Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

:oops: przepraszam :oops: coś mi się w ślepkach poprzestawiało ;:oj
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Całkiem wyleciało mi z głowy, że zrobiłem jeszcze zdjęcia tym dyniom:

Turecki/Sułtański turban, jest naprawdę mały, wielkości tej podkładki 13x13cm
Obrazek

Obrazek
Tak, to ta sama dynia z różnych stron :)

Acorn Carnival F1 (ta dynia na pewno już nie jest carnivalem). Myślałem, że jest żółta, gdy ją podniosłem, żeby ściąć to zobaczyłem pod spodem zielone umaszczenie :)
Obrazek

Obrazek
Szkoda, że nie wygląda jak Carnival, ale cieszę się z tego co mam :)

Ściąłem je dlatego, że krzaki obumarły. Nie było sensu ryzykować i je przetrzymać (myszom na pożarcie).
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że ktoś przeczyta ten monolog...

Dziś wszedłem do środka fasolowego buszu i zerwałem suche już strąki. W zeszłym roku miałem 6 odmian różnej fasoli, w tym roku wysiałem swoje nasiona z ozdobnych i blauhilde, kupiłem zaś Wenecką i Jimenez, a Amerykańska przepadła, nie wiem co z nią, a ładnie rosła do póki nie straciłem ją z oczu :(

Na tych zdjęciach ukazane są strąki Ozdobnej i Blauhilde, czyli tylko tych, które zerwałem dziś.
Obrazek

Obrazek

W zeszłym roku w paczce znalazłem 8 takich samych nasion, wykiełkowało 6 i połowa miała czerwone kwiaty, druga połowa biało czerwone. Nasiona były takie same co te na dole na zdjęciu. Na fotce u góry ciemny fiolet, na dole fiolet. W tym roku są czerwone kwiaty i RÓŻOWO czerwone :D
Obrazek

Tutaj blady/jasny fiolet:
Obrazek

Brązowe z bielą:
Obrazek

Blauhilde, nie wiem, dlaczego połowa wydaje się biała na tych fotkach, w rzeczywistości są różowe...
Obrazek

Pierwsza ciekawostka:
Obrazek
Nie mam pojęcia co to, czyżby genetyczna krzyżówka Ozdobnej z blauhilde?! Ponoć z naukowego punktu widzenia nie da się skrzyżować tak odległych od siebie rodzajów fasoli. Była w tak samo wielkich strąkach co ozdobna. W zeszłym roku miałem nasiona z tesco takiej za 5 złotych, była podobna, albo nawet taka sama (muszę fotki poszukać), może to taka krzyżówka...

Druga ciekawostka: urwał mi się strąk weneckiej, która miała być czarna, a wyszła niebieska :D Może dlatego, że jeszcze nie zaschnięta?
Obrazek

Podsumowując:
Rok temu Ozdobne wydały mi 3 rodzaje, fioletowe z czarnymi kropkami, czarne z fioletem i brązowe z bielą i te też wysiałem. W tym roku Jak dotąd jest czarna z bladym fioletem, czarna z fioletem, czarna z ciemnym fioletem i brązowa z bielą :) Mam nadzieję, że widać, jak kolory na fasolkach się od siebie różnią...

Z jednego rodzaju fasoli ozdobnej wysianej w zeszłym roku do jak dotąd 4 rodzajów w tym roku :)
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Kolekcja dyni robi wrażenie ;:oj sporo tego masz :)
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadwyżkę nasion Rącznika czerwonolistnego, pisać na PW :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Przechadzając się po ogródku przypomniałem sobie, że w pewnym koncie rosną mi Dancing gourd :) Podszedłem i zauważyłem pęknięte dwa owoce, dotknąłem i jeden odpadł, a drugiego nie było sensu trzymać na krzaku, bo pleśń w niego weszła. Wróciłem do domu, wyczyściłem je, zrobiłem fotkę (dla porównania złotówka, obie mają w obwodzie 12 cm i są twarde jak... Stół, na którym było robione zdjęcie :roll: ) i postawiłem na półkę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Patasko masz cudowny dyniowy ogródek :wink: ...ja też uwielbiam ozdobne dynki....piękne są te o nazwie Daisy gourd (9 strona) ....u którego allegrowicza je kupiłeś jeśli mogę wiedzieć? są naprawdę śliczne :wink: ....jeszcze takich nie miałam.... :( te pomarańczowe (krzak 2, strona 9) też mają swój urok- piękne są :wink: pozdrawiam :wink:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesia, Wszystkie Daisy gourd mam od forumowej sprzedawczyni Frezja36 / Ankado2, w zeszłym roku sprzedawała od listopada, w tym może być podobnie. Jestem bardzo zadowolony z jej nasion, bardzo plenne krzaki :) Powysiewałem tylko połowę, resztę nasion na drugi rok zostawiłem i czekam na niespodzianki :)
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

A czy ta forumowiczka sprzedaje swoje nasiona? tzn czy z tych swoich dyniek wydrąża czy to są już gotowe takie co w sklepie można kupić? bo takich wydrążonych to bym nie chciała bo nie wiadomo co z tego wyrośnie....słyszałam że takich raczej nie należy siać
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesia, owa forumowiczka kupuje nasiona w sklepie internetowym, ale nie chce zdradzić z jakiego, wiem tylko, że to są amerykańskie sklepy ;:108 Swoje nasiona - wydrążone jak najbardziej można siać, jeżeli pochodzą od dyni, która rosła samotnie, wtedy krzyżówka jest nikła, natomiast jak ktoś nie chce się bawić w niespodzianki to kupuje nowe nasiona, choć i tak czasami trafia się całkiem coś innego. Ja mam dwa krzaki ze swoich nasion, wyrosły dynie ozdobne jak każde inne, tylko że krzyżówki, w w zeszłym roku takich nie miałem :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłem dziś kilka zdjęć :)

Dalia Dwarf Colarette Dandy, tym razem żółta zakwitła w sam raz przed przymrozkiem:
Obrazek

Pomarańczowa, taki ładny krzaczek:
Obrazek

Kapusta ozdobna, nie wiem czy coś z niej będzie, zawiodłem się troszkę:
Obrazek

Tak się ładnie zasuszył ogonek tykwy Marenka:
Obrazek

Zapraszam do mojego nowego wątku, nowe zdjęcia świeżo zerwanych dyń :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 00&start=0
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tykwobranie ze wczoraj :)

Z pergoli:
Obrazek

Z warzywniaka:
Obrazek

O dziwo dzisiejszy przymrozek nie ściął żadnego liścia, tylko pokrył dachy. Jeszcze pomidory wiszą na krzakach :D Nigdy bym nie przypuszczał, że będę mieć pomidory w październiku, to zasługa 3 oprysków. Co prawda 5 krzaków na 11 padło, ale wiem na czym stoję.
W przyszłym roku zdecydowanie mniej pomidorów, w tym przez dwa tygodnie zrywałem na bieżąco, ale później się nie dało z wiadomych przyczyn.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Już od jakiegoś czasu myślałam gdzie by posadzić tykwy, aż zobaczyłam tykwy posadzone przy jabłoni. Mam ochotę spróbować ale słoneczka za dużo nie będą miały....
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comcia, o słoneczko się nie martw, u mnie miały półcień. Mogę podzielić się nasionkami :wit
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś mając więcej czasu, wziąłem się za karczowanie ogródka :D
Oto krzak Korony cierniowej, mnóstwo pędów bocznych po metr i dwa takie po 10 metrów. Cały krzak miał 13 metrów(!). Rozciąga się od aparatu do grilla z tyłu.

Obrazek

Zaś Dynia figolistna miała 15 metrów +- pół metra (prawdę mówiąc spodziewałem się tego). Rozciąga się od aparatu i sięga za ganek po prawej. Na żywo wygląda NIESAMOWICIE!
Obrazek

Jak zwykle równo w połowie października, gdy temperatura sięga powyżej 15 stopni, wychodzą cała masa Biedronek azjatyckich. Niestety do tego błędu naukowców musimy się już przyzwyczaić.
Obrazek

Tym się zajmowałem ostatnie kilka dni wraz z ojcem. Remoncik piwniczki. Teraz tam się da nawet spać i spokojnie czas spędzić. Na prawdę to tam nie ma ciemno, to lampa oślepiła obiektyw. Przed remontem to wyglądało na prawdę obskurnie, teraz sprawia wrażenie przytulnego mieszkanka. Do przeprowadzki niestety zostałem zmuszony, ale nie narzekam...
Obrazek

Ktoś ma pomysł, z czego mogę zrobić abażur do tej dotykowej lampki???
Obrazek

Ta komodka tam z tyłu jest świetna jako podest do robienia fotek :) Niestety nie miałem nic fajnego w pobliżu do zrobienia szybkiej fotki (któraś z ładnych dyń ozdobnych), więc rekwizytem zostało Lamborghini gallardo superleggera LP570-4.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”