evo, Migotka napisała, że to grudnik starej odmiany i pewnie ma rację, choć kształt segmentów nie jest dla mnie jednoznaczny, bo takie obłe faktycznie bardziej do wielkanocnika pasują. Ktoś wstawiał identyczną roślinkę, jak twoja i tez się głowiłyśmy, czy to grudnik, czy wielkanocnik. Za grudnikiem przemawia wg mnie to, że segmenty są cienkie i wiotkie, ale kształt segmentów wg mnie wypisz wymaluj wielkanocnik i bądź tu mądry. Migotko, tego się musimy trzymać, że nasze grudniki zakwitną dopiero w grudniu.
Być może te, co kwitną teraz to są bardzo podobne do grudników kaktusy dziękczynienia, czyli schlumbergera truncata
Dawno już mnie nie było Koniecznie muszę pochwalić storczykowy kącik i małe chryzantemy, wyglądają uroczo- takie malutkie, a już kwitną. A i bluszcz wygląda bardzo ciekawie!
Filigranowa27 Migotka grudnik NN poszedł do gospodarczego na okno.
Tam jest chłodno, więc zobaczymy jak się spisze socurek szkoda ich do śmietnika może w przyszłym roku zakwitną, z tą lodówką
to ciekawy pomysł, tylko się nie pomyl i zieleniny do zupy nie dodaj rapunzel chyba masz racje że trzeba je podzielić na grudniki, schlumbergery i wielkanocniki. Domimika AdaK mika181 Chlorozę (żółty kolor liści zazwyczaj jasno żółty przy braku żelaza i żywo żółty przy braku magnezu) powoduje podlewanie zbyt twardą wodą, uprawą w zbyt mało kwaśnym podłożu lub przenawożenie w wyniku czego zaburzone jest przyswajanie magnezu i/lub żelaza przez korzenie. Najlepiej spryskać liście nawozem cheltowym zawierającym żelazo i przesadzić do nowego podłoża.Można kupić nawozy przeciw chlorozie.
Później, jak już dojdzie do siebie może warto byłoby podlewać z dodatkiem nawozu do azalii albo chociaż do rododendronów.
Powodzenia w uprawie.
evaja mojego uparciucha grudnika wczoraj przyniosłam ze strychu, Zobaczymy czy się przełamie i zapączkuje, a jak nie to powtórka z rozrywki - teraz jest tam jeszcze zimniej...Udało Ci się upolować to zółte dendrobium?
Ależ ja lubię dendrobia
Hahaa, postaram się ich nie zjeść, ale za mojego TŻ nie ręczę Jego koszmar już się ziścił- gdzie się nie obejrzy tam kwiatki, teraz również w lodówce...
Taka prawda... słowo daję, że jak pierwszy raz tam zajrzał i zobaczył dwa grudniki to spojrzał na mnie tak, że normalnie prawie usłyszałam telepatycznie, że mam świra...
Hahaha w zasadzie mogłam mu tak powiedzieć ;) Na szczęście jeden z grudników podarujemy jego mamie, więc może spojrzy na nie łaskawszym okiem Wczoraj się okazało, że jego mamie grudniczki się strasznie podobają, więc już zacieram ręcę, że pozbędę się kolejnego Ostatecznie zostawię sobie jednego, a i tego nie jestem pewna
Migotka mój grudnik wróci z wygnania dopiero jak zobaczę że zawiązał pączki
Do N..i pójdę dopiero w czwartek, może już coś nowego będzie. agarow78 dzięki w imieniu moich storczyków socurek ale się uchichrałam przed kompem, aż moi patrzyli na mnie czy nie zwariowałam.
Nie mogłam się powstrzymać jak sobie wyobraziłam minę mojego męża, gdyby znalazł kwiatki w lodówce rapunzel
Fiolecik kwitnie coraz ładniej
Widziałam takiego samego w Bi...ce po 8,49,- wydaje mi się że trochę drogo.
Ciekawe jaki kolor będzie miało już się nie mogę doczekać aż rozwinie pąki
Czego to się nie robi dla pięknych grudników Fiołeczek przecudnej urody Ta falbaneczka urocza... Czy ja wiem, czy drogo? Ja ostatnio za kundelka zwykłego dałam ponad 6 zł... Za takiego z falbanką dałabym chętnie i więcej...