Ogród Wioli
Re: Ogród Wioli
Wiolu, ale ślicznie zrobiło ci się w ogrodzie. Też uwielbiam niezapominajki i rozsiewam je wszędzie gdzie się da 

- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie się same rozsiewają, w ubiegłym roku żadnej nie było, w tym już z pięć roślinek znalazłam. Te Twoje, Wiolu, mają taką piękną oprawęnezka pisze:Wiolu, ale ślicznie zrobiło ci się w ogrodzie. Też uwielbiam niezapominajki i rozsiewam je wszędzie gdzie się da

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Aga, Agata, Francesca, te niezapominajki wysiały się tam same, ale muszę przyznać, że i mi bardzo się w tym korzeniu podobają.
Jak dam radę, to dziś bardziej je obfocę.
Ulka, podobne garnki można dostać w supermarketach zwłaszcza w sezonie kiszenia ogórków, ale .... cena
Może uda mi się gdzieś wynaleźć w starociach
Gabi, ja też mam jeszcze jednego trójlista, który pokazał jedynie liście. Biorą one nas na cierpliwość ....
Aguś, ja niezapominajek nie muszę rozsiewać, same sieją się jak szalone. Czasami przesadzam je w inne miejsca i sporo też niestety wyrzucam albo rozdaję.
Jak dam radę, to dziś bardziej je obfocę.

Ulka, podobne garnki można dostać w supermarketach zwłaszcza w sezonie kiszenia ogórków, ale .... cena

Gabi, ja też mam jeszcze jednego trójlista, który pokazał jedynie liście. Biorą one nas na cierpliwość ....

Aguś, ja niezapominajek nie muszę rozsiewać, same sieją się jak szalone. Czasami przesadzam je w inne miejsca i sporo też niestety wyrzucam albo rozdaję.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiolu jeszcze zapowiadają przymrozki, więc lepiej kobeę zostaw w szklarni , szkoda byłoby ją stracić bo już dosyć spora.
Super jest ten korzeń z niezapominajkami.
Super jest ten korzeń z niezapominajkami.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Grażynko, dzięki za podpowiedź odnośnie kobei. Teak też zrobię.
Zaczerpnęłam jeszcze trochę informacji o niej w wątku o kobei. Nie będę się spieszyć z wysadzaniem
A dziś zapraszam na małą sesję zdjęciową niezapominajek ...

Z fajnych roślinek kwitnie jeszcze ....
kremowy zawilec

niskie iryski

cieszynianka

jagodowiec

magnolia Suzan, ma tylko jednego kwiatuszka, ale to maleństwo, więc i tak się cieszę

Zaczerpnęłam jeszcze trochę informacji o niej w wątku o kobei. Nie będę się spieszyć z wysadzaniem

A dziś zapraszam na małą sesję zdjęciową niezapominajek ...

Z fajnych roślinek kwitnie jeszcze ....
kremowy zawilec

niskie iryski

cieszynianka

jagodowiec

magnolia Suzan, ma tylko jednego kwiatuszka, ale to maleństwo, więc i tak się cieszę

Wiolu same piękne rarytaski masz
. Magnolia prześliczna. Chucham razem z tobą, żeby ładnie rosła 

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiolu niezapominajki w konarze cudnie wygladają.
Jak ja zazdroszczę magnolii, coś mam do nich pecha. Kupiłam w zeszłym roku Aleksandrinę miała pąki kwiatowe, i ją trafiło. Tego roku niedawno, 3 tygodnie temu kupiłam gwiażdzistą Rosea, też z pączkami, no i wszystko opadło, nie widzę listków. Może i ona nie chce być u mnie. Co ja złego im robię, że nie chcą rosnąć u mnie.
Jak ja zazdroszczę magnolii, coś mam do nich pecha. Kupiłam w zeszłym roku Aleksandrinę miała pąki kwiatowe, i ją trafiło. Tego roku niedawno, 3 tygodnie temu kupiłam gwiażdzistą Rosea, też z pączkami, no i wszystko opadło, nie widzę listków. Może i ona nie chce być u mnie. Co ja złego im robię, że nie chcą rosnąć u mnie.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wiolu cudnie - co jeden to ładniejszy rarytasik 

- kogra
- Przyjaciel Forum
Wiolu największy urok ma jednak ten korzeń z niezapominajkami.
Jagodowiec też ładny, mnie niestety padł już 3 lata temu.
Chyba nie dla niego moja ziemia.
Jagodowiec też ładny, mnie niestety padł już 3 lata temu.
Chyba nie dla niego moja ziemia.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Tulipanko
Bardzo mi sie podobają niezapominajki wśród korzeni
Super!!!Niektóre rośliny w takim połączeniu wyglądają szczególnie ładnie
Zawilec kremowy też śliczny, gdybyś kiedyś miała nadwyżki-chętnie kupię
Nie dziwię sie,że cieszysz sie z kwiatka magnolii
Ja też kiedyś tak sie cieszyłam z pierwszych kwiatów.
Rarytaski masz urocze

Bardzo mi sie podobają niezapominajki wśród korzeni

Zawilec kremowy też śliczny, gdybyś kiedyś miała nadwyżki-chętnie kupię

Nie dziwię sie,że cieszysz sie z kwiatka magnolii

Rarytaski masz urocze

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Agniesiu, witaj. Bardzo lubię roślinki rzadziej spotykane, więc jak mam okazję to nabywam.
Nie mam ich jednak aż tak dużo, jak co niektórzy na forum
Dorotko, przykro mi z powodu magnolii. Nie mam pojęcia co nie tak ... Nie jestem znawcą i przyznaję, że u mnie same rosną. Jak je sadziłam wykopałam ogromny dół, rozluźniłam tą moją glinę piachem i kwaśnym torfem, dałam kompostu i tyle.
Wiosną jak nawożę hortensje, to im też sypnę tego samego nawozu i dolistnie też tym samym co hortensje. Mają ściółkę z kory i wszystko z nimi ok.
Może ta ostatnia magnolia była jakaś podpędzana i jak dostała trochę chłodu/mrozu, to ją trafiło ... Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Tereniu, dziękuję
Grażynko, widzę, ze podobnie jak i większości podobają Ci się niezapominajki w korzeniu. Same się tam wysiały i miały chyba "nosa" bo ładnie im to wyszło.
Sadząc jagodowca nie przywiązywałam wagi do jego wymagań. W ogrodzie mam glinę, więc w takiej właśnie glinie rośnie. No i jeszcze w cieniu. To akurat wiedziałam, ze lubią.
Aniu nie ma sprawy jeśli chodzi o zawilca. Nawet myślałam o tym, aby go podzielić po kwitnieniu, więc może już niedługo będę miała sadzonkę
porzeczka krwista, coś nie kwitnie u mnie dobrze

oprócz epimedium żółtego i czerwonego mam jeszcze takie - fioletowe.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś inne to chętnie się wymienię, albo odkupię

Fothergilla major - sadzona w ubiegłym roku, świetnie przetrwała zimę i pierwszy raz ładnie zakwitła

I obecnie mój ulubiony duet

Nie mam ich jednak aż tak dużo, jak co niektórzy na forum

Dorotko, przykro mi z powodu magnolii. Nie mam pojęcia co nie tak ... Nie jestem znawcą i przyznaję, że u mnie same rosną. Jak je sadziłam wykopałam ogromny dół, rozluźniłam tą moją glinę piachem i kwaśnym torfem, dałam kompostu i tyle.
Wiosną jak nawożę hortensje, to im też sypnę tego samego nawozu i dolistnie też tym samym co hortensje. Mają ściółkę z kory i wszystko z nimi ok.
Może ta ostatnia magnolia była jakaś podpędzana i jak dostała trochę chłodu/mrozu, to ją trafiło ... Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Tereniu, dziękuję

Grażynko, widzę, ze podobnie jak i większości podobają Ci się niezapominajki w korzeniu. Same się tam wysiały i miały chyba "nosa" bo ładnie im to wyszło.
Sadząc jagodowca nie przywiązywałam wagi do jego wymagań. W ogrodzie mam glinę, więc w takiej właśnie glinie rośnie. No i jeszcze w cieniu. To akurat wiedziałam, ze lubią.

Aniu nie ma sprawy jeśli chodzi o zawilca. Nawet myślałam o tym, aby go podzielić po kwitnieniu, więc może już niedługo będę miała sadzonkę

porzeczka krwista, coś nie kwitnie u mnie dobrze

oprócz epimedium żółtego i czerwonego mam jeszcze takie - fioletowe.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś inne to chętnie się wymienię, albo odkupię

Fothergilla major - sadzona w ubiegłym roku, świetnie przetrwała zimę i pierwszy raz ładnie zakwitła

I obecnie mój ulubiony duet

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Duet śliczny.
Ja również podejrzewam, że magnolii coś dolegało, ale dlaczego to już druga sztuka trefna u mnie. Wszystkim pięknie rosną i kwitną w koło, tylko ja mam pecha :x
Ja również podejrzewam, że magnolii coś dolegało, ale dlaczego to już druga sztuka trefna u mnie. Wszystkim pięknie rosną i kwitną w koło, tylko ja mam pecha :x
- kogra
- Przyjaciel Forum
Tak to już jest, że co u jednego dobrze rośnie u drugiego nie wiadomo czemu zdycha.
Ja też tak mam z kilkoma roślinami i już nawet sobie odpuściłam ta bezsensowną walkę.
Widocznie mają u mnie nie rosnąć i koniec.
Piękne to fiołkowe epimedium, ja mam też to czerwone i żółte.Muszę poszukać w necie, może tam coś znajdę.
Ja też tak mam z kilkoma roślinami i już nawet sobie odpuściłam ta bezsensowną walkę.
Widocznie mają u mnie nie rosnąć i koniec.
Piękne to fiołkowe epimedium, ja mam też to czerwone i żółte.Muszę poszukać w necie, może tam coś znajdę.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Wiolka -śliczne zdjęcia
Te z niezapominajkami i tym korzeniem- powalające
U Szmita kupiłam hortensję bukietową Magical Starlight .
Nawet nic o niej nie wiem
Muszę się douczyć

Te z niezapominajkami i tym korzeniem- powalające

U Szmita kupiłam hortensję bukietową Magical Starlight .
Nawet nic o niej nie wiem

Muszę się douczyć

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Dorotko, do trzech razy sztuka. Wiem, że one do tanich nie należą, ale jak tak je uwielbiasz, to może warto kupić.
Grażynko, też szukam po necie ciekawych odmian epimedium i nie tylko i znalazłam
Zobaczę, czy uda mi się je zakupić.
Bożenko, też o takiej nie słyszałam. Zaraz sprawdzę w necie.
Ja jeszcze ostrzę sobie zęby na te z futures, ale poczekam jeszcze trochę. W połowie maja ma być dostępna ta Bobo, więc zrobiła bym jedno zamówienie.
Grażynko, też szukam po necie ciekawych odmian epimedium i nie tylko i znalazłam

Zobaczę, czy uda mi się je zakupić.
Bożenko, też o takiej nie słyszałam. Zaraz sprawdzę w necie.
Ja jeszcze ostrzę sobie zęby na te z futures, ale poczekam jeszcze trochę. W połowie maja ma być dostępna ta Bobo, więc zrobiła bym jedno zamówienie.