Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Lana pisze:Vito mam nadzieję, że nie masz chyba nic przeciwko zwykłym hybrydom Phalaenopsis. Wszak to one cieszą nasze oczy, kiedy botaniczni ulubieńcy odpoczywają od kwitnienia :wink: .
Lana, ależ oczywiście że nie! Sam czasem kupuję jakieś hybrydy, które mają szczególnie interesujące ubarwienie. Ostatnio zakupioną hybrydę prezentowałem w moim wątku (link jest poniżej). To ta roślina, która ma jeden prętosłup i dwie warżki.
Chodzi natomiast to to, żeby Orchidarium było forum wymiany rzetelnych informacji o storczykach gatunkowych i hybrydach, a nie o rogaciźnie, owadach czy psach nierasowych.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lauro, odpowiednie warunki to jeszcze nie wszystko. Wiesz, masdevallie mają jeszcze swoje kaprysy. Moja M. amabilis alba nie zaszczyciła mnie swoim
kwitnieniem, choć mam ją już trzeci rok. Ale obserwuję jej nietypowy rozwój. Pisałam już wcześniej o takim dwuetapowym wzroście liści.
Najpierw wyrastają karłowate, potem się wydłużają, aż wreszcie staną się dorosłe. I może wtedy...? :roll:
Być może więc u Twoich też trzeba poczekać ? Zobaczysz na wiosnę :uszy

Grażynko, dziękuję :) U Ciebie też już nieraz miałam okazję "ucztować".

Halinko, obie z Laurą piszecie, że u Was kwiaty Polystachyii fallax są czysto białe. To musi być również piękny widok.
U mojej, ten czerwony 'akcent' ma kształt ;:167 A nietypowy rozkwit pąków w pochewce kwiatowej, może być efektem
chłodu i małej ilości słońca.

Lucynko, kwiaty Coelogyne salmonicolor tak właśnie wyglądają w pełni rozkwitu. Lepszy efekt, gdy jest ich kilka, ale mój storczyk
to jeszcze 'młodzież', więc może za kilka lat...? :) Podglądnęłaś na trzecim zdj.Coelogyne jak podparłam pąk na liściu masdevallii ?
Trzymam kciuki za Twoją katlejkę.

Vito, ja na szczęście nie mam ambicji ani "przebijania się", ani bycia w naszym dziale "na topie"
Jak mi coś kwitnie, to się tym dzielę. Jak nie, to pozwalam wątkowi uciec na dalszy plan. Ot i cała filozofia.
Ale faktem jest, że niemal wszyscy mamy słabość do botaników i lubimy je oglądać. A one niestety (co do tego masz rację Lucynko),
lubią dłuuuugo odpoczywać :?

Asiu - Joane, trafne masz spostrzeżenia co do naszych masdevallii :) Obie mają podobną kolorystykę i wzór w paseczki.
Zobacz sobie jeszcze kwiat Masdevallii yungasensis. Też siostrzano-podobny. Miałam ją, ale złapała jakąś chorobę i przy swojej delikatności
nie dała rady jej zwalczyć.
Dzięki za gratulacje :)
sibelius
50p
50p
Od: 12 mar 2011, o 19:11

Post »

Gratuluję coelogyne, Asiu. Pięknie wygląda kwiat, taki jakby był nierozwinięty do końca. I ten zwierzęcy magnetyzm! Akurat ono ma go aż za dużo :).
Przyglądam się też z zachwytem Twoim masdevalliom, niestety moje porażone tym, co reszta, prezentują się marnie, ale rokują nadzieję i przyrastają powoli. Akurat u nich bywa, że im mniejsze kwiaty, tym bardziej urokliwe.
Pozdrawiam

Paweł
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, u Ciebie jak zwykle coś ciekawego można zobaczyć ;:138 Masdevallie lubią Cię, co widać po obfitym kwitnieniu. Polystachaya fallax, też nieźle wygląda - moja jakoś zawsze ma kwiaty wciśnięte w pochewkę i nie chce pokazać się w całości, co wynagradza zapachem.
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiu Piękne rośliny, u mnie masdevallie również "odpoczywają", choć co poniektóre będą kwitły, jednym kwiatkiem ale cieszę się że w ogóle chcą kwitnąć.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu podejrzałam dopiero teraz, bo nie miałam internetu :evil: . Pomysłowe, może wykorzystam w praktyce :wink: . Na razie pąk nie jest jeszcze jakiś ogromny, w naturze przecież nikt ich nie podpiera, ale jakoś boję się, że biedna łodyżka może go nie utrzymać :roll: .
Pooglądałam sobie oczywiście zdjęcia różnych Coelogyne i muszę Ci powiedzieć, że w większości kwiaty są całkowicie otwarte, ale są także takie jak Twój. Mi w pamięci zakodowały się te bardziej rozkwitnięte, ale zaprezentowany tutaj także jest piękny ;:108 .
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu gratuluję wspaniałych kwitnień. Szczególnie piękne Coelogyne salmonicolor ;:63
Z tego co kojarzę storczyk ten przedłuża pęd i kwitnie "seryjnie", czy tak?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, Mambo, Przemku, Lucynko, Kasiu - jak miło, że zaglądacie do moich storczyków ;:4

Znalazłam zdjęcia, w jakim tempie rosła pokazana Masdevallia striatella (dostałam mały kawałeczek - parę listków od Madzi, wiosną 2010 r.):

Obrazek - sierpień 2010 Obrazek - luty 2011

Obrazek I to aktualne - listopad 2011.
Czyli stan, po 1.5 roku od podziału.
Masz rację Pawle, te maleństwa mają drobne kwiaty, ale ich ilość sprawia, że cała roślina wygląda wyjątkowo urokliwie. Rośnie kolejny pączek :)

Lucynko, poradziłam Ci liść jako "podpórka" dla pąka, bo wystraszyłam się, że będziesz manipulować przy swoim pąku jakimś patyczkiem :wink:
kasiunieczka_32 pisze:Asiu gratuluję wspaniałych kwitnień. Szczególnie piękne Coelogyne salmonicolor ;:63
Z tego co kojarzę storczyk ten przedłuża pęd i kwitnie "seryjnie", czy tak?
Tak powinno być Kasiu. Kolejny pąk już widać, ale jak pisałam, to bardzo młoda roślina i zobaczymy, na ile starczy jej sił ?
Czekam na piżmowy zapach, o którym wyczytałam...
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dobrze,że udokumentowałaś poszczególne etapy rozwoju Massdevali.Po mojej już zostało wspomnienie.Twoja garnie sie do życia co widać na zdjęciach.Piękne kwitnienie powtórzę raz jeszcze.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - to niebywałe jak Ci się rozrosła Masdevallia striatella z tych paru marnych listków :shock: Kwiatowy wianuszek na niej słodki ;:167 Masz talent do Masdevalli i nie powiem, że Ci tego nie zazdroszczę.... :oops:, bo to mój ulubiony rodzaj. Moje generalnie wegetują. Pominę milczeniem ile mi po drodze padło...
Coelogyne salmonicolor - piękną ma tę postrzępioną warżkę, a do tego rozmiar kwiatu w stosunku do rośliny bardzo korzystny :D
Polystachya fallax - jakoś nie pamiętam tego storczyka u Ciebie, chociaż piszesz, że inaczej kwitnie niż wcześniej. Czyli masz od jakiegoś czasu. Bardzo ciekawa i urokliwa roślinka, kwiaty troszkę , pewnie głównie z racji barw, kojarzą mi się z Leptotesem bicolor :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu wpadłam na chwilkę popodziwiać Twoje cudne masdevallie.
Masdevallia striatella fantastycznie Ci urosła. Ja czekam kiedy moje maleństwo urośnie. ;:224
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyna Widera pisze:Dobrze,że udokumentowałaś poszczególne etapy rozwoju Massdevali.Po mojej już zostało wspomnienie.Twoja garnie sie do życia co widać na zdjęciach.Piękne kwitnienie powtórzę raz jeszcze.
Grażynko, a co się stało z Twoją masdevallią i o jakiej piszesz ?
madzik pisze:Asiu - to niebywałe jak Ci się rozrosła Masdevallia striatella z tych paru marnych listków :shock: Kwiatowy wianuszek na niej słodki ;:167 Masz talent do Masdevalli i nie powiem, że Ci tego nie zazdroszczę.... :oops:, bo to mój ulubiony rodzaj. Moje generalnie wegetują. Pominę milczeniem ile mi po drodze padło...

Polystachya fallax - jakoś nie pamiętam tego storczyka u Ciebie, chociaż piszesz, że inaczej kwitnie niż wcześniej. Czyli masz od jakiegoś czasu. Bardzo ciekawa i urokliwa roślinka, kwiaty troszkę , pewnie głównie z racji barw, kojarzą mi się z Leptotesem bicolor :?
Madziu, do masdevallii nie mam talentu, tylko widocznie warunki im odpowiadają. Zresztą niekoniecznie wszystkim.
A kawałeczek tej od Ciebie masz zaklepany, aby się na nowo odrodziła ;:108

Natomiast Polystachya fallax mieszka już u mnie od listopada ub. roku. Kwitła pierwszy raz w styczniu 2011,
a teraz to jej drugie kwitnienie zupełnie inne. Porównaj sama - klik

Arletko, o jakim 'maleństwie' piszesz ? Masz może tę samą ? (wybacz jeśli pisałaś o niej w swoim wątku, a ja nie pamiętam :wink: )
AaDaM

Post »

Asiu, jak pozwolisz, wejdę w progi twego wątku.
Bardzo spodobała mi się Masdevallia striatella rok temu, zakupiłem ją z 4 listkami.
Jej wzrost mnie zaskoczył - w tym roku ma około 20 listków i 2 pędy kwiatowe.Niesamowicie wdzięczna roślinka.
Czy mogłabyś mi zdradzić, w jakim zakresie temperatur ją hodujesz ?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

U mnie Masdevallia tovatensis nie znalazła dobrych warunków do rozwoju,mam za ciepło.Rosła ale widziałam,ze się męczy.Znalazła lepszy,przychylniejszy dom.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Cię gościć Adamie - jak ładnie napisałeś - 'w progach mojego wątku' :D

Co do Masdevallii striatella, początkowo, gdy była uboga w listeczki (3 - 4), trzymałam ją na parapecie okna południowo-zachodniego (nieco zacienionego, bo
to okno balkonowe). Tam było dosyć ciepło - w zależności od pogody - średnio 22 st., nocą 19- 20 st.
Jak zaczęła ładnie przyrastać, przestawiłam ją na parapet północny, gdzie jest zawsze chłodno. W dzień najwięcej 18 - 20 st.
W nocy przy szybie może być nawet 15 - 17 st., w zależności od tego, czy mam rozszczelnione okno, czy nie.
Zakwitła jednak już na tym chłodnym parapecie. A takiego uroczego wianuszka kwiatów i Tobie życzę ;:108

Grażynko, żal pozbywać się własnych storczyków, ale może nowa opiekunka (opiekun) w innych warunkach doprowadzi ją do kwitnienia ???
Wtedy być może wszyscy ją pooglądamy :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”