha. Kilka zdjęć przedstawicieli rodzaju.
1. C. dalaetiana.
2. C. palmeri.
3. C. radians.
4. C. voghteriana.
Pozdrawiam.
Witam. Leszku C. dalaetiana rośnie w doniczce o przekroju kwadratowym 5x5 cm i wysokości 5 cm, radians i palmeri w doniczkach o przekroju kwadratowym 6x6 cm i wysokości 6 cm, voghteriana o przekroju kwadratowym 7x7 cm i wysokości 8 cm. Niestety jeszcze u mnie nie kwitły. Mariuszu dzięki za odwiedziny.
Pozdrawiam.
Dzięki Marku. Moim jeszcze odrobinę brakuje. A ta Leszka to osiąga prawdopodobnie już maksymalne rozmiary. Chociaż jak czytałem są gatunki osiągające średnicę ponad 10 cm, a nawet do 20 cm. Swoją drogą, gdyby Leszek ją pokazał można by spróbować określić gatunek, a co za tym idzie i prawdobodobną wielkość.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich.
Dzisiaj chciałem pokazać kilka przedstawicieli rodzaju mammillaria.
1. M. candida.
2. M. plumosa.
3. M. rhodantha ssp. fera-rubra.
4. M. perezdelarosae.
Pozdrawiam.
Swoją drogą, gdyby Leszek ją pokazał można by spróbować określić gatunek, a co za tym idzie i prawdobodobną wielkość.
no to jest ten kaktusik
poz.Leszek
Leszku Twoja coryphantha prawdopodobnie jeszcze trochę podrośnie. Ten gatunek może osiągać do 15 cm średnicy. Po osiągnięciu odpowiedniego wieku powinna łatwo kwitnąć. Zimą na krótko znosi nawet przymrozki do -5 st.
Pozdrawiam.
Kasiu, Mariuszu dziękuję za odwiedziny. Widzę, że m. perezdelarosae zdecydowanie na pierwszym miejscu wśród pokazanych mammillarii. Bardzo się cieszę.
Pozdrawiam.