U Asi -kolorowy zawrót głowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wena
100p
100p
Od: 20 kwie 2008, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Asi -kolorowy zawrót głowy

Post »

Asiu, daj znać czy dotarła do Ciebie wiadomość na PW o Gefylt. Mam jakiś problem z forumową pocztą.
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Bogusiu
pw działa,wiadomość dotarła:)bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;:196
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Ogród fajnie się tworzy. Sporo ciekawych roślin. Pokaż częściej ogród w większej przestrzeni, będzie lepiej roślinki widać. Życzę sukcesów.
Na temat magnolii i krzewu Mojżesza napisałam w moim wątku.
A do wysokich róż - moim zdaniem - opryskiwacz bez długiej dyszy nie zda egzaminu, chyba, ze wejdziesz na...drabinę ?????
Pamiętaj też przy oprysku, żeby stanąć "z wiatrem", a "nie pod wiatr". Krótko mówiąc, żeby na Ciebie nie leciało :?

w sprawie magnolii poczytaj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=35466
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robię przemeblowanie ,zakątek z magnolią zostawiam ,ale reszta się zmieni.Część pod świerkiem czekała na rododendronki ,a te nareszcie mam :heja
Kupiłam też różę Iceberg Climbing i dzisiaj o zmroku M zakończył robić linki stalowe jako podpory i mogłam ją posadzić.Mam nadzieję,że się pięknie przyjmie i spodoba jej się miejsce:)
Roślinki pięknie się zielenią,nabierają kolorków,pączki magnolii pękają :tan
Z opryskami nie mam dobrych doświadczeń , chyba spróbuję zadowolić roślinki opryskami z pokrzywy i czosnku,to mi nie zaszkodzi :;230

u magnolii ...trochę ciężko od kamieni...
Obrazek

Obrazek
chyba trochę jej ulżę...

poniżej czeka mnie rewolucja, czekam na natchnienie ,ale nie przychodzi,a rh już zaczynają rozwijać pąki

Obrazek

Obrazek

tu walczę z podagrycznikiem ,a roślinki czekają ;:65
Obrazek

Obrazek

"kupka"kompostu pod rh czeka na wizję co do ich lokum pod świerkiem ;:224
wiem,wiem ,trochę działam od tyłu,ale chaos jakoś mnie nie chce opuścić-za dużo mam jednoczesnie spraw na głowie,problemów i czekanie na ich rozwiązanie zajmie mi pewnie ;:224 gdyby ogródek miał czekać na doskonały plan strategiczny to zabrakło by mi pewnie życia na jego realizację ;:224 a tak mam gdzie się wyładować,odprężyć,uciec myślami,pomarzyć...
wklejam zdjęcia,może ktoś coś widzi ;:oj to nasza granica z sąsiadami-za płotem:w rogu jaśmin ,a w bok na prawo różne mniej lub bardziej zielone...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

to strona południowa,zachodnia
marzy mi się gdzieś kalina kwitnąca zimą(drzewko),ale nie wiem czy mój tyci ogródek nie jest przy mały ...

myślałam też o "pokręconej"wierzbie...nawet cięta,też lubi urosnąć ;:224
a może jakaś pięknie i długo kwitnąca wisienka lub inne niewielkie ,pięknie i długo kwitnące drzewko...??pasujące do tego co już mam za płotem u sąsiadów ,uwzględniając miejsce,roślinki czekające na posadzenie...berberys(paski różowo-białe)-ten chyba na to pustawe miejsce ,na tło jasnej ściany sąsiadów...jest hortusia nn kupiona jako badylek jesienią,iryski(niekoniecznie)ciemno niebieskie,maki,ostróżki,jeżówki(nie chcą jeszcze wykiełkować),dalie pomarańczowe,róż-białe,lawenda,rudbekie,gairlandie,omieg,bratki,stokrotki,aksamitki,może malwy...penstemon Huscer Red(o ile jeszcze z niewysianych dotąd nasion coś wyrośnie-wysieję jesienią)....sa jeszcze kępki goździków,byc może spod świerka przywędruje pomarańczowy pięciornik,tulipany i trzmielina na pniu przebarwiająca się na czerwono ...aaa no i jest migdałek biały krzak :D no i jeden wielki mętlik w głowie ;:219 ;:131 imponują mi forumki co to najpierw mają plan strategiczny i zgodnie z wszelkimi sensownymi zasadami go realizują,dla mnie to nieosiągalne,jak na razie ;:131

zawilce się nie słuchają :( wyjdą jeszcze?dać je na słoneczko?
Obrazek

siewki lawendy
Obrazek

gairlandia
Obrazek

aksamitki
Obrazek

maki,ostróżki,aksamitka
Obrazek

szczawiki szybciutko wystrzeliły z kłączyposadzę w doniczkach,żeby łatwiej było wykopać na zimę
Obrazek

co to jest?wywalać czy to coś fajnego?
Obrazek

podpora dla Iceberg Climbingpomysł M :)czeka na ochy i achy :;230
Obrazek

Obrazek

pięknie mu wyszła ;:215

tu już w kaloszkach z lawendy i sąsiadką-siną/niebieską trawką

Obrazek

Ewo-teraz trochę zdjęć z perspektywy-czekam na pomysły,sugestiechętnie posłucham waszych podpowiedzi
strona północna ,przejście-chyba będzie kostka do rynny,beczka na deszczówkę pod rynną i odpływ do ...deszczownicy....?ew wersja prostsza-odpływ wzdluż płotu ...?(za płotem alejka)
Obrazek
nie wiem tylko czy deszczownica ma sens -to jednak niewielki kawałek ogródka-jakieś 4 x 4m...
Obrazek
po drugiej str barierki...czeka na swój czas...
Obrazek

chwilowo odpuszczam sobie ten kawałek (najpóźniej do jesieni)więc tymczasem posadziłam pozbierane z różnych części "maluchy"
Obrazek

Teraz zabieram się za teren pod świerkiem-wszystko muszę wykopać,wywalić kamienie ,podjąć decyzję co do rh-gdzie? który?-są 4 -spore,2białe,różowy,fioletowy
tuje usuwam,zostaje świerk,pieris,małe iglaki,rozchodniki,wrzosy,wrzośćce,sasanki,berberys"kulka",
nie wiem co z pięciornikiem pomarańczowym?
Miejsce pod świerkiem porządnie przekopię,narzucę podłoże pod rh...
Przy białej kratce rośnie clematis,ale miejsce było zastępcze i widać,że nie bardzo mu pasuje-nie kwitł ostatnie 2 lata...trzmielina na pniu i tulipany stąd znikają na druga stronę...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

oglądam ogródki forumków w poszukiwaniu natchnienie,pomocy...
jak tak patrzę i patrzę to zaczynam się martwić jak moje serce to wytrzyma.. wszystko przede mną ,a ja.... mam co raz większy mętlik w głowie ;wiosna, ciśnienie pcha mnie do ogródka,ale rozsądek jeszcze szepcze :;230 "spokojnie",nie popełniaj tego błędu co w zeszłym roku-nie sadź dla samego zaspokojenia potrzeby sadzenia tylko skup się na planie...no i mam problem z tym wielkim ciśnieniem... wiosna aż krzyczy SADŹ!!,JUŻ pora,roślinki krzyczą z półek sklepowych"WYBIERZ MNIE,WYBIERZ MNIE!! ",A JA ....serce coraz bardziej rozkołatane ledwo zipie... ciężki do zniesienia stan ...jak długo będę słyszeć głos rozsądku?....
niech mi ktoś pomoże...niech mnie ktoś uratuje przed szaleństwem... ;:124
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Asiu witaj :wit zapisuję wątek , by go wrócić zwiedzić. Teraz zmykam do ogrodu.

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu ;:196 czekam na odwiedzinki ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu :wit
Moja starsza córka, też ma Asia :D
Widze, że praca wre....a co do RH to jak masz miejsce, to daj je może lepiej do półcienia.Ja sadząc swoje nic o nich nie wiedziałam i sadziłam tam gdzie ja chciałam :roll:
Róż to Nova Zembla a pozostałe to nie wiem, jak pójde na ogród to spisze nazwe to ci podam :D
Pozdrawiam .
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ;:167
jeden z rh-biały właśnie rozkwita,magnolia Susan rano jeszcze w pączkach(szt 5 :tan )na słoneczku nareszcie rozkwitla :heja bardzo na nią czekałam.Patrzę i jeszcze nie dowierzam,że już jest moja ...że powolutku,po 18latach marzeń ....jest ;:333

Obrazek
Obrazek

pogoda iście wiosenna,cieplutko.Pieris pięknie się czerwieni młodymi listkami ;:oj
Obrazek

teraz plan.... ;:218 a raczej brak planu ;:223 ;:223 ;:223
głowę sobie rozbiję :;230
nic to ,na pewno w końcu "zniosę to jajo"... :wit
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Asiu, zaglądam do Ciebie na chwilkę :)
Później przyjrzę się bliżej, ale już teraz muszę napisać, że magnolii pozytywnie zazdroszczę ;)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oooo,słonko zajrzało :tan czyt,Janneke ;:167 ależ mi miło ,witam cieplutko ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Asieńko, widzę, że masz kawał ziemi do zagospodarowania :)

Wspomniałaś, że chcesz posadzić kwitnące drzewko, wybór jest ogromny. Może rzeczywiście być to kalina koralowa, ma piękne kuliste kwiaty, albo jedna z ozdobnych jabłoni. Niektóre z nich mają bordowe liście, które w powiązaniu z kwiatami dają niesamowity efekt. I na dodatek mają śliczne maleńkie jabłuszka. Sama się nad taką zastanawiam :roll:

Pokręcona wierzba (mandżurska) też jest fajna, łatwo ją przycinać i ma bardzo dekoracyjne pędy :)

Wybór należy do Ciebie ;:173
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hi hi kawał :;230 kto to mówi?
jak ja mam kawał to ty masz...? ;:224
witaj ;:3 o poranku ;:167
ten kawałek spędza mi sen z powiek ;:219 co i jak zrobić?jak sie za to zabrać?
Obrazek

dopijam herbkę,wrzucę coś na ziąb ,dopijam kawką i rzucam sie na wywalenie kamieni i roslin -na pewno wszystkich ze środkowej części...i co dalej?znowu zaczynam bez planu ;:124 ;:124 ;:124
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Asiu lubię odwiedzać powstające ogrody - w nich dużo się dzieje i postępy w pracach idą w szybkim tempie - będę zaglądała i życzę dużo pomysłów i inspiracji. Z własnego doświadczenia wiem ,że nie warto kupować wszystkiego co się ze sklepowej półki do nas uśmiecha :;230 wiele później idzie na straty , nie wszystko pasuje do naszego ogrodu , nie wszystko też przecież mieć musimy - w/g mnie lepiej przemyśleć kształty rabatek, wytyczyć ścieżki , schodki i zaplanować architekturę ogrodową , a dopiero obsadzać roślinkami. Unikniesz wielu błędów, niepotrzebnego przesadzania i przerabiania. Sama tworzę swój ogród na takich błędach i do dzisiaj kopię , zmieniam, poprawiam i wciąż coś nie tak ;:223

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

teoretycznie za wszystkim sie zgadzam w 100%,ale co jak brak talentu,wiedzy ,żeby zrobic aranżację,kasy na fachowca też brak ;:224 ,a wszystko aż krzyczy,że pora działać :lol:
u ciebie jednak widać ,że masz główkę do aranżacji i nie tylko ;:180
czekam na ogródek 18dłuuuuugich lat i brak pomysłu jak jest reszta mnie dobija :?
idę wywalić kamienie i to co rośnie na środku,a pomysł może jakims cudem(a w te wierzę ;:108 )się pojawi ;:224
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Asiu, kamienie też bym wywaliła, a co do reszty? Hmm, powiedz mi jakie to miejsce, słoneczne czy raczej cieniste?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”