Pikowanie pomidorów cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Odmiany późniejsze można posadzić z kwiatami , ale odmiany bardzo wczesne mogą nie zdążyć wytworzyć systemu korzeniowego przed owocowaniem i to skutkuje znacznym obniżonym plonem .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za odpowiedzi. Zapytałam, bo Kozula kiedyś o tym pisała http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3w#p775641
Ciekawa jestem jak macie wypraktykowane.
Ciekawa jestem jak macie wypraktykowane.
Pozdrawiam, Monika
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ekopomie, więc w jakiej fazie najlepiej sadzić? Jak jeszcze nie widać zalążków?ekopom pisze:Odmiany późniejsze można posadzić z kwiatami , ale odmiany bardzo wczesne mogą nie zdążyć wytworzyć systemu korzeniowego przed owocowaniem i to skutkuje znacznym obniżonym plonem .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Im wcześniej to lepiej, ale nie zawsze można posadzić w zimny tunel ,bo mogą zmarznąć, więc lepiej trochę przetrzymać niż stracić przez przymrozek. Dużo też zależy jaką odmianę mamy,jak pisała Kozula jaki typ wegetatywny ,czy generatywny( generatywny lepiej szybciej).
pozdrawiam Ludwik
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Jeśli macie wymęczone, cienkie rozsady, to je sadźcie bez przetrzymywania do kwitnienia. Opóźniamy sadzenie grubej, krępej rozsady. Dotyczy to tylko pomidorów pod osłonami. Znana odmiana która chce być sadzona w fazie kwitnienia, to Malinowy Henryka.
Pozdrowienia, kozula
Pozdrowienia, kozula
-
To wygląda, że trochę pośpieszyłam się. Pewnie mi teraz będą rosły wegetatywnie
A odmiany dotychczas posadzone to VP1, Cornabel, malinowa zebra mix nr 138, San Marzano, malinowy okrągły nr 36, megagroniasty nr 14- 2szt.

A odmiany dotychczas posadzone to VP1, Cornabel, malinowa zebra mix nr 138, San Marzano, malinowy okrągły nr 36, megagroniasty nr 14- 2szt.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
U moich na razie ani widu ani słychu o kwiatkach. A i powyciąganych jest kilka sztuk zaledwie. Myślę tu o tych pod folię. Te z przeznaczeniem do gruntu to szczeniaczki - mają dopiero pierwsze liście właściwe
Cieszę się więc, że nie posiałam wcześnie, chociaż aż mnie skręcało patrząc na niektóre fotki. Niestety w moich warunkach raz już straciłam cały tunelowy plon na skutek przymrozków w kwietniu. Teraz dmucham na zimne.

Cieszę się więc, że nie posiałam wcześnie, chociaż aż mnie skręcało patrząc na niektóre fotki. Niestety w moich warunkach raz już straciłam cały tunelowy plon na skutek przymrozków w kwietniu. Teraz dmucham na zimne.
Pozdrawiam, Monika
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
pozwólcie że zacytuję post z linkowanego przez Monikę wątku, bo to mówi samo za siebie:
arisza pisze:Mojej Black Zebrze powolutku zaczęły pękać pierwsze kwiaty, wiec jeszcze parę dni i zostaną wsadzone na miejsca stałe do tunelu, gdzie czekają na nie cztery wcześniej wsadzone "koleżanki"![]()
Zauważyłam, że Zebra potrzebuje ciepła. Do tunelu powinna być wysadzana, kiedy miną zimne noce, czyli około 15 maja, ponieważ wsadzone 24 kwietnia stanęły i daleko im teraz do tych, które zostały w domu.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ale chodzi o przetrzymanie ich w doniczkach, czy w pomieszczeniu w którym rosły? Moje jeszcze są w pojemniczkach, ale od kilku dni mieszkają już w tunelu, w większości nie mają jeszcze kwiatostanów.. 
edit. Teraz doczytałam post z cytatem 'ariszy'..

edit. Teraz doczytałam post z cytatem 'ariszy'..

pozdrawiam, Anita
- ekopom
- -Moderator Forum-.
pozdrawiam Ludwik
Tak,... potwierdzam to co napisała arisza. Nie mając już miejsca w mieszkaniu wyniosłam 1.04 do szklarni 2 pomidorki VP1. Ponieważ nie było u nas przymrozków nic im się co prawda nie stało, lecz domowe urosły w tym czasie do ok. 40cm, natomiast w szklarni stanęły jak je wsadziłam. No... może tylko zieleń im trochę ściemniała 

-
Będę prowadzić na 1 pęd, mam na tyle sadzonek więc posadziłam gęściej. Już gdzieniegdzie uszczykiwałam pędy boczne, były te pod pierwszym kwiatostanem, które niby zostawia się na dodatkowy pęd. Zobaczę czy łatwiej to prowadzić na 1 czy na 2 pędy, w tamtym roku były na 2 pędy.
Zresztą Cornabela, megagroniastego, San Marzano to i tak nie można obciążyć 2 -oma pędami bo pomidory duże albo dużo(np. magagroniasty)
Ekopom, zapytam o zapylanie, bo takie piękne wiszą u Ciebie pomidorki. Jaką metodę stosujesz o tej porze?
Podpowiedz nam coś.
Zresztą Cornabela, megagroniastego, San Marzano to i tak nie można obciążyć 2 -oma pędami bo pomidory duże albo dużo(np. magagroniasty)
Ekopom, zapytam o zapylanie, bo takie piękne wiszą u Ciebie pomidorki. Jaką metodę stosujesz o tej porze?
Podpowiedz nam coś.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
suzana pomidorów nie trzeba zapylać wystarczy potrząść sadzonką
same się zapylą
Ekopom naprawdę masz dorodne pomidory jak na tą porę
same się zapylą
Ekopom naprawdę masz dorodne pomidory jak na tą porę
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
a ja chyba zmarnowałam swoje pomidory 3razy wystawiałam je na balkon na wietrzenie za każdym razem coraz dłużej i dziś zostawiłam je na cały dzień wieczorem gdy zaczełam je wnosić do domu to się załamałam prawie każdy krzak jest sparzony to samo mam z papryką
czy z tych sadzonek coś jeszcze będzie ?i co robić z tymi poparzonymi liśćmi poobrywać czy zostawic ?

No tak . Słońce i wiatr. Więcej wody wyparowało z liści niż korzenie mogły pobrać z podłoża. Jeżeli wierzchołki jeszcze nie zwiędły- to może coś jeszcze z nich być.
Pozdrawiam
Pozdrawiam