Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

Tosia1 pisze: Pojadę do Ciebie i naklupię Ci za tą katorżniczą robotę!!!
A bardzo proszę :;230 To kiedy się Ciebie spodziewać? ;) :lol:
Skąd biorę siły? Chyba z umysłu :lol: Poza tym nie jestem jeszcze taka stara ;:224
A jak uruchomię wyobraźnię i ogród mój widzę ... no, może nie ogromny, ale piękny, to jakbym dostała kopniaka w 4 litery i takiego poweru dostaję, ze mogę robic za dwóch :lol:
Artemis ukorzeniam w liczbie 3 sztuk, więc jak się ukorzeni więcej niż jedna, to ją dostaniesz :D

Ewulku, nie mam wyjścia! Co urośnie na czarnym piachu pomieszanym z żółtym? ...
A męskie ręce nie zawsze są pod ręką :roll:
Marzy mi sie taka dziecięca taczka ( każda inna byłaby za szeroka na moje wąskie ścieżki) :lol:
Jak gdzieś taka znajdę, to będę Pani! :;230
Zdjęcia bez mgiełki, bo mgiełkowy aparacik się zepsuł ;(
Czas mnie goni, bo październik za pasem, a hiacynty jeszcze nie posadzone, a w kolejce czekaja tulipany. No i róże na koniec :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Iza, ale zwolnij trochę!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie mogę, Tosiu, sezon się kończy, a wiosną to dopiero czeka mnie przesadzania! I wymiany ziemi :roll: Ale spoko, daję radę ;) ;:196
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziałałaś na moją wyobraźnię tą dziecięcą taczką :;230
Ale wiesz... w zasadzie pasuje Ci ;:224
Przy większej drżałabym nie tyle o Twoje ścieżki, co o całą Ciebie... taka filigranowa z Ciebie kobietka :wink:
Jednak czytając Twoje sprawozdanie z prac, dochodzę do wniosku, że nie należy pozwalać na to, aby pozory nas zwiodły... widać w tym niewielkim ciele tkwi wielka siła... nie tylko ducha!
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka czytając o wynoszonej ziemi z piachem ,mam Cię przed oczami w myślach i widzę siebie... ,ale z wiadrami z gliną... :wink: To najgorsze co może być takie mieszanie gleby ,wynoszenie wnoszenie...Paskudne zajęcie...Ja na razie leczę kręgosłup na przyszłe roboty..i myślę ,że jesteśmy trochę ;:14 ...Ale cóż ,jak się zaplanowało ,to trzeba wykonać... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goś, nie nabijaj się, bo naprawdę żadna inna taczka nie przejedzie po moich ścieżkach, nie zmiatając wszystkiego po drodze :lol: Wprawdzie wymysliłam juz coś innego, ale ... wolałabym miniaturową taczkę ;)
Postury nikczemnej byłam zawsze, ale na brak siły narzekać nie mogłam. Wprawdzie czas te siły nadwątlił, jednak w porywach miewam ich jeszcze sporo :;230

Nelka, masz rację, to najgorsze zajęcie ze wszystkich! Chyba mam lepszą technikę noszenia bo mnie kręgosłup jeszcze nie nawalił, za to ręka odmawia posłuszeństwa ... A tyle jeszcze trzeba tego namieszać :roll:
Ostatnio poznaję różne rodzaje gliny i doszłam do wniosku, że Ty masz tę najgorszą, najbardziej twardą i zbitą. Dla roslin ona chyba nie jest taka zła, bo przecież rosną w niej jak oszalałe, ale dla Ciebie .... Współczuję!
Neli, czy masz w domu wózko-torbę? Wymysliłam, że na tym stelażu można ustawić wiadro z ziemią czy gliną i przewieźć w dowolne miejsce :heja
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka mam taki wózek ,to niezły pomysł...tylko nie wiem czy chcesz w tej torbie wozić wiadro ,czy do torby wsypać piach..? :lol: Najgorszą glinę mam poniżej 30-40 cm...tam jest tak zbita ,że łopata zupelnie nie ma szans ...mam drugi przyrząd tzw krętacz...angielskie narzędzie do ichniejszych chyba też gliniastych gleb... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IZA jak to wszystko czytam to nie wierzę ,że się aż tak zapracowujesz . No cóż czego sie nie robi dla swoich podopiecznych ,żeby były zadowolone i odwdzięczały sie pięknymi kwiatami . Czy wszystkie sadzonki różane wsadzasz do doniczek ,albo prosto do ziemi tak jak ja . Ciekawa jestem ,które szybciej puszczą korzenie . W doniczkach mają mało miejsca wiec muszą sie bardziej srężac ,żeby wytworzyć system korzeniowy a w ziemi trochę się lenią . Ja również na podstwie Fresji mogę powiedzieć ,że na własnych korzeniach zdrowo rosną to samo z Bonicą . Mam je 3 szt wychodowane i wszystkie są zdrowe . Zobaczę jak b ędzie z Burgundami i tymi od Basi . Z tej drugiej sadzonki Veilchenki mam 1m pęd ,ale ta rosła w bardziej słonecznym miejscu . Jak tam Twoja sadzonka . Czy wysłać Ci teraz patyczek Eskimoski bo będę ją z donicy wysadzać na miejsce więc muszę ją trochę podciąć ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nelka, torbę trzeba zdjąć! Wiadro opieram na samym stelażu.
Tylko nie wiem, jaki Ty masz "model". Ja mam 2 wózko-torby, ale tylko jedna się nadaje. Jest duża, a podpórka jest dość długa. Na tyle długa, że można postawić na niej wiadro. Dziś zasuwałam z tym wózeczkiem i było o wiele lżej. Noszę wiadro tylko 2 metry do wózeczka, potem wózeczkiem przewożę na drugi koniec ogródka i znów kawałek na miejsce sadzenia. A poza ogródkiem to już super jazda, bez wysiłku :D

Jadziulek, nie mam wyjścia, jak chcę, żeby cokolwiek rosło.
Kiedyś wsadzałam patyczki wprost do ziemi, ale nie mam juz miejsca. Wydaje mi się, że to, kiedy puszczą korzenie zależy od tego, w jakiej ziemi siedzą. Jak wsadzałam wprost do ziemi, to najpierw w tym miejscu dodawałam trochę kompostu. Teraz bezpośr. do ziemi wsadziłam tylko New Down, bo tylko przy niej jest jeszcze trochę miejsca i lekki cień. Reszta w doniczkach.
Veilchenblau chyba "okrzepła" i zaaklimatyzowała się. Wygląda nieźle :D
Jak będziesz miała patyczki Eskimoski, to oczywiście! Wiesz, ze ja zawsze chętnie biorę patyczki :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dawno zdjęć nie wstawiałam, ale nie dlatego, że się lenię, tylko czasu nie miałam. Bo to trzeba najpierw zrobić, potem przenieść na komputer, potem na serwer wysłać - co jest najgorsze! -
i wreszcie można wstawić. Przebrnęłam w końcu przez wszystkie etapy i oto zdjęcia :D

Na początek - astry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie różne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Piękny kwiatek powojnika!!! Ładnie Ci wszystko kwitnie Izuś!!! ZWOLNIJ!!!! ZDĄRZYSZ!!! ;:108
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczne te złote i lilowe chryzantemki . Ja moim patyczkom nie daję żadnego obornika ani kompostu i może dlatego trochę wolniej rosną no i może kwitną . Najważniejszy porządny system korzeniowy to potem mają już z górki . Nie wiem co zrobię wiosną jak mi sie wszystkie patyczki Burgunda ukorzenią ;:224. Chyba założę plantację Burgunda :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu mnóstwo pięknych kwiatów kwitnie w Twoim ogrodzie .....ale Ty wiesz czym ja się zachwycam 8-) .....oczywiście chryzantemkami..... piękne są niesamowicie ;:138
Marcinki też ślicznie kwitną, to w dużym stopniu dzięki nim jesień jest kolorowa i piękna :D
Izuniu Ty się nie forsuj......ja wiem, ze to nie jest proste, ale dbaj o swoje kostki i mięśnie ;:196
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Aleeeee piękna jesień ;:138 ;:3
i jest trochę mgiełki na fotkach :uszy ;:167
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Izuś,
:wit ten niebieski floks po prostu zabójczy kolor! :shock: ;:138
a co to takie żółte bąbelki w kamyczkach? :?:
Trzymam kciuki za ukorzenianie patyczków! :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”