Kwiatki u Beatki ;)
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kwiatki u Beatki ;)
OMG wije niemiłosiernie ... boję się, że jak wrócę do domu to moje doniczki stojące na balkonie będę zbierać u sąsiadów z bloku obok 

- Bogusia 45
- 50p
- Od: 27 paź 2009, o 18:43

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=29155" onclick="window.open(this.href);return false;
- pozia
- 200p

Chciałam wstawić kilka fotek zrobionych wczoraj, ale mam z tym jakiś dziwny problem. Może później się uda ...
- pozia
- 200p
Oto kilka fotek, obiecanych wcześniej
dracena, jak stała tak ruszyć się nie chce, choć w częściach odciętych zauważyłam coś jakby zalążki korzeni

dalie - niedługo ta większa zostanie uszczknięta, mam nadzieję, że się dobrze rozkrzewi

kalia, ta też spoczęła chyba na laurach, ale że bardzo chcę mieć kalię, to jak ta mi nie wyjdzie (a jestem cierpliwa
) to kupię sobie już wyrośniętą

zboże (aż wstyd przyznać ale nie wiem dokładnie co to rośnie) - wylądowało na balkon, bo w mieszkaniu za duże urosło i jeszcze bym niedługo zaczęła zbierać plony

pomidorki - trochęwyciągnięte za bardzo, ale moje z nasion więc cieszą

balkon - sałata i rzodkiew
truskawki na balkonie, niestety nie z nasion, zostały zamówione - jest to (niby) odmiana pnąca

róża pustyni - wysiana z nasion

na dworze zimnooo, roślinki leżą pod włókniną, mam nadzieję, że nie będzie im za zimno
dracena, jak stała tak ruszyć się nie chce, choć w częściach odciętych zauważyłam coś jakby zalążki korzeni

dalie - niedługo ta większa zostanie uszczknięta, mam nadzieję, że się dobrze rozkrzewi

kalia, ta też spoczęła chyba na laurach, ale że bardzo chcę mieć kalię, to jak ta mi nie wyjdzie (a jestem cierpliwa

zboże (aż wstyd przyznać ale nie wiem dokładnie co to rośnie) - wylądowało na balkon, bo w mieszkaniu za duże urosło i jeszcze bym niedługo zaczęła zbierać plony

pomidorki - trochęwyciągnięte za bardzo, ale moje z nasion więc cieszą

balkon - sałata i rzodkiew

truskawki na balkonie, niestety nie z nasion, zostały zamówione - jest to (niby) odmiana pnąca

róża pustyni - wysiana z nasion

na dworze zimnooo, roślinki leżą pod włókniną, mam nadzieję, że nie będzie im za zimno
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zielenina pięknie Tobie rośnie. Oglądając Twoje Dalie przypomniałam sobie, że moją miałam uszczknąć więc nożyczki poszły w ruch i już po operacji.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- renka1
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 11:56
Twoje nowalijki się puściły,że hoho
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Moje kwiaty doniczkowe
Beatka, ale zaszalałaś z tymi siewkami...
Dracenką się nie przejmuj. Ja pocięłam u siebie na początku lutego i dopiero niedawno wzięła się w garść. Ale powypuszczała już zarówno korzenie, jak i nowe pióropusze. Daj jej czas.

- pozia
- 200p
Nuta jeśli chodzi o zieleninę to fotki będą niedługo (pietruszka, koperek, bazylia i majeranek)
Renka ja bym powiedziała, że nie za bardzo, kilka nasion kwiatów mi wykiełkowały ładnie, a potem klops - popadało niemal wszystko. Dobrze, że chociaż warzywka i przyprawy jakoś się trzymają
Mroofka z tą draceną to ja już chciałam się jej pozbyć, ale widzę że coś u niej się dzieje, więc czekam
Jak wróciłam z pracy to chciałam zrobić fotki pomidorków i bazylii, bo zaczynają puszczać liście właściwe. Ale niestety mój ukochany zatruł mi d.. przestawianiem kanapy (miał malować ścianę, miał bo tego nie zrobił
) i zapomniałam o fotkach. Teraz jest za ciemno więc muszę czekać do jutra.
W ostatnim poście nie napisałam że na podłogę wyrżnęła mi jedna doniczka z potrójnego kompletu
nie dokupię już nigdzie pojedynczej. A! to nie mi tylko mojemu M poleciała, bo zahaczył łokciem o parapet
myślałam że mu łeb urwę
Ale mu wybaczyłam, mi pół dnia później poleciał mi pojemnik z bazylią i majerankiem. Myślałam że się
ale jakoś dałam radę. Pozbierałam, wsadziłam ponownie i nie trzymam już nic na krańcu parapetu. Po prostu chciałam żeby były bliżej kaloryfera, ale przedobrzyłam.
Wczoraj zaczęłam moczyć nasionka rzodkiewki, ale tym razem na kiełki do wcinania
dzisiaj już niektóre wykiełkowały 
Renka ja bym powiedziała, że nie za bardzo, kilka nasion kwiatów mi wykiełkowały ładnie, a potem klops - popadało niemal wszystko. Dobrze, że chociaż warzywka i przyprawy jakoś się trzymają
Mroofka z tą draceną to ja już chciałam się jej pozbyć, ale widzę że coś u niej się dzieje, więc czekam

Jak wróciłam z pracy to chciałam zrobić fotki pomidorków i bazylii, bo zaczynają puszczać liście właściwe. Ale niestety mój ukochany zatruł mi d.. przestawianiem kanapy (miał malować ścianę, miał bo tego nie zrobił

W ostatnim poście nie napisałam że na podłogę wyrżnęła mi jedna doniczka z potrójnego kompletu

Ale mu wybaczyłam, mi pół dnia później poleciał mi pojemnik z bazylią i majerankiem. Myślałam że się

Wczoraj zaczęłam moczyć nasionka rzodkiewki, ale tym razem na kiełki do wcinania

- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Podziwiam że też masz miejsce i chce Ci się siać i uprawiać to wszystko 

- pozia
- 200p
Trzynastko ja siebie samą też podziwiam, bo zazwyczaj mam słomiany zapał ;)
Nie ma co ukrywać, że w niektórych kwestiach już poniosłam porażkę, ale myślę że to dobra lekcja na przyszłość. Nasiona poziomki, spagliczki, petuni i gazanii wzeszły mi ładnie, ale niedługo potem padły i próbując je ratować nic z tego nie wyszło. Do rzodkiewki miałam już 2 podejścia i nie wiem czy mi się chce 3 raz próbować.
Wiem, że nie będzie tyle kwiatów co były planowane na początku, ale dojdzie drabinka z 2 powojnikami (właśnie szukam najlepszych odmian). Nie będzie na razie skalniaka, bo nie czas i pora na niego, ale może na jesień będę myślała nad nim.
W 2 połowie czerwca szykuje mi się 2tygodniowy wyjazd, a prawdopodobnie nie będzie nikogo tko się zaopiekuje moimi kwiatkami, więc wolę nie ryzykować przesuszenia i porażki.

Nie ma co ukrywać, że w niektórych kwestiach już poniosłam porażkę, ale myślę że to dobra lekcja na przyszłość. Nasiona poziomki, spagliczki, petuni i gazanii wzeszły mi ładnie, ale niedługo potem padły i próbując je ratować nic z tego nie wyszło. Do rzodkiewki miałam już 2 podejścia i nie wiem czy mi się chce 3 raz próbować.
Wiem, że nie będzie tyle kwiatów co były planowane na początku, ale dojdzie drabinka z 2 powojnikami (właśnie szukam najlepszych odmian). Nie będzie na razie skalniaka, bo nie czas i pora na niego, ale może na jesień będę myślała nad nim.
W 2 połowie czerwca szykuje mi się 2tygodniowy wyjazd, a prawdopodobnie nie będzie nikogo tko się zaopiekuje moimi kwiatkami, więc wolę nie ryzykować przesuszenia i porażki.

- pozia
- 200p
Chyba jakiś cud się stał. Mąż zaakceptował pomysł z powojnikami na balkonie
a do tego wymyślił kilka tuj
no ale zobaczymy
ważne że troszkę łagodniej patrzy na moje pomysły 

- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Beatko masz dobrą siłę przekonywania chyba
, kurcze duży ten twój balkon musi być, już nie mogę się doczekać kiedy dasz fotorelację jego zagospodarowania.

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja też chciałam nabyć odmianę pnącą..ale w końcu zrezygnowałam z niej. nie mam gdzie trzymac,a szkoda 

- pozia
- 200p
Zeberka moim zdaniem na to nie trzeba dużo miejsca, jedynie żeby gdzieś pomieścić donicę i obok postawić kratę, żeby pnącze miało na czym się piąć.
Elik on chyba zrozumiał (w końcu) że nie ma innego wyjścia jak zaakceptować moje pomysły roślinne
bo, jak oststnio powiedział, po co się pytam skoro i tak to zrobię. Ale jak powiedziałam mu, że on też mieszka w mieszkaniu i chcę żeby do brze sięczuł, to zaczyna współpracować ;)
Jeśli chodzi o balkon, to mam nadzieję, że chociaż część mi się uda
zobaczymy
Elik on chyba zrozumiał (w końcu) że nie ma innego wyjścia jak zaakceptować moje pomysły roślinne

Jeśli chodzi o balkon, to mam nadzieję, że chociaż część mi się uda

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jeżeli szukasz powojnika dobry jest Jan Paweł II ma duże kwiaty i ładnie kwitnie