Moje domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje domowe i balkonowe

Post »

Wiktorio gratuluję tak pięknie ukorzenionych szczepeczek. ;:180
Ja w tej chwili codziennie zaglądam do kilku ukorzeniających się szczepek eszka marmurka.
Jakoś wolno mu idzie to puszczanie korzonków. :evil: Dzisiaj zauważyłam, że coś się w końcu ruszyło, ale na posadzenie do
ziemi trzeba będzie jeszcze długo poczekac. Mam jeszcze taką upartą nagarbię, która też za nic się nie chce ukorzenic. ;:14
Chyba pokażę im fotki Twoich szczepek, żeby wreszcie wzięły się do roboty. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AnnoAgnieszko - dziękuję ;:196 .

Elciu - każda roślinka ma swoje tempo, a nam pozostaje tylko cierpliwie czekać. Ja już w pewnym momencie myślałam, że z tej begonii nic nie będzie, bo wyglądała, jakby zaczęła podgniwać od spodu, ale w końcu się namyśliła i mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej, czego i Twoim szczepkom życzę :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Wpadłam pooglądać Twoje skarby. Od czasu do czasu zaglądałam do Ciebie ale nie zostawiałam po sobie śladu. Masz piękną kolekcję fikusów i innych roślinek.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę Renato, że odwiedzasz mój wątek. Mam jeszcze kilka roślinek, których nie pokazałam, ale jakoś nie mogę się zebrać do obfocenia ich. Póki co, walczę z balkonowcami, bo albo słońce mi je przypali, albo wiatr połamie... Chyba w końcu pozbędę się tych bidulek wyhodowanych z nasion i kupię coś w pełni rozkwitu :? .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam zdjęcia kilku kolejnym roślinkom :) . Na początek passiflory z nasion w trakcie wymiany drabinki, około dwuletnie - jeszcze nie kwitły. Szczepki z nich pokazywałam wyżej: Obrazek
oraz tegoroczna passiflora z Lidla: Obrazek
a to mój kącik kwiatowy w sypialni - monstera, która zablokowała całe przejście :wink: : Obrazek - na prawo od niej widać kilka liści juki, a na lewo jej doniczkę -
tak się zawinęła :D . Pióropusz juki: Obrazek oraz jej doniczka: Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

Widocznie masz Jukę akrobatkę. Monstera pięknie wygląda, ja z utęsknieniem wypatruję dziurawych liści u swojej ale to jeszcze dzieciak. Jakie masz kolory Passiflor? Moja ma być biała ale z marketowymi zakupami to nigdy nie wiadomo.
moje początki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy siałam te moje, to jeszcze nie wiedziałam, że mogą być różne. Wydaje mi się, że to takie najbardziej zwyczajne, ale dawno temu wyrzuciłam opakowanie i teraz pozostaje tylko czekać. Ta "kupna" też raczej na opakowaniu wygląda na taką najzwyklejszą - kupiłam ją z nadzieją, że szybciej będzie mieć kwiaty.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

Ta kupna powinna zakwitnąć w tym roku a i siane może już coś pokażą bo jak o nich czytałam to niektóre zaczynały już kwitnąć na drugi rok po wysianiu a innym zajmowało to jeszcze więcej czasu. Ten kwietnik na balkonie jest z poroża czy coś na oczy mi się rzuciło? Bardzo fajnie wygląda.
moje początki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest z poroża :) . Odziedziczyłam go po siostrze mojej babci i podstawki od dawna nadają się do wymiany, bo się już powykrzywiały, ale boję się je ruszyć, żeby wszystko nie popękało. Zdarłam farbę i nie wiem, co dalej - jestem w kropce :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam dziś kilka fotek moim roślinkom. Najpierw chciałabym przedstawić balkonowce, zwane przeze mnie śmierdziuchami (słyszałam już kilka nazw tej rośliny, więc się nie podejmuję użyć nazwy właściwej). Maluchy, które wypuściły jedynie liście, a wiatr część z nich połamał :( : Obrazek oraz ich "rodzic", który jeszcze nie wiadomo, co wypuszcza: Obrazek
w doniczce z czterema anturiami też coś się dzieje - jedna z roślinek wypuściła czerwonego... no właśnie - chyba liścia: Obrazek, ale mam nadzieję, że będzie również kwiat: Obrazek.
Terrariowce - kalatea odżyła ;:138 : Obrazek i dwa "dzbanki", które już się chyba u mnie zaaklimatyzowały (no tak - zapomniałam napisać, że to dzbanki forumowe :lol: ) - pierwszy w dwóch ujęciach, a drugi w jednym: Obrazek Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Bardzo zainteresowały mnie passiflorki, ja mam wysiana jedna ,a reszta to szczepki od forumowiczki :D
Siedzą na balkonie od kwietnia ale widoczne jest to,że w końcu mocno ruszyły!
Dzbaneczki w których się zakochałam super!

Rosliny masz zadbane i ta ogromna monstera również wywarła na mnie ogromne wrażenie, to moja jeszcze mała ...
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci bardzo za pochwały ;:196 .
Monstera jest z tak zwanego "odzysku" - po prostu firma, w której pracują znajomi miała zająć się wyburzeniem budynku i kiedy tam weszli, okazało się, że wszystko tam zostało: rośliny, meble, itp. Popełniłam z nią wiele błędów i kilka razy była bliska śmierci (głównie z powodu braku światła, bo na starym mieszkaniu miałam okna od północy, a ona dodatkowo stała w kącie), ale dała sobie radę. Teraz stoi przy wschodnim oknie i niedługo nie będę mogła się do niego dostać :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

To i tak wspaniale wygląda, nie widac aby kiedys groziła jej smierć :lol: , oby tak dalej z Nią. a passi ;:167
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

Wielkie ;:138 ;:138 dla Kalatei, pięknie puszcza nowe listki. Dzbanecznik bardzo ładny ja niestety mam za suche powietrze dla owadożerców. Ten czerwony liść to chyba jednak kwiatuszek, przynajmniej nie słyszałam o żywo czerwonych listkach u anturium.
moje początki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeberko - jeszcze raz dziękuję ;:180 . A może masz ochotę na te ukorzenione szczepki passiflory :) ?

Nuto - ja też nie widziałam czerwonych liści, ale z drugiej strony nie widziałam też kwiatów bez "jęzorów", dlatego nie wiem, co o tym myśleć :roll: :D .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”