Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

Post »

Merghen pisze:Teraz ja dołączyłam do grona czytelników i czytelniczek tego wątku i już na poczatku mam pytanie - w moim fuji finepix S8000 mam możliwość ustawiania balansu bieli 'auto'. Czy ustawienie go na tekturę o biało-szarej barwie i zapianie pozwoli na realniejsze pokazanie barw fioletowych? Ja zauważyłam podobną możliwość gdy użyłam tła o odcieniu niebiesko-morskim.
Aparat balansuje się na kolor biały, czarny lub szary (a dokładniej: szary 18%). Najbezpieczniej jest balansować na biel. Żadne inne kolory, niebiesko-buro-sino-pomarańczowo-oliwkowe nie dadzą poprawnego odczytu! I nie eksperymentuj - bo to jest pewnik.
Merghen pisze:Inną sprawą są jeszcze inne funkcje mojego aparatu (na manualu) - całkowicie mi nie znane a brak dobrego nauczyciela poskutkował słabym ich nieużywaniem a są to (przepisuję z tego co mam w aparacie):
Ostrzenie -śledący, punktowy, MF
Jest to tryb pracy autofocusa. Tryb śledzący stosuje się podczas fotografowania obiektów w ruchu. Ponieważ odległość takiego obiektu zmienia się w stosunku do aparatu, aparat cały czas kontroluje tę odległość i zmienia ogniskową. Jeśli w dowolnym momencie wciśniesz spust migawki - teoretycznie - zdjęcie powinno być ostre.
Tryb punktowy - aparat ustawia ostrość na obiekt i nie szuka dalej, tak, jak w trybie śledzącym. Z reguły autofocus mierzy w środku kadru, choć w wielu aparatach można włączyć tryb wielopunktowy, który uśrednia wynik pomiaru z kilku punktów obrazu.
MF - to Manual Focus - ostrość w nim ustawia się ręcznie.
Merghen pisze:Wyostrzenie - duże, standardowe, małe
Nie mam pojęcia, co poeta (czytaj: tłumacz) miał na mysli
Merghen pisze:Lampa błyskowa - -2/3,-1/3,+-0,+1/3,+2/3 (+ powinen być nad -)
Powyższe wartości określają moc lampy błyskowej. Możesz zmniejszyć jej moc o 2/3 i 1/3 oraz powiększyć o 1/3 i 2/3 wartości przysłony. O Przysłonach pisałem kilka postów wyżej.
Merghen pisze:Bracketing - +-1/3 EV, +-2/3 EV, +-1 (+ powinen być nad -)
Bracketing - to seria zdjęć (z reguły 3, rzadziej 5), naświetlanych z różną przysłoną. Załóżmy, że zdjęcie wymaga zastosowania przysłony 8. Przy włączeniu bracketingu 1/3, aparat zrobi serię trzech zdjęć: z przysłoną otwartą o 1/3 wartości - nominalną - przymkniętą o 1/3 wartości.
Co daje taka zabawa? Daje trzy zdjęcia, z których jedno będzie naświetlone nominalnie, drugie lekko prześwietlone, trzecie lekko niedoświetlone. Później musisz sobie wybrać to najlepsze...
Bracketing (choć z reguły o wyższych wartościach) także stosuje się w technice HDR (High Dynamic Range). W przypadku zdjęć o dużej rozpiętości świateł (np. w ciemnym kościele, do którego wpada światło przez witraże), pierwsze zdjęcie naświetla się na światła (witraże), drugie na tony średnie, trzecie na cienie (np podłoga pod ławkami). Następnie te trzy zdjęcia łączy się w jedno, na którym zarówno światła jak i cienie są poprawnie naświetlone.
Merghen pisze:Fotometria - multi, punktowy (najczęsciej używam ale dlaczego nie wiem), średnioważony.
To sposób mierzenia światła przez element pomiarowy. Multi - to zapewne mierzenie światła wpadającego na całą matrycę (zapewne - bo normalnie nosi on inna nazwę; równie dobrze może być to pomiar wielopunktowy. Naprawdę nie wiem, co w tym przypadku poeta miał na myśli). Punktowy - wiadomo: aparat mierzy mały punkt w środku pola. Średnioważony - mierzy cale pole, ale priorytetem dla niego jest pole w środku kadru. Nie punkt - ale pole, którego wielkość jest różna w różnych aparatach. Jeśli Ci można coś zasugerować, to raczej zmień system pomiaru na średnioważony.
Merghen pisze:Inną sprawą jest to,że proponowany przez Ciebie program do obróbki zdjęć jest chyba dla windows'a a ja mam mac'a i to jeszcze tiger'a choć planuję w niedalekiej przyszłości wznieść się na wyższy poziom systemu operacyjnego. Na mac'u mam (oprócz picassy) program iPhoto i jeśli pozwolisz to kiedyś przepiszę funkcje w nim dostępne i też poproszę o łopatologiczne wyjaśnienia.
Każdy program do obróbki zdjęć jest dobry (choć niektóre są 'dobre inaczej'). Wszystkie mają te same funkcje.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skąd zatem wziąć ten kolor szary w 18%?
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No... to jest własnie ten problem.
Wiele firm produkuje tzw. szare karty. Musisz ich poszukać na ebay, allegro itp.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

;:132 ;:132 ..wg. instrukcji - czy aparat ma wyostrzyć czy zmiękczyć kontury..lub zachować standardowe..
Naprawdę, nie mam pojęcia, co to za funkcja. Nigdy się z nią nie spotkałem. Zdjęcie ma być najostrzejsze, jakie da się zrobić danym obiektywem. 'Miękkość' obrazu uzyskuje się innymi metodami...
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To z tą funkcją spróbuję potworzyć coś w najbiższym czasie i może na zdjęciach będzie to widoczne.
vito157 pisze:No... to jest własnie ten problem.
Wiele firm produkuje tzw. szare karty. Musisz ich poszukać na ebay, allegrooo itp.
To mnie ucieszyłeś :?
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przykro mi...
Nikt nie mówił, że fotografia jest tanim hobby...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Vito nie musisz przepraszać ;:108 każdy, kto zajął się fotografią doskonale o tym wie :uszy
handzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2010, o 09:31

Post »

Ale nie pytajcie mnie o przepis na takie zdjęcie - grafikę, bo i tak nie puszczę pary z ust: muszę sobie trochę sekretów zostawić...[/quot

wygląda jak Haft krzyżykowy???
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

handzia pisze:wygląda jak Haft krzyżykowy???
Raczej jak akwarela na specjalnym papierze...
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja czekam na wykład o RAW'ie ;:224 :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No wiem, ze mam zalegly 'wyklad'... Postaram sie w tygodniu znalezc troche czasu i napisac. Obiecuje!
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomalutku, ja tylko próbuję udawać pilną uczennicę :wink:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

vito157 pisze:Papciu, specjalnie dla Ciebie, żebyś nie musiał drukować i wertować wątku, wszystkie posty zostały zebrane w jednym miejscu: http://www.ogrodnaparapecie.blogspot.com

Blog jest publiczny, więc każdy może z niego korzystać... ;:224
Czytam wątek od początku, bo tego mi było potrzeba, tych wszystkich informacji z czego się składa dobre zdjęcie wyłożonych w łopatologiczny sposób. A właściwie nie czytam - kopiuję sobie informacje, żeby przeczytać na papierze, nie na monitorze. W międzyczasie dostałem rozgrzeszenie tego mojego bryka (str. 8) :wink:
No ale teraz to się wkurzyłem (Str. 11) :evil:
Nie trzeba było od razu napisać, że to wszystko zostało już zebrane wcześniej? :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bishop pisze:
vito157 pisze:Nie trzeba było od razu napisać, że to wszystko zostało już zebrane wcześniej? :wink:
Obiecuje, ze jak bedzie tego jeszcze troche wiecej, to zrobie z tego pdf i bedzie do sciagniecia w calosci, w jednym flaku.
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16

Post »

A ja już Tobie Vito chciałem pokazać żółtą kartkę! :D :D :D za ociąganie się z pisaniem!
Z tym pdf_em to dobry pomysł.
Czekam na Dziadka Mroza (nie lubię przerośniętych krasnali) i jakbyś miał chwilkę na podpowiedzenie jaki model aparatu dla jednak typowego amatora byś polecał? ze średniej półki? do którego można by dokręcić obiektywy Zenitha?
Zielonym do góry!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”