magdogród:-)
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: magdogród:-)
Sama tego jeszcze nie próbowałam, nie mam doświadczeń. ale przecież cebulki nie powinny być cięższe od ziemi, głębokość sadzenia chyba jest dla nich normalna?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Witaj Magdo, u mnie szafirki posadzone w gruncie też wypuściły liście. Chyba za wcześnie je posadziłam. Już tak kiedyś miałam, przezimowały i wiosną zakwitły. Barbula też mnie urzekła swoimi delikatnymi, niebieskimi kwiatkami. Znam ogród na Kaszubach gdzie barbula kwitnie co roku. Nigdy nie interesowałam się czy są z nią kłopoty tylko podziwiałam urodę jej kwiatów. Mam nadzieję, że nasze barbule przezimują bez kłopotu.
Tak jest! Trzymajmy kciuki za Barbule
A te moje szafirki to cebulki zabrane ze starej działki i one mają bardzo ładne kwiatki (kiedyś nawet nie pomyślałabym ,że szafirki mają odmiany).
Są bardzo intensywne w kolorze i mają ładne "kolby".
Rosły tam wiele,wiele lat...
-------------------------------------------------------

A te moje szafirki to cebulki zabrane ze starej działki i one mają bardzo ładne kwiatki (kiedyś nawet nie pomyślałabym ,że szafirki mają odmiany).
Są bardzo intensywne w kolorze i mają ładne "kolby".
Rosły tam wiele,wiele lat...
-------------------------------------------------------
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Z zazdrością oglądałam Twoje rozchodniki. Pamiętasz moje Matrony ? mają zdecydowanie ciemniejsze liście i ciemne kwiaty. Rozglądałam się za takimi ale nie znalazłam a w Renku nie byłam. Mam [nie pamiętam skąd skubnęłam] jakąś sadzonkę która ma zielonkawe kwiatki. Zapowada się nieźle.
Z 'piętrowymi cebulkami' nie mam dobrych doświadczeń
Taką donicę trzeba solidnie zabezpieczyć przed zimnem albo zadołować. Moje przemarzły.
Już się przypominałam że jest dobra pora na dzielenie Trojeści... ale może już masz?
Z 'piętrowymi cebulkami' nie mam dobrych doświadczeń

Już się przypominałam że jest dobra pora na dzielenie Trojeści... ale może już masz?
- Lusia 57
- 1000p
Fajny ten mini lasek. A u mnie sosny też tak gubią igły. Wydaje mi się, że to naturalne. Ale mogę się mylić.
Izo
Ja już zorientowałam się ,że pod nazwą "Matrona" kryje się więcej kolorów
Kto wie ,jakie to odmiany ..?
Twój rozchodnik jest bombowy !! Bardzo mi się podobał.
Tak kusisz tą Trojeścią
A może by tak jakieś spotkanie jesienne pośrodku drogi zorganizować i to w szerszym gronie?
Lusiu
Co do żółtych igieł sosnowych - poczytałam : może być to normalne zrzucanie igieł na jesień ,albo osutka czyli grzyb
Muszę się przyjrzeć igłom z bliska - przy osutce igły mają plamy ,kropki itp. Mam nadzieję ,że tego nie zobaczę..
Rozchodniki to teraz gorący temat ,więc wrzucę jeszcze jedno zdjęcie mojej donicy
Donicę kupiłam w Praktikerze i chciałam mieć takie dwie - przyszłościowo po obu stronach drzwi (jakichś tam
),ale drugiej nie było...

Twój rozchodnik jest bombowy !! Bardzo mi się podobał.
Tak kusisz tą Trojeścią

Lusiu

Co do żółtych igieł sosnowych - poczytałam : może być to normalne zrzucanie igieł na jesień ,albo osutka czyli grzyb

Muszę się przyjrzeć igłom z bliska - przy osutce igły mają plamy ,kropki itp. Mam nadzieję ,że tego nie zobaczę..
Rozchodniki to teraz gorący temat ,więc wrzucę jeszcze jedno zdjęcie mojej donicy

Donicę kupiłam w Praktikerze i chciałam mieć takie dwie - przyszłościowo po obu stronach drzwi (jakichś tam

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Okoliczne sosny tez gubią igły, niektóre naturalnie, niektóre mają osutkę...
lasek sosnowy uroczy, jak będzie zagospodarowany, jeszcze wyładnieje! Miałam podobną kępę sosen za ogrodzeniem, ale właściciel działki wszystkie wyciął, nie wiem dlaczego, bo nic nie buduje? I dlatego mam teraz wiklinę na plocie!
lasek sosnowy uroczy, jak będzie zagospodarowany, jeszcze wyładnieje! Miałam podobną kępę sosen za ogrodzeniem, ale właściciel działki wszystkie wyciął, nie wiem dlaczego, bo nic nie buduje? I dlatego mam teraz wiklinę na plocie!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
Fajna ta donica - taka harcerska
z lilijką. A to w donicy jeszcze fajniejsze.
Magdo przecież wiesz że do mnie nie tak daleko
Może się wybierzesz z Agatą [już prawie u mnie była
]
A spotkanie 'miastowe' czemu nie? ale to można zostawić na później jak będzie całkiem szaro i buro. A w ogrodzie zawsze się jeszcze coś znajdzie do skubnięcia...

Magdo przecież wiesz że do mnie nie tak daleko

A spotkanie 'miastowe' czemu nie? ale to można zostawić na później jak będzie całkiem szaro i buro. A w ogrodzie zawsze się jeszcze coś znajdzie do skubnięcia...
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magdo, donice do ziemi. Wczesną wiosną do domku na podpędzenie i na święta przed wejście
Propozycja chryzantem aktualna. Wstawię w wątku.
Maczek
Chętnie się umówię. Wczoraj spotkałam się z Krysią Ignis.
Pozdrawiam.

Propozycja chryzantem aktualna. Wstawię w wątku.
Maczek

Chętnie się umówię. Wczoraj spotkałam się z Krysią Ignis.
Pozdrawiam.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

-
Justyno, to może też dołączysz do wycieczki?
- Lusia 57
- 1000p
To mnie nastraszyłyście, muszę sprawdzić swoje sosny. To do tej pory były jedyne bezproblemowe moje drzewka.
No i stało się -zagospodarowałamSure pisze: lasek sosnowy uroczy, jak będzie zagospodarowany, jeszcze wyładnieje!

W sosnowym lasku mam nową roślinę

Różanecznik ,który miał w nazwie słowo "bohlje" (tyle pamiętam).

Nie patrzcie na otoczenie ,bo to ostatecznie plac budowy .... Ale Rh dostał ziemi dla rododendronów i jest drugą rośliną
w moim ogrodzie

Wcześniej trochę pomieszkał w moim mieszkanku...

Ten ,ten
Vater bohlje -fajny jest -ma trochę inne liście niż "tradycyjne " RH.
Gosiu -u Ciebie to chyba teraz odkurzacz się grzeje ,a nie łopata....???
Tak gdzieś słyszałam...
--------------------------------------------------------------------------------------
Pomyłka ! Spojrzałam na ostatnie zdjęcie rododendrona i roślin posadziłam ...3! A nie dwie.
U podnóża Bohlje rośnie - Dabrówka rozłogowa. A to psikus
Jeśli chodzi o żółknięcie igieł sosny -może jutro pojadę i zrobię zdjęcie igłom. Sama jestem ciekawa co jest powodem.
Izo
Może coś się "wykluje" ?? Justynka -Klarysa jest ,zdaje się , w kontakcie z Tobą

Gosiu -u Ciebie to chyba teraz odkurzacz się grzeje ,a nie łopata....???
Tak gdzieś słyszałam...
--------------------------------------------------------------------------------------
Pomyłka ! Spojrzałam na ostatnie zdjęcie rododendrona i roślin posadziłam ...3! A nie dwie.
U podnóża Bohlje rośnie - Dabrówka rozłogowa. A to psikus

Jeśli chodzi o żółknięcie igieł sosny -może jutro pojadę i zrobię zdjęcie igłom. Sama jestem ciekawa co jest powodem.
Izo

Może coś się "wykluje" ?? Justynka -Klarysa jest ,zdaje się , w kontakcie z Tobą