Fasola na suche nasiona
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fasola na suche nasiona
Zastanawiam się tylko czy te kolorowe będą w smaku tak samo dobre jak białe. Wielkość jest ok jak dla mnie. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Runner bean to nie jest nazwa odmiany fasoli a nazwa gatunkowa. Po polsku jest to fasola wielokwiatowa.BobejGS pisze: Od dołu: Piękny jaś(biały), Piękny jaś(kolorowy), Runner bean, fasola z orzełkiem.
Druga fasola od dołu to, sądząc po kolorze nasion, odmiana fasoli wielokwiatowej o nazwie "Scarlet". Na marginesie bardzo smacznej, dla mnie smaczniejszej od jaśka. Rewelacja w "fasolce po bretońsku" albo w chili con carne (choć zalecana do tej potrawy jest fasola o nieco mniejszym ziarnie).
- BobejGS
- Kontakt:
Wiem że to fasola wielokwiatowa. Są jednak w uprawie gigantów rozdzielenia nazwowe, właśnie między Scarlet bean i Runner bean i jeszcze tam jakiejś. Dlatego powtórzyłem to nazwowo. 
Czyli te kolorowe są również jadalne? Bo jeszcze nie miałem sposobności skosztować.

Czyli te kolorowe są również jadalne? Bo jeszcze nie miałem sposobności skosztować.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Dla mnie Scarlet to numero uno 

- BobejGS
- Kontakt:
Czyli na kolejny sezon będzie Jaś, Scarlet i Runner bean. 

Trudno było pogodzić dwa szaleństwa , pomidorowe i fasolowe
jako , że pomidorowe już się ustatkowało czas przejść do realizacji kolejnego które z roku na rok było odkładane .
Okres zimowy przeznaczam na "dopracowanie planu sadzenia/rozmieszczenia " nie wiem jeszcze czy wszystkich czy tylko części , na pewno po kilku latach w odstawkę idzie fasola z orzełkiem , dam jej i sobie odpocząć
w zamrażarce zapas i w pudłach na nasiona .
Takie małe co nie co

Okres zimowy przeznaczam na "dopracowanie planu sadzenia/rozmieszczenia " nie wiem jeszcze czy wszystkich czy tylko części , na pewno po kilku latach w odstawkę idzie fasola z orzełkiem , dam jej i sobie odpocząć

Takie małe co nie co

- BobejGS
- Kontakt:
Piękna kolekcja fasol.
Ja swoją przygode z warzywniakiem zacząłem właśnie z fasolozą i miałem wielki pęd na kolekcjonowanie odmian. Z czasem jednak wyparło to pomidory i fasole były uprawiane bardziej pobieżnie, choć zawsze staram się te 4odmiany wysiewać.
Też posiadam troszku odmian.

Ja swoją przygode z warzywniakiem zacząłem właśnie z fasolozą i miałem wielki pęd na kolekcjonowanie odmian. Z czasem jednak wyparło to pomidory i fasole były uprawiane bardziej pobieżnie, choć zawsze staram się te 4odmiany wysiewać.
Też posiadam troszku odmian.

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna jest ta czarno - biała łaciata, jak srokaty konik!
- BobejGS
- Kontakt:
Moje fasole wielokwiatowe.
W kolejnym sezonie chyba one będą grały pierwsze skrzypce. 

Strąkowiec fasolowy to moje utrapienie. Jak z nim walczysz bez chemii? Czy równo lubi wszystkie odmiany?tija pisze: Okres zimowy przeznaczam na "dopracowanie planu sadzenia/rozmieszczenia " nie wiem jeszcze czy wszystkich czy tylko części , na pewno po kilku latach w odstawkę idzie fasola z orzełkiem , dam jej i sobie odpocząćw zamrażarce zapas i w pudłach na nasiona .
Teresa Pszczola, ten konik to pewnie Yin Yang ? cudna jest a jeszcze lepiej wszystkie wyglądają w realu , te wzorki , kolory a nawet kształty .
Brązowo beżowa to Apallosa , druga czarno beżowa to Magpie
Do tego Orzeł , wszystkie karłowe .

BobejGS , dzięki , troszkę się uzbierało , na pewno nie umywa się do Twoich zbiorów
Coś mi świta, że wielkokwiatowe zapylają się między sobą ?
Dopiero robię plany ale już na 100 procent mogę napisać jedno , Borlotti karłowa pierwsza na liście .
Sadziłam ją już , niziutka obsypana strąkami , wielkimi strąkami które dosłownie leżały na ziemi i to był problem bo musiałam zabezpieczać by strąki nie gniły
Posadzę też Borlotto Lingua , wreszcie mam miejsce dla pnących , mogę poszaleć no i ciekawa jestem jak się będzie sprawować i co ze smakiem
Obie

dziadek22 , odstukać , nie wiem co to jest ten strąkowiec
fasolę sieję od lat , wcześniej po kilka odmian dopiero w ostatnich latach siałam co najwyżej dwie góra trzy różne i nigdy ale to nigdy żaden robal nie zagrażał zbiorom , jedyne co to muszę pilnować bo wiewióry młócą i zakopują po całym ogrodzie a ...i jak nie dopilnuję to mróz . Co roku mam nadprodukcję , michy mrożę i suszę .
Współczuję , wkurzający problem , sadzisz , pielęgnujesz i zero radości
Brązowo beżowa to Apallosa , druga czarno beżowa to Magpie
Do tego Orzeł , wszystkie karłowe .

BobejGS , dzięki , troszkę się uzbierało , na pewno nie umywa się do Twoich zbiorów

Coś mi świta, że wielkokwiatowe zapylają się między sobą ?
Dopiero robię plany ale już na 100 procent mogę napisać jedno , Borlotti karłowa pierwsza na liście .
Sadziłam ją już , niziutka obsypana strąkami , wielkimi strąkami które dosłownie leżały na ziemi i to był problem bo musiałam zabezpieczać by strąki nie gniły

Posadzę też Borlotto Lingua , wreszcie mam miejsce dla pnących , mogę poszaleć no i ciekawa jestem jak się będzie sprawować i co ze smakiem
Obie

dziadek22 , odstukać , nie wiem co to jest ten strąkowiec

Współczuję , wkurzający problem , sadzisz , pielęgnujesz i zero radości

- BobejGS
- Kontakt:
Tak, fasole wielokwiatowe się krzyżują, stąd sieje po jednej odmianie w każdym ogródku, co daje przy maksymalnym wykorzystaniu 3odmiany wielkokwiatowe. Jednak zazwyczaj siałem max 2odmiany. Zobaczymy co w tym roku.
Mi się spodobała Borlotto ale tyczna. Myślałem na poczatku, że to odmiana karłowa, a ona zaczęła piąć się w górę, więc na szybko powbijałem później listewki, bo tylko takie coś miałem i te listewki się łamały pod ciężarem. Z 12fasol wyszło mi ich ładne pudełeczko.

Mi się spodobała Borlotto ale tyczna. Myślałem na poczatku, że to odmiana karłowa, a ona zaczęła piąć się w górę, więc na szybko powbijałem później listewki, bo tylko takie coś miałem i te listewki się łamały pod ciężarem. Z 12fasol wyszło mi ich ładne pudełeczko.

- BobejGS
- Kontakt:
Fasolka Ying Yang jest już ogólnie dostępna.
Pokazałem na fotce ile fasol znajduje się w opakowaniu. Ceny nie powiem, bo nasiona wygrałem. 

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda tylko, że wiosna tak daleko.
Ta pora roku przyprawia mnie o depresję.
Ta pora roku przyprawia mnie o depresję.

- BobejGS
- Kontakt:
Ja teraz mam właśnie trochę czasu by wieczorkiem usiąść i na spokojnie przyjrzeć się nasionom. 
Przy okazji znalazłem fotke wcześniej wspomnianej Borlotto.

Przy okazji znalazłem fotke wcześniej wspomnianej Borlotto.