U Asi -kolorowy zawrót głowy
- wena
- 100p
- Od: 20 kwie 2008, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Asi -kolorowy zawrót głowy
Asiu, daj znać czy dotarła do Ciebie wiadomość na PW o Gefylt. Mam jakiś problem z forumową pocztą.
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Bogusia
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Bogusiu
pw działa,wiadomość dotarła:)bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi
pw działa,wiadomość dotarła:)bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi

- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Ogród fajnie się tworzy. Sporo ciekawych roślin. Pokaż częściej ogród w większej przestrzeni, będzie lepiej roślinki widać. Życzę sukcesów.
Na temat magnolii i krzewu Mojżesza napisałam w moim wątku.
A do wysokich róż - moim zdaniem - opryskiwacz bez długiej dyszy nie zda egzaminu, chyba, ze wejdziesz na...drabinę ?????
Pamiętaj też przy oprysku, żeby stanąć "z wiatrem", a "nie pod wiatr". Krótko mówiąc, żeby na Ciebie nie leciało
w sprawie magnolii poczytaj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=35466
Na temat magnolii i krzewu Mojżesza napisałam w moim wątku.
A do wysokich róż - moim zdaniem - opryskiwacz bez długiej dyszy nie zda egzaminu, chyba, ze wejdziesz na...drabinę ?????
Pamiętaj też przy oprysku, żeby stanąć "z wiatrem", a "nie pod wiatr". Krótko mówiąc, żeby na Ciebie nie leciało

w sprawie magnolii poczytaj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=35466
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- asma
robię przemeblowanie ,zakątek z magnolią zostawiam ,ale reszta się zmieni.Część pod świerkiem czekała na rododendronki ,a te nareszcie mam
Kupiłam też różę Iceberg Climbing i dzisiaj o zmroku M zakończył robić linki stalowe jako podpory i mogłam ją posadzić.Mam nadzieję,że się pięknie przyjmie i spodoba jej się miejsce:)
Roślinki pięknie się zielenią,nabierają kolorków,pączki magnolii pękają
Z opryskami nie mam dobrych doświadczeń , chyba spróbuję zadowolić roślinki opryskami z pokrzywy i czosnku,to mi nie zaszkodzi
u magnolii ...trochę ciężko od kamieni...

chyba trochę jej ulżę...
poniżej czeka mnie rewolucja, czekam na natchnienie ,ale nie przychodzi,a rh już zaczynają rozwijać pąki

tu walczę z podagrycznikiem ,a roślinki czekają

"kupka"kompostu pod rh czeka na wizję co do ich lokum pod świerkiem
wiem,wiem ,trochę działam od tyłu,ale chaos jakoś mnie nie chce opuścić-za dużo mam jednoczesnie spraw na głowie,problemów i czekanie na ich rozwiązanie zajmie mi pewnie
gdyby ogródek miał czekać na doskonały plan strategiczny to zabrakło by mi pewnie życia na jego realizację
a tak mam gdzie się wyładować,odprężyć,uciec myślami,pomarzyć...
wklejam zdjęcia,może ktoś coś widzi
to nasza granica z sąsiadami-za płotem:w rogu jaśmin ,a w bok na prawo różne mniej lub bardziej zielone...

to strona południowa,zachodnia
marzy mi się gdzieś kalina kwitnąca zimą(drzewko),ale nie wiem czy mój tyci ogródek nie jest przy mały ...
myślałam też o "pokręconej"wierzbie...nawet cięta,też lubi urosnąć
a może jakaś pięknie i długo kwitnąca wisienka lub inne niewielkie ,pięknie i długo kwitnące drzewko...??pasujące do tego co już mam za płotem u sąsiadów ,uwzględniając miejsce,roślinki czekające na posadzenie...berberys(paski różowo-białe)-ten chyba na to pustawe miejsce ,na tło jasnej ściany sąsiadów...jest hortusia nn kupiona jako badylek jesienią,iryski(niekoniecznie)ciemno niebieskie,maki,ostróżki,jeżówki(nie chcą jeszcze wykiełkować),dalie pomarańczowe,róż-białe,lawenda,rudbekie,gairlandie,omieg,bratki,stokrotki,aksamitki,może malwy...penstemon Huscer Red(o ile jeszcze z niewysianych dotąd nasion coś wyrośnie-wysieję jesienią)....sa jeszcze kępki goździków,byc może spod świerka przywędruje pomarańczowy pięciornik,tulipany i trzmielina na pniu przebarwiająca się na czerwono ...aaa no i jest migdałek biały krzak
no i jeden wielki mętlik w głowie
imponują mi forumki co to najpierw mają plan strategiczny i zgodnie z wszelkimi sensownymi zasadami go realizują,dla mnie to nieosiągalne,jak na razie
zawilce się nie słuchają
wyjdą jeszcze?dać je na słoneczko?

siewki lawendy

gairlandia

aksamitki

maki,ostróżki,aksamitka

szczawiki szybciutko wystrzeliły z kłączyposadzę w doniczkach,żeby łatwiej było wykopać na zimę

co to jest?wywalać czy to coś fajnego?

podpora dla Iceberg Climbingpomysł M :)czeka na ochy i achy

pięknie mu wyszła
tu już w kaloszkach z lawendy i sąsiadką-siną/niebieską trawką

Ewo-teraz trochę zdjęć z perspektywy-czekam na pomysły,sugestiechętnie posłucham waszych podpowiedzi
strona północna ,przejście-chyba będzie kostka do rynny,beczka na deszczówkę pod rynną i odpływ do ...deszczownicy....?ew wersja prostsza-odpływ wzdluż płotu ...?(za płotem alejka)

nie wiem tylko czy deszczownica ma sens -to jednak niewielki kawałek ogródka-jakieś 4 x 4m...

po drugiej str barierki...czeka na swój czas...

chwilowo odpuszczam sobie ten kawałek (najpóźniej do jesieni)więc tymczasem posadziłam pozbierane z różnych części "maluchy"

Teraz zabieram się za teren pod świerkiem-wszystko muszę wykopać,wywalić kamienie ,podjąć decyzję co do rh-gdzie? który?-są 4 -spore,2białe,różowy,fioletowy
tuje usuwam,zostaje świerk,pieris,małe iglaki,rozchodniki,wrzosy,wrzośćce,sasanki,berberys"kulka",
nie wiem co z pięciornikiem pomarańczowym?
Miejsce pod świerkiem porządnie przekopię,narzucę podłoże pod rh...
Przy białej kratce rośnie clematis,ale miejsce było zastępcze i widać,że nie bardzo mu pasuje-nie kwitł ostatnie 2 lata...trzmielina na pniu i tulipany stąd znikają na druga stronę...

oglądam ogródki forumków w poszukiwaniu natchnienie,pomocy...
jak tak patrzę i patrzę to zaczynam się martwić jak moje serce to wytrzyma.. wszystko przede mną ,a ja.... mam co raz większy mętlik w głowie ;wiosna, ciśnienie pcha mnie do ogródka,ale rozsądek jeszcze szepcze
"spokojnie",nie popełniaj tego błędu co w zeszłym roku-nie sadź dla samego zaspokojenia potrzeby sadzenia tylko skup się na planie...no i mam problem z tym wielkim ciśnieniem... wiosna aż krzyczy SADŹ!!,JUŻ pora,roślinki krzyczą z półek sklepowych"WYBIERZ MNIE,WYBIERZ MNIE!! ",A JA ....serce coraz bardziej rozkołatane ledwo zipie... ciężki do zniesienia stan ...jak długo będę słyszeć głos rozsądku?....
niech mi ktoś pomoże...niech mnie ktoś uratuje przed szaleństwem...

Kupiłam też różę Iceberg Climbing i dzisiaj o zmroku M zakończył robić linki stalowe jako podpory i mogłam ją posadzić.Mam nadzieję,że się pięknie przyjmie i spodoba jej się miejsce:)
Roślinki pięknie się zielenią,nabierają kolorków,pączki magnolii pękają

Z opryskami nie mam dobrych doświadczeń , chyba spróbuję zadowolić roślinki opryskami z pokrzywy i czosnku,to mi nie zaszkodzi

u magnolii ...trochę ciężko od kamieni...

chyba trochę jej ulżę...
poniżej czeka mnie rewolucja, czekam na natchnienie ,ale nie przychodzi,a rh już zaczynają rozwijać pąki

tu walczę z podagrycznikiem ,a roślinki czekają

"kupka"kompostu pod rh czeka na wizję co do ich lokum pod świerkiem

wiem,wiem ,trochę działam od tyłu,ale chaos jakoś mnie nie chce opuścić-za dużo mam jednoczesnie spraw na głowie,problemów i czekanie na ich rozwiązanie zajmie mi pewnie

wklejam zdjęcia,może ktoś coś widzi

to strona południowa,zachodnia
marzy mi się gdzieś kalina kwitnąca zimą(drzewko),ale nie wiem czy mój tyci ogródek nie jest przy mały ...
myślałam też o "pokręconej"wierzbie...nawet cięta,też lubi urosnąć

a może jakaś pięknie i długo kwitnąca wisienka lub inne niewielkie ,pięknie i długo kwitnące drzewko...??pasujące do tego co już mam za płotem u sąsiadów ,uwzględniając miejsce,roślinki czekające na posadzenie...berberys(paski różowo-białe)-ten chyba na to pustawe miejsce ,na tło jasnej ściany sąsiadów...jest hortusia nn kupiona jako badylek jesienią,iryski(niekoniecznie)ciemno niebieskie,maki,ostróżki,jeżówki(nie chcą jeszcze wykiełkować),dalie pomarańczowe,róż-białe,lawenda,rudbekie,gairlandie,omieg,bratki,stokrotki,aksamitki,może malwy...penstemon Huscer Red(o ile jeszcze z niewysianych dotąd nasion coś wyrośnie-wysieję jesienią)....sa jeszcze kępki goździków,byc może spod świerka przywędruje pomarańczowy pięciornik,tulipany i trzmielina na pniu przebarwiająca się na czerwono ...aaa no i jest migdałek biały krzak

zawilce się nie słuchają

siewki lawendy

gairlandia

aksamitki

maki,ostróżki,aksamitka

szczawiki szybciutko wystrzeliły z kłączyposadzę w doniczkach,żeby łatwiej było wykopać na zimę

co to jest?wywalać czy to coś fajnego?

podpora dla Iceberg Climbingpomysł M :)czeka na ochy i achy

pięknie mu wyszła

tu już w kaloszkach z lawendy i sąsiadką-siną/niebieską trawką

Ewo-teraz trochę zdjęć z perspektywy-czekam na pomysły,sugestiechętnie posłucham waszych podpowiedzi
strona północna ,przejście-chyba będzie kostka do rynny,beczka na deszczówkę pod rynną i odpływ do ...deszczownicy....?ew wersja prostsza-odpływ wzdluż płotu ...?(za płotem alejka)

nie wiem tylko czy deszczownica ma sens -to jednak niewielki kawałek ogródka-jakieś 4 x 4m...

po drugiej str barierki...czeka na swój czas...

chwilowo odpuszczam sobie ten kawałek (najpóźniej do jesieni)więc tymczasem posadziłam pozbierane z różnych części "maluchy"

Teraz zabieram się za teren pod świerkiem-wszystko muszę wykopać,wywalić kamienie ,podjąć decyzję co do rh-gdzie? który?-są 4 -spore,2białe,różowy,fioletowy
tuje usuwam,zostaje świerk,pieris,małe iglaki,rozchodniki,wrzosy,wrzośćce,sasanki,berberys"kulka",
nie wiem co z pięciornikiem pomarańczowym?
Miejsce pod świerkiem porządnie przekopię,narzucę podłoże pod rh...
Przy białej kratce rośnie clematis,ale miejsce było zastępcze i widać,że nie bardzo mu pasuje-nie kwitł ostatnie 2 lata...trzmielina na pniu i tulipany stąd znikają na druga stronę...

oglądam ogródki forumków w poszukiwaniu natchnienie,pomocy...
jak tak patrzę i patrzę to zaczynam się martwić jak moje serce to wytrzyma.. wszystko przede mną ,a ja.... mam co raz większy mętlik w głowie ;wiosna, ciśnienie pcha mnie do ogródka,ale rozsądek jeszcze szepcze

niech mi ktoś pomoże...niech mnie ktoś uratuje przed szaleństwem...

- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Asiu witaj
zapisuję wątek , by go wrócić zwiedzić. Teraz zmykam do ogrodu.
Pozdrawiam Jola

Pozdrawiam Jola
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Asiu
Moja starsza córka, też ma Asia
Widze, że praca wre....a co do RH to jak masz miejsce, to daj je może lepiej do półcienia.Ja sadząc swoje nic o nich nie wiedziałam i sadziłam tam gdzie ja chciałam
Róż to Nova Zembla a pozostałe to nie wiem, jak pójde na ogród to spisze nazwe to ci podam
Pozdrawiam .

Moja starsza córka, też ma Asia

Widze, że praca wre....a co do RH to jak masz miejsce, to daj je może lepiej do półcienia.Ja sadząc swoje nic o nich nie wiedziałam i sadziłam tam gdzie ja chciałam

Róż to Nova Zembla a pozostałe to nie wiem, jak pójde na ogród to spisze nazwe to ci podam

Pozdrawiam .
- asma
Witaj
jeden z rh-biały właśnie rozkwita,magnolia Susan rano jeszcze w pączkach(szt 5
)na słoneczku nareszcie rozkwitla
bardzo na nią czekałam.Patrzę i jeszcze nie dowierzam,że już jest moja ...że powolutku,po 18latach marzeń ....jest

pogoda iście wiosenna,cieplutko.Pieris pięknie się czerwieni młodymi listkami

teraz plan....
a raczej brak planu
głowę sobie rozbiję
nic to ,na pewno w końcu "zniosę to jajo"...

jeden z rh-biały właśnie rozkwita,magnolia Susan rano jeszcze w pączkach(szt 5

pogoda iście wiosenna,cieplutko.Pieris pięknie się czerwieni młodymi listkami

teraz plan....

głowę sobie rozbiję

nic to ,na pewno w końcu "zniosę to jajo"...

Asiu, zaglądam do Ciebie na chwilkę
Później przyjrzę się bliżej, ale już teraz muszę napisać, że magnolii pozytywnie zazdroszczę ;)

Później przyjrzę się bliżej, ale już teraz muszę napisać, że magnolii pozytywnie zazdroszczę ;)
- asma
oooo,słonko zajrzało
czyt,Janneke
ależ mi miło ,witam cieplutko 

Asieńko, widzę, że masz kawał ziemi do zagospodarowania 
Wspomniałaś, że chcesz posadzić kwitnące drzewko, wybór jest ogromny. Może rzeczywiście być to kalina koralowa, ma piękne kuliste kwiaty, albo jedna z ozdobnych jabłoni. Niektóre z nich mają bordowe liście, które w powiązaniu z kwiatami dają niesamowity efekt. I na dodatek mają śliczne maleńkie jabłuszka. Sama się nad taką zastanawiam
Pokręcona wierzba (mandżurska) też jest fajna, łatwo ją przycinać i ma bardzo dekoracyjne pędy
Wybór należy do Ciebie

Wspomniałaś, że chcesz posadzić kwitnące drzewko, wybór jest ogromny. Może rzeczywiście być to kalina koralowa, ma piękne kuliste kwiaty, albo jedna z ozdobnych jabłoni. Niektóre z nich mają bordowe liście, które w powiązaniu z kwiatami dają niesamowity efekt. I na dodatek mają śliczne maleńkie jabłuszka. Sama się nad taką zastanawiam

Pokręcona wierzba (mandżurska) też jest fajna, łatwo ją przycinać i ma bardzo dekoracyjne pędy

Wybór należy do Ciebie

- asma
hi hi kawał
kto to mówi?
jak ja mam kawał to ty masz...?
witaj
o poranku
ten kawałek spędza mi sen z powiek
co i jak zrobić?jak sie za to zabrać?

dopijam herbkę,wrzucę coś na ziąb ,dopijam kawką i rzucam sie na wywalenie kamieni i roslin -na pewno wszystkich ze środkowej części...i co dalej?znowu zaczynam bez planu

jak ja mam kawał to ty masz...?

witaj

ten kawałek spędza mi sen z powiek

dopijam herbkę,wrzucę coś na ziąb ,dopijam kawką i rzucam sie na wywalenie kamieni i roslin -na pewno wszystkich ze środkowej części...i co dalej?znowu zaczynam bez planu

- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Asiu lubię odwiedzać powstające ogrody - w nich dużo się dzieje i postępy w pracach idą w szybkim tempie - będę zaglądała i życzę dużo pomysłów i inspiracji. Z własnego doświadczenia wiem ,że nie warto kupować wszystkiego co się ze sklepowej półki do nas uśmiecha
wiele później idzie na straty , nie wszystko pasuje do naszego ogrodu , nie wszystko też przecież mieć musimy - w/g mnie lepiej przemyśleć kształty rabatek, wytyczyć ścieżki , schodki i zaplanować architekturę ogrodową , a dopiero obsadzać roślinkami. Unikniesz wielu błędów, niepotrzebnego przesadzania i przerabiania. Sama tworzę swój ogród na takich błędach i do dzisiaj kopię , zmieniam, poprawiam i wciąż coś nie tak
Pozdrawiam Jola.

Pozdrawiam Jola.
- asma
teoretycznie za wszystkim sie zgadzam w 100%,ale co jak brak talentu,wiedzy ,żeby zrobic aranżację,kasy na fachowca też brak
,a wszystko aż krzyczy,że pora działać
u ciebie jednak widać ,że masz główkę do aranżacji i nie tylko
czekam na ogródek 18dłuuuuugich lat i brak pomysłu jak jest reszta mnie dobija
idę wywalić kamienie i to co rośnie na środku,a pomysł może jakims cudem(a w te wierzę
)się pojawi 

u ciebie jednak widać ,że masz główkę do aranżacji i nie tylko

czekam na ogródek 18dłuuuuugich lat i brak pomysłu jak jest reszta mnie dobija

idę wywalić kamienie i to co rośnie na środku,a pomysł może jakims cudem(a w te wierzę

Asiu, kamienie też bym wywaliła, a co do reszty? Hmm, powiedz mi jakie to miejsce, słoneczne czy raczej cieniste?