Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
A` propos śmiecenia.U mnie jakie kwiaty i gdzie w pewnym sensie zależy też od miejsca.W tym roku nie posadzę już na tarasie niecierpków i fuksji, bo można szału dostać od sprzątania.Za to posadzę je w donicach w sprawdzone miejsce pod dużym świerkiem. Tam mogą śmiecić do woli i deszcz ich nie niszczy.
Również przed wejściem do domu sadzę coś co nie śmieci, albo przekwitłe kwiatki zostają w kwiatostanie.
Również przed wejściem do domu sadzę coś co nie śmieci, albo przekwitłe kwiatki zostają w kwiatostanie.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Selli,a co nie smieci..?
Na balkonie w mniejszym stopniu surfinie.Ja sadziłam ( bo teraz nie obsadzam balkonu) je na przemian z szarym gnafalium, ale sadzonym w osobnej skrzynce, tylko wieszałam na przemian.Sadzone razem szybko rosnące gatunki szybko 'zjedzą się' nawzajem.
Przed wejściem mam słońce tylko rano, sadziłam koleusy i wilczomlecz Diamond Frost, albo żólte gnafaliumTeraz się przymierzam do begonii wyniosłej, ale nie wiem czy się sprawdzi.
Jest sporo innych lobelie, margarytki, heliotrop, bacopa, dalie, ale zależy jakie stanowisko i co kto lubi
Przed wejściem mam słońce tylko rano, sadziłam koleusy i wilczomlecz Diamond Frost, albo żólte gnafaliumTeraz się przymierzam do begonii wyniosłej, ale nie wiem czy się sprawdzi.
Jest sporo innych lobelie, margarytki, heliotrop, bacopa, dalie, ale zależy jakie stanowisko i co kto lubi

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Niedługo będę wymieniać ogrodzenie na działce i w ostatnim "Działkowcu" trafiłam na takie zdjęcie i chyba chcę tak mieć

Macie może jakieś pomysły na obsadzenie takich donic? Niekoniecznie zimozielonym, kolorowym, może z czymś zwisającym?

Macie może jakieś pomysły na obsadzenie takich donic? Niekoniecznie zimozielonym, kolorowym, może z czymś zwisającym?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ywona powiem ci ,że pierwsze co mi się nasuneło to koniecznie coś zwisającego.przy jednorocznych mozesz co roku eksperymentowć sobie z nowymi.Ale nie wiem czy to nie będzie za pstrokato jakby polączyć obie łukiem i z prawej i lewej puścić coś(ja bym posadzila powojniki)żeby pośrodku się połączyły.Ot takie moje sugestie 

Pozdrawiam Sylwia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może posadź pelargonie bluszczolistne - na taką dużą skrzynię to trzeba by ze 4 sztuki. Szybko rosną, będziesz mieć masę kwiatów
. A do nich jakąś roślinę z przewieszającymi się zielonymi pędami ale w kolorze takim szarawym.

Heliotrop śmieci okrutnieselli7 pisze:

Iwona, ja bym posadziła pelargonię rabatową + bakopę.
No właśnie, odwiedzając punkty sprzedaży widzę, że zestaw pelargonia rabatowa + bakopa cieszy się dużym powodzeniem.Mnie jednak bakopa latem przestaje kwitnąć i choć bardzo mi się podoba przestałam ją sadzić, wolę lobelię
Jaka przyczyna?
Heliotrop sadzę nie w skrzynkach, czy doniczkach, ale w niskiej szerokiej misie w środku, bo bokach daję wilczomlecz Diamond Frost, wtedy, drobne, przekwitłe kwiatki obsypują się na ziemię pomiędzy liście.Biały wilczomlecz bardzo rozjaśnia nieco smutny fiolet heliotropu, a jednocześnie nie przytłacza jego urody.

Heliotrop sadzę nie w skrzynkach, czy doniczkach, ale w niskiej szerokiej misie w środku, bo bokach daję wilczomlecz Diamond Frost, wtedy, drobne, przekwitłe kwiatki obsypują się na ziemię pomiędzy liście.Biały wilczomlecz bardzo rozjaśnia nieco smutny fiolet heliotropu, a jednocześnie nie przytłacza jego urody.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Dzięki za podpowiedzi. Też myślę o jakimś zwisającym dodatku, u Dawida widzę takie "coś" zwisające.Powiedzcie jak się nazywa?

I u Justki-jasnozielone...dawidbanan pisze:Moja kompozycja:

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Pierwsze to plectranthus, drugie tojeść rozesłana 'Aurea'
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
te skrzynie są spore, plectranthus dobrze wygląda w takiej małej doniczce ale obawiam się że u ciebie by ,,zginął,,
Pozdrawiam Sylwia
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ostatnio pisałam że mam pelargonie zeszłoroczne ale dziś mnie podkusiło i kupiłam czerwoną pelargonię.I będe siać.
Upał. W czasie najbardziej gorących dni robi sobie przerwę w kwitnieniu.selli7 pisze:Mnie jednak bakopa latem przestaje kwitnąć i choć bardzo mi się podoba przestałam ją sadzić, wolę lobelięJaka przyczyna?
U Dawida na zdjęciu takie niebieskawe zwisające to Dichondra.
Witam jakie rośliny są w tej gliniance?Yvona pisze:Dzięki za podpowiedzi. Też myślę o jakimś zwisającym dodatku, u Dawida widzę takie "coś" zwisające.Powiedzcie jak się nazywa?
dawidbanan pisze:Moja kompozycja:
duduś