Budleja - jak ciąć

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
krochmolcia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2011, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: okaleczona budleja

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Czy dobrze rozumuję, że nic im nie będzie? Efekt taki sam jak przycięcie na wiosnę?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Było by tak, że przemarzłoby do wysokości okrycia (lub śniegu) i trzeba byłoby obciąć.
Za mojego życia były trzy zimy, kiedy budleja nie umarzła. Ale i tak najładniej wygląda i najlepiej kwitnie cięta.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

zabezpiecz ją ( to co zostało ) przed zmarnieciem, nie wiem ilu letnią masz budleję. Im starsza tym grubsze ma od pędy i wyżej się ją tnie. Jezeli zostawiłaś jej jakieś śpiące oczka to powinna wypuścić z nich odrosty. Jeżeli jednak zmarznie do korzenia, nie spiesz sie z jej karczowaniem, potrafi odbić z korzenia. Długo się czeka ale można się doczekać :) i jeszcze zdąży zakwitnąć :)

Budleje przycina się na wiosnę
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na Pomorzu widziałam wiele nie ciętych budleji - miały nawet ze 3m wysokości, mocno zdrewniałe. Kwitły pięknie ,ale kwiaty małe i cały krzew już dość nieatrakcyjnie wygląda.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

W jakimś filmie zwróciło moją uwagę to,że ktoś przedzierał się przez wysokie zarośla budlei, ale rzeczywiście kwiatów było nie dużo i jakieś takie mizerne.
Waleria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie cięta budleja wygląda jak krzew, natomiast cięta bardziej przypomina wysoką bylinę.W moim miejscu pracy był krzew nigdy nie cięty, ale pewnej wiosny dziwnie się przekrzywił.Okazało się, że korzenia prawie nie ma, nie widać było uszkodzeń przez gryzonie( nie było w ogóle śladów ich bytowania w tym miejscu), jakoś częściowo obumarł w zimie, chyba od nadmiernej wilgoci.
To są 'krótkowieczne' krzewy im starsze (cięte czy nie) tym słabsze i gorzej odbijają z silnie zdrewniałych części.Łatwo się ukorzeniają z sadzonek, więc trzeba co kilka lat w ten sposób odnawiać nasadzenia, tym bardziej, że to szybko rosnące krzewy.Czasem nie ma sensu czekać do połowy lata aż jakiś stary okaz łaskawie coś pokaże zielonego od korzenia, gdyż i tak zmarnieje następnej zimy, a wtedy już można mieć ładny młody.Najżywotniejsze( i najlepiej zimują) są na lekkich zdrenowanych glebach i sadzone wiosną, by do zimy zdążyły się dobrze ukorzenić, co jest również warunkiem pomyślnego zimowania.

Przyciętym zbyt wcześnie wiosną nic nie będzie, ale mogą obumrzeć ( wskutek jeszcze silniejszych mrozów) pąki odnawiające znajdujące się blisko miejsca cięcia, (gdyż wtedy zasycha końcowy kawałek pędu), więc roślina odbije niżej pod warunkiem, że ma z czego i na dole nie jest zbyt silnie zdrewniała.
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Re: Budleja przycinanie

Post »

Doczytałam o wysiewie budlei... wiem, że nasiona powierzchniowo i zacienienie nasion. Ale nic więcej ... jak już wyjdą to od razu do słońca?, czy nadal w ciemniejszym miejscu..? podpowiedzcie proszę.. ;:303
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Budleja Dawida

Post »

Nie na bezpośrednim nasłonecznieniu, aby młode siewki nie zostały poparzone przez ostre słońce. Niemniej stanowisko musi być jasne. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Post »

Tak właśnie podejrzewałam, że po wykiełkowaniu lekko już przystosowywać... Dzięki ;:3
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09

Post »

Czuję od wczoraj ogromną potrzebę "muszę ją mieć" u siebie.Piękna jest.Mam nadzieję,że dostanę ją w swoim ogrodniczym i lada dzień posadzę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29

Post »

Witam ,ja przymierzam się do kupienia odmiany karłowej Blue Chip,chcę ją wsadzić do donicy ,może ktoś z was ma tą odmianę,chciałam równiez zakupić naprzeciwko niej Prusznika płożącego i nie wiem czy te krzewy będą podobnej wielkości i będą do siebie pasować ?
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p
Od: 24 lis 2010, o 12:13

Post »

Witam,
od dwóch lat mam 'Blue Chip' w ogrodzie, kupiłam ją też z zamiarem posadzenia w donicy- jeśli się regularnie wycina suche kwiatostany to praktycznie kwitnie cały czas. Wysadziłam na jesień do ogrodu, jedna zmarzła całkiem a druga przetrzymała już kolejną zimę:). Właśnie ostatnio się jej przyglądałam i coś tam na dole się zieleni :).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09

Post »

moja budleja już od 2 tygodni siedzi w ziemi.Maleństwo,ale mam nadzieję,że szybko się rozgości u mnie ;)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A ja kupiłam wczoraj dwie budleje. Ciemno fioletową i żółtą. Wsadziłam. Zobaczymy. Mają raptem po 3-4 gałązki. Mam nadzieję, że szybko się rozrosną :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Zaczęło się ;:138

Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.