Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów
No zobaczymy jak z tym będzie w końcu wszystkiego trzeba się najpierw nauczyć
a w palmiarnii byłeś w tym roku już?? zastanawiam się nad wizytą,ale pomyślałam,że jeszcze za wcześnie
a roślinki śliczne, u mnie też nieco przybyło, chociaż jeszcze nie opstrykane

a roślinki śliczne, u mnie też nieco przybyło, chociaż jeszcze nie opstrykane

pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- chaveiro
w palmiarni jestem w każdą trzecią niedzielę miesiąca na spotkaniu PTMK roślinki, były zakupione w listopadzie ale myślę że z pewnością można tam jeszcze na coś trafić
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Jak to przeczytałem to bardzo mi się to spodobało i w pełni rozumiem zachwyt Tomka blabla , ale niech ja będę tym złym choć jestem tu od niedawna - jesteś jeszcze lepszy ode mniechaveiro pisze:Może i za wysoko, ale jeżeli myśleć nie w kategorii rok - dwa, tylko patrzeć w odleglejszą przyszłość i chcieć posiadać takie kolekcje jak można zobaczyć tu na forum u doświadczonych kaktusiarzy, którzy zajmują się tym tematem już od 10, 15, 30 lat to dlaczego by nie mieć takich marzeń, ważne jest to żeby mieć chęci na ich realizację, a nie żeby był to słomiany zapał i po roku dwóch to wszystko poszło na dalsze plany, a potem się o tym zapomina i koniec przygody. Ja staram się realizować swoje marzenia, może nie w takim tempie jakbym chciał, ale systematycznie i to chyba jest najważniejsze; odpowiedzcie sobie na pytanie: czy chciał-bym/-abym żeby moja kolekcja wyglądała jak te od doświadczonych kaktusiarzy, którzy zajmują się tym naprawdę długo? Widziałem tu również wątek, w którym pisze się o swoich planach, marzeniach to właśnie jest moim marzeniem jak już napisałem wcześniej od pierwszego kwiatu E. eyriesii. Faktem jest to że przez moje błędy i niedopatrzenia większość moich roślin padła, ale teraz na nowo zaczynam bo po prostu jestem tymi roślinami zauroczony i chcę dążyć do realizacji planów/marzeń; pamiętajcie również, że chcieć to móc. Na razie moja kolekcja - jeżeli tak można nazwać to co mam - nie wygląda rewelacyjnie zdaję sobie z tego sprawę, ale chcę sprawdzić na pojedynczych lub podwójnych egzemplarzach, którym będzie najlepiej w warunkach, którymi na daną chwile operuję i w ciągu następnego sezonu/dwóch określić się trochę bardziej. Może część osób twierdzić, że to za wysokie progi lub że jestem zarozumiały, może tak jest, ale wiem z doświadczenia, że jeżeli się nie zaryzykuje to się niczego nie ma

Sorki nie miej mi za złe tych uwag bo to z dobrej woli

- chaveiro
Witam u mnie, wiem o co chodzi nie uważam, że to złe uwagi zawsze jestem otwarty na sugestie, od tego sezonu już zostaje wprowadzony reżim w zbieraniu kaktusów i już nie będzie takiego "mydła i powidła", a jeżeli będzie miało coś wpaść np. na jakimś kiermaszu lub wystawie to będą z pewnością rośliny meksykańskie, a to co już jest będzie dodatkiem.
- ejacek
To dobrze , bo już miałem wyrzuty sumienia że mam niewyparzony język 

- chaveiro
Pogoda się poprawiła więc zacząłem wysiewać i oto co ujrzałem po 10 dniach od wysiewu

po prawej GM574.2 Turbinicarpus schmiedickeanus ssp. rioverdensis (syn. Turbinicarpus rioverdensis) RIO VERDE/SLP/MEXICO
po lewej GM792.4 Turbinicarpus schmiedickeanus ssp. andersonii (syn. Turbinicarpus panarottoi) EL PROGRESO/SLP/MEXICO

po prawej GM574.2 Turbinicarpus schmiedickeanus ssp. rioverdensis (syn. Turbinicarpus rioverdensis) RIO VERDE/SLP/MEXICO
po lewej GM792.4 Turbinicarpus schmiedickeanus ssp. andersonii (syn. Turbinicarpus panarottoi) EL PROGRESO/SLP/MEXICO
- ejacek
Ładnie wschodzą , ciekawe jest to czerwone po prawej stronie 

- chaveiro
Dokładnie siewka jest trochę większa niż pozostałe mam nadzieję, że uda mi się zaszczepić, kaktusy na podkładki już podlane i na słoneczku także już się przygotowują
- chaveiro
Krainzia gulzowiana - zakupiony od p. Pawła Nalaskowskiego (ładny "meksykańczyk")

Mammillaria marksiana - będąc w praktikerze moja pociecha (3,5 roku) stanęła przy kaktusach i powiedział "tato chciałbym kaktuska żeby był u mnie w pokoju możemy kupić" no i wybrał sobie za 3 zł jak tu nie odmówić dziecku jak zrobi oczka jak kot z shreka

Mammillaria marksiana - będąc w praktikerze moja pociecha (3,5 roku) stanęła przy kaktusach i powiedział "tato chciałbym kaktuska żeby był u mnie w pokoju możemy kupić" no i wybrał sobie za 3 zł jak tu nie odmówić dziecku jak zrobi oczka jak kot z shreka

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozazdrościć pociechy. W tak młodym wieku i już wie co ładne... 

- chaveiro
Kolejne sztuki, które przybyły do kolekcji:
pokazywany już Ariocarpus furfuraceus La-Ascension - prawy dolny
oraz
Thelocactus lophothele ssp. nidulans - lewy dolny i górny (od p. Nalaskowskiego)
Thelocactus lophothele ssp. rinconensis - prawy górny (j.w.)
Thelocactus hexaedrophorus ssp. lloydii - środek dół i góra (j.w.)

jako że zaczynam wysiewać to zakupiłem również kaktusy na których można szczepić w razie potrzeby od p. Licznerskiego
Cereus peruvianus i jakiś trochę inny "cereus"

jeszcze jest Trichocereus hybryd podobny do spachianus ale jeszcze nie obfotografowany
oraz we własnym zakresie zakupione
Trichocereus bridgesi oraz Myrtillocactus geometrizans

pokazywany już Ariocarpus furfuraceus La-Ascension - prawy dolny
oraz
Thelocactus lophothele ssp. nidulans - lewy dolny i górny (od p. Nalaskowskiego)
Thelocactus lophothele ssp. rinconensis - prawy górny (j.w.)
Thelocactus hexaedrophorus ssp. lloydii - środek dół i góra (j.w.)

jako że zaczynam wysiewać to zakupiłem również kaktusy na których można szczepić w razie potrzeby od p. Licznerskiego
Cereus peruvianus i jakiś trochę inny "cereus"

jeszcze jest Trichocereus hybryd podobny do spachianus ale jeszcze nie obfotografowany
oraz we własnym zakresie zakupione
Trichocereus bridgesi oraz Myrtillocactus geometrizans

- hen_s
Thelocactusy robią wrażenie. Ładne i zadbane - też ciekawe gatunki. Gratuluję nabytków. 

- chaveiro
Panie Henryku dziękuję za miłe słowa i odwiedziny, jak to się mówi na czymś trzeba budować kolekcję, a z wysiewów roślinki zanim będą takiej wielkości to trochę czasu minie.
- hen_s
Tak, na roślinki z wysiewu troszkę trzeba poczekać. A młodość jest niecierpliwa...
Masz dużo czasu przed sobą - jeśli będziesz je dobrze pielęgnował to Twoje maluszki doczekają wieku baaaardzo dojrzałego. I będą wtedy budzić ogólny podziw.
Tyle, że i Ty wtedy będziesz dojrzały i jakby mniej Cię to będzie cieszyć...

Masz dużo czasu przed sobą - jeśli będziesz je dobrze pielęgnował to Twoje maluszki doczekają wieku baaaardzo dojrzałego. I będą wtedy budzić ogólny podziw.
Tyle, że i Ty wtedy będziesz dojrzały i jakby mniej Cię to będzie cieszyć...