Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Moniko, białą pokazaną powyżej mógłbym się z Tobą podzielić. Ta zimuje bardzo dobrze więc przetestowana 8-)

Grażynko, cały czas jest coś do roboty w ogródku więc póki nie ma zimy - działam non stop. Przygotowuję nową rabatę dla cieniolubnych, przekopuję najdalszą rabatę północną, jeszcze trochę przesadzam przed wejściem ekipy od kanalizacji (to już na dniach) i takie tam rutynowe czynności (grabienie liści, pielenie, porządkowanie rabat). Ja mogę grzebać na okrągło :lol:
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku posadziłam pierwsze zimujące chryzantemy i też kupiłam skandynawską. Bardzo jestem ciekawa jak przezimują. Robię też eksperymenty - wsadziłam dwie, o których nie wiem, czy zimują. Choć jeżeli ta zima będzie taka jak zapowiadają - krótka i łagodna, to nie będzie wiadomo, czy przezimowały bo zimujące, czy po prostu udało im się tym razem :wink: .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku czytam, że wciąż bardzo intensywnie działasz w ogrodzie :D wielki podziw, bo ja już późną jesienią dostaję lenia i jak od wczesnej wiosny mogłabym ,,dniować i nocować ,, w ogrodzie, to teraz już tracę zapał, jest mi zimno i jakoś tak......niefajnie :oops: :lol: Robię tylko to co trzeba, ale większość prac zostawiam już na wiosnę :roll: :lol:
Wciąż pięknie kwitną ci chryzantemki, moje też jeszcze w pełnej krasie, już teraz obok żurawek tylko one kolororują ogród. Zachwycona jestem tymi wysokimi odmianami, one tworzą piękne, wielkie, z daleka widoczne kępy, nie sposób ich nie zauważyć :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja podobnie jak Agnieszka ,ledwo mogę się zmusić żeby zrobić to co najpotrzebniejsze , za to już w marcu mogę grzebać nawet jak jest błoto, nie lubię ogrodu o tej porze roku .

Gdybym miała tylko iglaki, berberysy i trawniki ,no może jeszcze ogniki to ogród by mi się podobał .

Genia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie dzisiaj dopadło podlewanie świeżo posadzonych róż i żurawek, bo sucho u mnie strasznie.
Ale dalsze przerabianie ogrodu też zostawiam do wiosny.
Zbyt zimno już i ręce mi marzną a potem bolą, więc unikam już cięższych prac w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit U Ciebie jest cieplej,bo chryzantemki kwitną. U mnie tylko pierwiosnki rozwijają kwiatki. Nowo posadzone róże dostaja listeczki. Dziwne to trochę. Nie wiadomo czy się cieszyć czy nie. Na oczku utrzymuje się lód. Ryby zeszły głębiej. Ja też już nie lubię grzebać w ziemi, bo marznę. :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja też eksperymentuję z chryzantemami. Posadziłem już dwie na próbę. A dzięki czemu przezimują - mniejsza z tym. Grunt, by przezimowały :)

Agnieszko, wczoraj i dziś jest ponad 10 stopni na plusie więc aż człowieka ciągnie, by trochę pogrzebać w ziemi :D Moje mieszkanie zimne jest więc ja się rozgrzewam taką pracą w ogrodzie.
Jeszcze coś tam kwitnie prócz chryzantem, co poniżej pokażę 8-)

Geniu, ogniki, berberysy czy iglaki pięknie wyglądają o tej porze ale na nich uroki jesieni się nie kończą. Jestem przekonany Geniu, że u Ciebie jest sporo ciekawych obiektów do pokazania. Szkoda, że tego nie robisz :( Przy tak bogatym w nasadzenia ogrodzie jak Twój nie może być inaczej 8-)

Grażynko, ja dziś trochę popieliłem. Będzie mniej chwastów wiosną. Choć tak jak większość z nas nie lubię zimna, zdążyłem już przywyknąć, mieszkając z zimnym domu :lol: .

Tosiu, chyba faktycznie u mnie trochę cieplej, bo woda jeszcze nie zamarza, chryzantemy podmarznięte ale kwitną i ogólnie jest dosyć ciepło jak na ten okres.
Oprócz chryzantem jeszcze trochę kwiatów jest:

ajania chyba na takim etapie rozwoju kwiatów przywita zimę :)
Obrazek

astry jeszcze dają radę, zwłaszcza białe nowobelgijskie
Obrazek

Obrazek

ten to chyba jakiś botaniczny, bo mało ma kwiatków i jest najpóźniejszy
Obrazek

ostatni kwiatek astra nowoangielskiego
Obrazek

nawłoć wyrosła na kupie piachu
Obrazek

topinambur też wyrósł sam sobie (ja go nie sadziłem ;:170 )
Obrazek

truskawce też niewiele potrzeba do szczęścia 8-)
Obrazek
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U mnie ajania nigdy nie zakwitła i czytałam, że ona właśnie tak ma - dochodzi tylko do pąków. Ale w google pokazują zdjęcia kwiatów, więc nie wiem, co jest prawdą.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku faktycznie jeszcze kwiatuszki dają radę. U mnie po astrach już dawno ślad zaginął.....już nawet badylki wycięte :roll: u ciebie jeszcze ślicznie kwitną.....no i nawłoć :shock: Truskawka śliczniutka, taki wyróżniający sie tej porze kolorek, ja dziś u siebie odkryłam, ze dzwoneczek kwitnie kilkoma kwiatkami 8-) :lol:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Też mam tego najpóźniejszego astra :-) Pierwszy raz od 3 lat mi zakwitł :-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku nic nie poradzę ,ogród o tej porze roku wcale mi się nie podoba ,oprócz iglaków, nie cierpię też zdjęć z tymi paskudnymi zżółkniętymi liśćmi, , ale one pokazywane były już nie raz .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, myślę, że ajania w optymalnych dla siebie warunkach jest w stanie zakwitnąć. Można ją traktować jako późną chryzantemę. Na Forum jeszcze nie spotkałem kwitnącej (zresztą u niewielu osób ją widziałem). Ale listki ma piękne i nie szkodzi, że nie zakwitnie 8-)

Agnieszko, teraz każdy kwiatek na wagę złota więc cieszę się nawet z dzikiej nawłoci i astra :) A truskawka nie do zdarcia i w zasadzie bez większych wymagań. Może chciałabyś na skalniak :?: 8-)

Siberio, rósł ten aster dziko, jak tu zamieszkałem i raczej przez niedopatrzenie nie wyrwałem. Teraz się cieszę :lol:

Geniu, "de gustibus....". Sama zresztą wiesz ;:136
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

To ja upoluję w przyszłym sezonie ajanię - może u mnie zdąży zakwitnąć? Listki ma rzeczywiście ładne i z tego co czytałam , jest spokrewniona z chryzantemami. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP pisze: Agnieszko, teraz każdy kwiatek na wagę złota więc cieszę się nawet z dzikiej nawłoci i astra :) A truskawka nie do zdarcia i w zasadzie bez większych wymagań. Może chciałabyś na skalniak :?: 8-)
Jacku bardzo dziękuję za propozycję, ale mój skalniak już zapełniany na maxa.......marzy mi się jeszcze cieszynianka i urdzik....i dla nich miejsce muszę znaleźć jakimś cudem :roll: :lol:
Astry to naprawdę świetne kwiaty, mam nadzieję, ze moje młodziaczki troszkę się rozrosną w przyszłym roku :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, u Ciebie cieplej więc masz większe szanse na zobaczenie kwiatów ajanii. Tak, to bliska krewna chryzantem. Nawet listki tak samo pachną.

Agnieszko, cieszyniankę chcesz na skalniak? Chyba że masz tam trochę cienia. Moja, odkąd przesadziłem ją na słońce przypala się i nie wygląda już tak ładnie jak wcześniej, gdy rosła w cieniu.
Dziś odkryłem kolejną zaletę astrów. U niektórych, zwłaszcza drobnokwiatowych są bardzo ozdobne puszyste nasienniki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”